Özellikle yenidoğan bebeklerde sık olarak rastlanan sarılık, cildin ve göz beyazlarının sararması belirtileri verir. Çeşitli karaciğer ve safra hastalıklarının habercisi olarak kabul edilir. Genellikle kendi kendine geçen bir durum olan sarılığın şiddetli seyrettiği durumlar da söz konusu olabilir.
Karaciğer, bilirubinin vücuttan uzaklaştırılması ile görevlidir. Fakat bilirubin herhangi bir nedenle vücuttan yeteri kadar uzaklaştırılamazsa kan dolaşımına katılır ve cildin, mukozaların ve göz akının sarı renkte gözükmesine neden olur.
Sarılık, cilt, sklera (gözlerin beyazları) ve mukoza zarlarının sarardığı bir durumdur. Bu sarı renge, sarı-turuncu safra pigmenti olan yüksek bir bilirubin seviyesi neden olur. Safra, karaciğer tarafından salgılanan sıvıdır. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasından oluşur.
Bebeğinin karın, kol ve bacaklarında sarılık olması, beraberinde çok uyuması ve emmesinin zayıfladığının fark edilmesi halinde anne-babaların bebek kaç günlük olursa olsun hemen doktora başvurması gerekiyor. Çünkü bu belirtiler, bilirubin düzeyinin yükselmiş olduğuna işaret edebiliyor.
Sarılık çok ilerlediğinde karaciğer nakline de neden olabilmektedir. Bu durum sarılığın son durumunu göstermektedir. Bütün bunların yanı sıra sarılık safra kesesinde taşların oluşmasına bile yol açabilir. Bu tıkanıklık ciddi seviyede olumsuzlukların ortaya çıkmasına neden olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Hepatit C. En tehlikeli olanıdır. Hastaların yarısında siroz hastalığına yol açar.
Lakin sarılık 24 saat içinde başlamışsa, sarılık koyu renk almış bir şekilde yayılarak şiddetleniyorsa, halsizlik ve ateş söz konusu ise, bebeğiniz normalden fazla uyuyorsa ve beslenmesi iyi değilse, dışkı ve idrarda renginde değişme görüldüyse, bebeğiniz emme güçlüğü yaşıyorsa derhal hekime başvurulmalıdır.
Ankara sarılık tedavisi, bu şikayetin hangi sebepten ortaya çıktığına göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Hem yetişkinlerde hem de yeni doğan bebeklerde görülebilen bu hastalık gastroenteroloji doktorları tarafından teşhis ve tedavi edilmektedir.
Cildin sararması genellikle baş ve yüzde daha belirgindir. Cildin bir bölgesine parmağınızla bastırırsanız da sararma artabilir. Sarılık düzeyi artmış bir yenidoğan bir bebek ayrıca uykulu olur, beslenmek istemez veya her zamanki gibi beslenemez. Genellikle idrarın rengi koyu sarı ve miktarı azdır.
Sarılık, cilt, sklera (gözlerin beyazları) ve mukoza zarının sararması durumudur. Bu sarı renge, sarı-turuncu bir safra pigmenti olan bilirubin neden olur. Safra, karaciğer tarafından salgılanan sıvıdır. bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanmasından oluşur. Sarılık sarımsı veya yeşilimsi pigmentasyondur.
Yeni doğan bebeklerin göz aklarında, burun çevrelerinde ve yüzlerinde görülen sarı renk sarılığın belirtisidir. Sarı renk hastalığın ilerlemesi ile tüm gövdede görülür. Parmakla hafifçe burun ya da karın cildine bastırılıp kaldırıldığında sarı renk daha bariz bir şekilde tespit edilebilir.
Güneş ışınları, UV, çevresel koşullar, makyaj temizliği, yaşlılık, beyaz ten, beslenme şekli ve düzeni ciltteki renk eşitsizliğinin temel nedenleri arasındadır. Yüzdeki renk eşitsizliği özellikle makyaj sonrası cilt temizliğinin iyi yapılamamasından kaynaklanmaktadır.
Vücutta bilirubin üretiminin fazla olması ve bu maddenin vücuttan atılamaması sonucunda kan dolaşımına karışan bu madde sarılığa neden olur. Bunun yanı sıra sarılığa neden olan bazı durumlar şu şekildedir: Hepatit A, Hepatit B ve Hepatit C, Aşırı alkol tüketimi sonrası karaciğerde hasar oluşması
Sarılığın teşhisinin kan tahliliyle konulduğunu anlatan Dr. Onur Yaprak, "Kan tahlilindeki bilirubin düzeyi normalde 0.3-1.2 mg/dl civarındadır. Bu değer 2.5-3.0 mg/dl'ye erişirse sarılık gelişmiş demektir.
Kanın yıkım sürecinde hızlanma gibi bilirubin üretiminin arttığı durumlarda, karaciğer hastalıkları gibi bilirubinin işlenemediği durumlarda veya safra yollarının tıkanıklığı gibi bilirubinin atılamadığı durumlarda; kandaki bilirubin miktarı hızla yükselir ve öncelikle göz sklerasında (göz akı), ardından ciltte sarılık ...
Tanı Yöntemleri. Hepatit C genellikle 2 kan testi kullanılarak teşhis edilir: Antikor testi ve PCR testi. Sonuçlar genellikle 2 hafta içinde belli olur.
Aşağıdaki tedaviler kullanılır: – Aneminin neden olduğu sarılık, kandaki demir miktarının, demir takviyesi alarak veya daha fazla demir açısından zengin gıdalar yiyerek arttırılmasıyla tedavi edilebilir. Demir takviyeleri kullanılabilir. – Hepatit kaynaklı sarılık antiviral veya steroid ilaçlar gerektirir.
Bununların dışında kalıcı ateş, kusma ve karın ağrısı aynı zamanda en kısa zamanda tıbbi değerlendirme yapılmasını gerektirecek belirtilerdir. Karaciğer hastalıklarıyla ilgili durumlarda dahiliye yani iç hastalıkları bölümüne başvurmak gerekmektedir.
Yeni doğan bebeklerin büyük çoğunluğunda çeşitli nedenlere bağlı olarak sarılık görülebiliyor. Erken doğan bebekler için ise bu risk katlanarak artıyor. Yenidoğan sarılığı zamanında ve doğru tedavi edilmediği takdirde, beyin hasarı ile birlikte zihinsel gelişim geriliğine yol açabiliyor.
Yetişkinlerde yükselen bilirubin değerinin tedavisi için öncelikle ilaçlar denenir. İlaçlar etkisini göstermiyorsa safra kesesindeki taşlar ve çamurlar temizlenmelidir. Genel cerrah eşliğinde yapılan operasyon sayesinde, bilirubin değeri düşer ve hasta eski sağlığına kısa sürede kavuşur.
Hepatit B virüsü ile enfekte olan bir kişide genelde yorgun hissetme, iştahın kesilmesi, mide bulantısı, kusma, karın ve eklem ağrısı ile birlikte sarılık olarak bilinen cilt ve göz akının sararması gibi belirtiler görülür.
Akut hepatit B hastalığında hiç belirti olmayabilir veya şu belirtiler görülebilir. Hastalık belirtileri başlayıncaya kadar kuluçka süresi 6 hafta-6 ay olabilir. Kuluçka süresinin uzun olması kişinin hastalığının farkında olmadan etrafına bulaştırmasına yol açar. Hastalığın teşhisi basit bir kan testi ile yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri