Kaşar Lor Peyniri, sepet loru veya tatlı lor olarak da bilinir. Tuz oranı %0'dır. Az yağlı ve tuzsuz olmasından dolayı kahvaltılarda reçellerle hoş bir uyum sağlar. Taze olduğu için çabuk bozulabilen bir peynir türüdür.
*Peynir altı suyundan üretilir, *Az tuzlu ve lezzetlidir, *Börekte vb. hamur işlerinde çok güzel olur, *Salata üzerine de çok yakışır, *Kalsiyum deposudur.
Çökelek ; yağı çıkarılan ayranın kaynatılması sonucu elde edilen kesilmiş yoğurt parçacıklarına verilen isimdir. Bu ürün ihtiyaç duyulursa kurutulur. Lor ise; peynir yapımından sonra arta kalan yumuşak kıvamlı peynir altı suyunun pıhtılaştırılmasıyla elde edilen kestirilmiş süt parçacıklarına verilen isimdir.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Ermenicede ise Türkçedeki gibi Lor denmektedir. Anadolu'da farklı yörelerde farklı söylenişleri de bulunmaktadır: Şor (Kars), Nor (Antalya, Niğde), Ekşimik (Trakya), Minci (Doğu Karadeniz).
İlgili 43 soru bulundu
LOR, Light Output Ratio'nun kısaltmasıdır. Türkçe'deki karşılığı Işık Çıkışı Oranı'dır.
Çiğ olarak tüketebileceğiniz lor peynirini tavada kızartarak da afiyetle tüketebilirsiniz. Çeşitli baharatlarla karıştırılarak, tüketebileceğiniz eşsiz lezzete sahip bu peynir; börek, poğaça gibi hamur işlerine de lezzet kazandırmaktadır.
LOR MU ? Yoğurt altı suyu ya da ayranın kaynatılması ile oluşan pıhtıya "çökelek"; Peynir altı suyunun kaynatılması ile elde edilen pıhtıya "lor" deniyor.
Lor peyniri ya da diğer çeşidiyle çökelek yüksek oranda B vitamini özellikle de B12 vitamini ihtiva eder. Günlük B12 ihtiyacımızın 4'te 1'ine kadarını karşılayabilir. B vitamini vücudumuzda pek çok fonksiyon için çok önemlidir. Çökelek ya da hepimizin bildiği ismiyle lor peyniri, detoks için önemli bir gıdadır.
Öncelikle 1 su bardağı lor peynirimizi ufaklayalım. İçine 1 yumurta ve tuzumuzu ekleyip karıştıralım. Uygun tavaya sıvı yağımızı dökelim. Yağımız ısınınca lor peynirli karışımdan 1'er yemek kaşığı tavaya dökelim.
Lor peyniri böbrek problemlerine sebep olabilir. Bu durum çok miktarda protein tüketildiğinde ortaya çıkar ve lor peynirinde de bol protein olduğu için sınırlı miktarda tüketmek gerekir. Laktoz intoleransı olanlar için de problem kaynağı olabilir. İshal, şişkinlik, kramplar, gaz ve mide problemleri ortaya çıkabilir.
Lor peyniri maksimum 72°C ısıl işlem görmüş sert/yarı sert peynirlerin üretiminde, telemenin baskılanması sonucu çıkan, peynir altı suyunun işlenmesi sonucu üretilen bir peynir türüdür. Serum proteinleri açısından zengindir.
Ekşimik diğer yörelerde lor, çökelek diye adlandırılan ürünlere benzeyen, fakat üretim metoduna bakıldığında Trakya'nın kendi mandıracılık kültüründen damıtılmış, kendine has yönü olan bir çeşit peynirdir. Diğerleri gibi peynir altı suyundan elde edilmez.
Kaşar Loru % 13,47 karbonhidrat, % 77,55 protein, % 8,98 yağdan oluşur.
Ayrıca, kaşar loru peyniri içerisinde tuz da bulunmaz. Sıfır tuz ile satışa çıkarttığımız peynir mükemmel tadı ve hemen ağızda dağılması sayesinde müşterilerin sevdiği bir kahvaltılık üründür.
Kas gelişimi için ihtiyacınız olan proteini karşılar ve uzun süre sizi tok tutar. Düşük yağ ve vücudunuz için yeterli miktarda karbonhidratı lor peyniri sayesinde karşılayabilirsiniz. İçerdiği karbonhidrat sayesinde vücudunuzun kolay enerji kazanmasına yardımcı olur.
Yüksek potasyum içeren lor, kolesterol bulundurmaz. Lor peyniri yağ oranı oldukça düşük olduğu için diyetlerde kullanılabilir.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Lor peyniri yatmadan önce idealdir çünkü bol miktarda kazein proteinine sahiptir ve bu protein vücut tarafından yavaşça sindirilir. Gece boyunca yeteri kadar amino asit desteğinin olmasına yardımcı olur.
İrritabl bağırsak sendromu, kalp hastaları, reflü ve migreni olan kişiler için de önemli bir peynir türü olan taze lor peynirinden en azla 4 yemek kaşığı yemenizi öneririm.
Lor peyniri kesilen sütten elde edildiği için buzdolabında en fazla 3-4 gün bozulmadan saklayabilirsiniz. Tulum, mihaliç, eski kaşar ve hellim gibi sert yapıda peynirler hava almadığından emin olduğumuz sürece, sıkıca sarılı olarak 3-4 hafta buzdolabında saklanabilir.
Ayrıca peynir türlerinin hepsinde ama özellikle lor peynirinde yoğun olarak bulunan kasein adlı bir aminoasit, çok yavaş sindirilmesi sebebiyle özellikle gece tüketildiğinde uyku süresinde gerekli olan enerji ihtiyacının karşılanmasına yardımcı oluyor.
Özellikle içerdiği serum protein ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan lor peyniri, sporcuların da sağlıklı beslenme listesinde ilk sırada yer alıyor.
Eğer zayıflama sürecindeyseniz kahvaltılarınızda lor peynirine yer verebilir ya da salatalarınızın içinde kullanabilirsiniz. Yağ ve kalori oranı diğer peynirlere oranla daha düşük, protein değeri de yüksek olduğu için kilo kontrolünde fayda sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri