Testosteron Düşüklüğü Nedenleri Testislere alınan travma, testisleri etkileyen enfeksiyonlar. İnmemiş testis. Kanser tedavisi kapsamında radyasyona ve/veya kemoterapiye maruz kalınması Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı
İleri yaş: Yaşlanma sonucu olarak T hormonu yapımı azalır. Genetik hastalıklar: Bazı genetik hastalıklar T yapımını olumsuz etkiler. Aşırı sigara ve alkol kullanımı: Aşırı alkol ve sigara hormonal dengeyi olumsuz etkiler. Karaciğer ve böbrek hastalıkları: Siroz ve böbrek yetmezliği hormon yapımını bozar.
Erkeklerde bu durum her yaşta görülebilir özellikle yaşlı erkeklerde daha sık rastlanılır. Testosteron düzeyi genellikle erkek 30 yaşına ulaştığında düşmeye başlar.
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır. Bu azalmaya rağmen, genel hormon seviyesinin uzun yıllar boyunca normal seviyelerde kaldığı söylenebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Yaşam tarzı değişiklikleri testosteron seviyesini artırır.
b) Az su içenlerde kan volümü azalır ve hormon yapımı az olur. Günde 2.5 litre su içmek gerekir. c) Dengeli ve sağlıklı beslenmek testosteron seviyesini artırır. Akdeniz diyeti en sağlıklı beslenme şeklidir.
Çoğu zaman, boşalma testosteronu düşürmez. Boşalma sonrasındaki 10-15 dakikalık zaman periyodundan sonra testosteron tekrar eski haline döner. Hatta bazı kişilerde artar. Ayrıca seks veya mastürbasyon sebebiyle düşebilecek/artabilecek olan testosteron miktarı antrenman performanslarını etkilemeyecek kadar azdır.
Testosteron düşüklüğü kısa vadede cinsel istekte azalma, ereksiyon kalitesinde düşme, sperm kalitesinde azalma ve göğüslerde büyüme gibi çeşitli şikayetlere neden olabilir. Zaman içerisinde bu belirtilere saç kaybı, kas yoğunluğunda azalma, güçsüzlük ve yağ oranında artış gibi semptomlar da eklenebilir.
Testosteron eksikliği erkeklerde testislerin yeterli miktarda testosteron üretememesi anlamına gelir. Testosteron eksikliği; kemik gelişimi, kas kütlesi, sperm üretimi, alyuvar yapımı, enerji, saç uzaması, vücut yağı, metabolizma hızı, cinsel dürtü, libido ve ereksiyon olma durumlarını doğrudan etkiler.
Aynı zamanda “erkek menopozu” olarak bilinen andropoz bazı erkeklerin 40'lı yaşların sonlarından 50'lerin başlarına geldiklerinde yaşadıkları depresyon, cinsel dürtü kaybı, erektil disfonksiyon ile diğer fiziksel ve duygusal semptomların bütünü olarak tanımlanabilir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Bazı çalışmalar A, C ve E vitaminlerinin testosteron seviyelerinde rol oynayabileceğini göstermiştir. Sonuç olarak; D vitamini ve çinko testosteron düzeyini artırıcı özelliğe sahiptir.
Erkeklerde, normal total testosteron düzeyleri genellikle 300-1,000 ng/dL veya 10.4-34.7 nmol/L arasında olmalıdır. Düşük testosteron seviyeleri (hipogonadizm), erkeklerde cinsel işlev bozukluğu, düşük libido, yorgunluk ve kas gücünde azalmaya neden olabilir.
Kan ile yapılan hormon testinde testosteron, östrojen, kortizol ve tiroid düzeyleri ölçülebilir.
Testosteron, cilde uygulanan bir jel veya yama, kasa enjeksiyon , yanağa yerleştirilen tablet veya ağızdan alınan tablet olarak kullanılabilir. Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır.
Sonuç olarak bacak/kalça antrenmanlarının faydaları ekstra etkisi olduğu düşünülen testosteron arttırma etkisinden kaynaklanmamaktadır. Ancak bacak/kalça çalışmaları daha kuvvetli bir vücut, daha dengeli bir postür, daha iyi bir performans ve daha estetik bir görünüm için olmazsa olmazdır.
Testosteron seviyesi nasıl ölçülür? Testosteron hormonu seviyesinde bir düzensizlik olduğu düşünülüyorsa kan alınarak ölçümler yapılır. Ölçüm için kol veninden kan alınır. T hormon yapımı sabah saatlerinde en yüksek olduğundan ideali kanın sabah saat 7-10 arasında alınmasıdır.
Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Özellikle çinko, magnezyum ve B vitamini içeren gıdalar testosteron üretimini destekleyebilir. Düzenli egzersiz yapmak: Aerobik egzersizler ve ağırlık kaldırma gibi direnç antrenmanları, testosteron seviyelerini artırabilir.
Yapılan bilimsel çalışmalarda, temel olarak erkeklerde sperm üretimini, kas kütlesi ve gücünü, kemik yoğunluğunu arttıran testosteron oluşumunu maydanoz, ısırgan ve matcha'nın desteklediği gösterilmiştir.
Akdeniz ikliminin geçerli olduğu her coğrafyada yetişebilen Harnup ülkemizde çoğunlukla Mersin ve Antalya'da üretiliyor. Doğada ağırlığı değişmeyen bir tohum olarak Keçiboynuzu kolestrol dostlu olmasının yanı sıra testosteron hormonunu arttırmasıyla da epey popüler.
Bu nedenle testosteron düşüklüğü için hormon tedavisi önerilmez. Ancak testislerdeki hormon salınımını artıran ilaçlar ile östrojen hormon dengesini düzenleyen ilaçlar kullanılabilir. Bu tedavi ile testosteron değeri yükselir ve sperm üretimi artar.
Erkeklik hormonu seviyelerinde herhangi bir problemin mevcut olup olmadığının tespit edilebilmesi için bir üroloji uzmanına danışılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri