İnmemiş testis ameliyatı, yapılan işleme ve hastanın durumuna göre değişmekle birlikte genellikle 30-45 dakika sürmektedir.
Cerrahi sonrası başarısızlık oldukça düşük yani iyi yapılmış bir cerrahide testis yerine iner ve daha sonra sorun yaratmaz. O yüzden ailelerin ameliyat sonrası endişelenecek çok birşeyi yok.
Testis kanseri nedeniyle testis çıkartıldıktan sonra ilk planda erken iyileşme döneminin (ameliyat sonrasındaki 7-10 gün) tamamlanması beklenir.
Her iki testis de alındıktan sonra kandaki testosteron seviyesi hızla düşer. Bu, cinsel yaşamınızı ve çocuk sahibi olma yeteneğinizi (doğurganlık) etkileyecektir.
Palpabl bir testis için cerrahi iki kesi ile yapılır: biri testisin bulunduğu alana, diğeri testisin skrotuma yerleştirileceği alana yapılır. Non-palpable testis için laparoskopik ile muayene gerekebilir, testisin yerini belirlemek için en iyi yoldur, bunun için genel anestezi gereklidir.
İlgili 21 soru bulundu
Üroloji, kadın ve erkek üreme organları ile idrar yollarını inceleyen tıbbî bilim dalıdır. Böbrekler, mesane, üreterler, üretra, penis, testisler, skrotum ve prostat bezi gibi organlara ilişkin görülen tüm hastalıkların tanı ve tedavi sürecini incelemektedir.
Ameliyat sonrası bazı belirtiler önemsenmeli !
Torbada şişlik ve sertlik birkaç hafta, hatta bazen daha uzun süre devam edebilir. Sonra kendiliğinden geçer. Ameliyattan 3-4 gün sonra kontrole gelen hastanın pansumanı çıkarılır. Artık banyo yapabilir.
Testisler erkekte testosteronun büyük oranını salgılamakla görevlidir, dolayısıyla sadece cinsel isteğini kaybetmekle kalmaz ereksiyon olamayabilir, yorgunluk, kas kaybı gibi yan etkiler yaşayabilirsin ve artık sperm üretemeyeceğin için çocuk sahibi olamazsın, bu tarz operasyonlardan önce çocuk sahibi olmak istemesen ...
Bir testisin çıkarılması cinsel birleşme yeteneğinizi veya doğurganlığınızı ortadan kaldırmaz. Çoğu erkek ameliyattan sonra normal şekilde ereksiyon olabilir.
Bu nedenle, tedavi öncesi sperm saklama seçeneği, çocuk sahibi olma planları için önemlidir. Cerrahi Müdahale: Testis kanseri tedavisinde testisin çıkarılması (orşiektomi) gibi cerrahi müdahaleler genellikle gerekir. Tek bir testis kalan erkekler genellikle doğal olarak sperm üretebilirler ve çocuk sahibi olabilirler.
Ancak bir yaşına kadar torbaya inmeyen testisin artık kendi kendine inmesi beklenemez. Tedavi edilmezse 1-2 yaşından sonra inmemiş testislerde ciddi sorunlar görülebilir. Hastalığın tedavisinde altın standart ameliyattır. Bu yüzden inmemiş testis için en ideal yaş aralığı olan 6 ila 12 ay arasında ameliyat edilmelidir.
Erken tedavi
Bu nedenle müdahale zamanı, 6 ay ile 1 sene içinde olmalıdır. Tedavi, en geç 2 yaşında bitirilmelidir. Her hangi bir nedenle 2 yaşına kadar tespit edilmemiş çocuklarda, tespit edildiği zaman yapılması gerekir. 2 yaşından sonra çocuklarda geri dönüşümü olmayan olumsuz durumlar söz konusu olabilir.
Varikosel her iki tarafta da görülebilir ancak daha çok sol tarafta görülür. Yapılan ameliyatların çoğu tek taraflı ameliyatlardır. Tek taraflı ameliyatlar genellikle 40-45 dakika kadar, iki taraflı olanlarda 1-1,5 saat arasında sürebilir, ortalama bir saat olarak düşünülebilir.
İnmemiş bir testis de hormon üretebilir, ancak sperm yapma yeteneği bozulur. 1 yaşına ulaşmış erkek bebeklerin yaklaşık% 1'inde kriptorşidizm yani inmemiş testis görülebilmektedir. Bu, yeni doğan erkek bebeklerde görülen en yaygın cinsel organ doğum kusurudur.
AÇIKLAMA: Testiste atrofiye neden olmamış hidrosel, varikosel ve ameliyatlıları ile inmemiş testis ameliyatlıları, askeri okullara girmeye engel teşkil etmez, sağlam kabul edilir."
Ortalama yüzde 95-96 gibi bir babalık oranı var. İki testisi de normal bireylerin. Tek taraflı testiste problem varsa o zaman babalık şansı uygun bir cerrahi sonrası yüzde 92-93 gibi yani oldukça benzer ama iki tarafta da inmemiş testis cerrahisi geçirmiş ise bu şans biraz azalıyor, yüzde 65'lere falan inebiliyor.
Testis Travması Ne Gibi Sorunlara Yol Açar? Testise gelen darbe ile ödem, şiddetli ağrı, yırtılma, damar yırtılmasına bağlı gelişen kan toplanması, testis dokusunun dışarı çıkması gibi sorunlara neden olduğu gibi kısırlığa da yol açabilir.
Testis ağrısı; ani yaralanma, iltihaplanma, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar veya testis torsiyonu (bükülme) adı verilen acil bir durumdan kaynaklanabiliyor. Bu durum bazen şişlikle birlikte donuk bir ağrıya neden olabiliyor. Ayrıca testislerdeki ağrı, testis kanseri gibi daha ciddi sorunları da işaret edebiliyor.
Halk arasında utangaç testis, tıpta ise retraktil testis denilen durum, torbadaki bir testisin zaman zaman yukarı kaçması ve torbada görülmemesidir. Bunun nedeni, kremaster adı verilen kasın refleksinin aktif olmasıdır. Kremaster kas refleksi nedeniyle testisin yukarı kaçması en çok 3-7 yaşlar arasında görülür.
Erkeklerde kısırlığa yol açan sağlık sorunlarından biri de kanserdir. Özellikle testislerde oluşan tümörler, erkeklerin sperm üretimini tamamen durdurabilir ya da doğurganlığı etkileyecek ölçüde azaltabilir.
Testislerde ağrı ve şişlik pek çok nedene bağlı olarak gelişebilir. Fakat orşit olarak da adlandırılan testis iltihabı, hidrosel, testis kanserleri, inguinal herni ya da kasık fıtığı, testis dönmesi olarak da bilinen testis torsiyonu ve varikosel en yaygın karşılaşılan nedenler olarak gösterilebilir.
Testis erkeklerde üremede sisteminin en temel üretici organıdır. İki tane oval şeklinde olan bu organlar penis ve kasıkların altındaki testis torbası denilen torba içinde bulunur. Testislerin içinde bulunduğu bu deri torbasına tıbbi dilde skrotum denilmektedir.
Hasta anestezi altındayken, dolu midede bulunan gıdalar ve asitli mide sıvısı yemek borusundan geri gelerek, nefes borusuna kaçabilir bu da istenmeyen bir durumdur ve hayati tehlikeye neden olabilir.
Birçok hidrosel hiçbir şikayete neden olmaz, hastaların hekime başvurusu genellikle testis torbasında ağrısız şişlik nedeni ile olmaktadır. Hasta testis torbasında ağırlık, dolgunluk hissedebilir. Nadiren kasık bölgesinde hafif rahatsızlık hissi ve bel bölgesine vuran ağrıdan rahatsızlık duyabilirler.
Varikosel operasyonundan sonra çiftlerin çocuk sahibi olma şansı sperm sayısına bağlı olmakla birlikte %40 oranında artar. Genellikle gebelik operasyondan sonra 1-2 sene içinde görülür.Operasyondan önce sperm sayısı 20 milyon üzerinde olan kişiler, varikoselektomi operasyonundan daha fazla yarar görür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri