İlgi cümleleri yan cümlelerdir. Kural olarak tek başlarına kullanılmazlar ve temel cümleye veya yan cümleye bağlıdırlar. İlgi cümleleri, birleşik cümledeki bir isme veya zamire ilişkin daha detaylı bilgi verir.
İlgi cümlecikleri bir cümlenin temel olmayan parçalarıdır. Bir anlam ekleyebilirler, fakat kaldırıldıklarında cümle işlevini yine de yerine getirir. İngilizce'de iki esas ilgi cümleciği türü bulunur. İkisinin arasındaki farkı görebilmek önemlidir çünkü cümleciği sunmak için kullanılan zamir seçimini etkiler.
Bağlı cümledeki her bir cümle kendi öğeleri olan tam cümlelerdir. Ancak bu ögelerden bazıları paylaşıldığı için gizli durumda olabilir: Gösteriye ne annem geldi ne de babam geldi. Gösteriye ne annem ne de babam geldi.
Birleşik cümlelerde ana yüklemin haricinde yargı veya eylem bildiren başka sözcükler de bulunur. Aşağıdaki örneklerde yardımcı cümleler eğik çizgi (/) ile ayrılmıştır ve bazı noktalama işaretleri anlatım kolaylığı açısından kullanılmamıştır: Gittin / sanıyordum. Otobüs zamanında gelmezse / geç kalacağız.
a) Girişik Cümle: Yan cümleciğin fiilimsi olduğu cümlelerdir. Örnek: Çocukların sağlıklı büyümesi için gayret gösterilmeli. Örnek: Kimsenin kalbini kırmadan görevini yaptı. NOT: Bazı cümlelerde ise fiilimsi yüklem görevindedir.
İlgili 41 soru bulundu
Girişik birleşik cümleler içerisinde iki cümle bulunmaktadır. Her iki cümle içerisinde bir yargı bulunmaktadır. Bunlar yargılardan biri yan cümle içinde diğeri ise temel cümle içinde yer almaktadır. Eğer yan cümle içinde fiilimsi bulunuyorsa bu cümle girişik birleşik cümle olmaktadır.
Sıralı cümle kategorisinden biri olan bağımlı sıralı cümle türüdür. Bağımlı sıralı cümleler cümle içinde ortak öğelere sahip cümlelerdir. Bu cümlelerde cümle içinde iki farklı yüklem vardır ama özne, nesne, zarf tümleci ya da zaman öğelerinden bir ya da ikisi ortaktır.
Ana cümle içinde yan cümlelerin yer aldığı cümle yapılarına iç içe birleşik cümle denmektedir. Cümle içinde birden fazla cümle olması durumunda bazen bu cümleler tırnak içinde yazılmaktadır. Bu tarz cümlelerde cümle içindeki öğeler birbiri ile bağlantılıdır.
Fiil cümlesi, yüklemi bir fiil olan cümledir. Fiil cümlelerinin yüklemleri oluşturulurken haber ve dilek kipleri kullanılır: Akaryakıt fiyatları yükselmiş. (Öğrenilen geçmiş zaman kipi)
Türkçede devrik cümleler, yüklemi cümle sonunda olmayan cümlelerdir. Devrik cümleler edebî sanat yapmak için, yüklemi vurgulamak için veya pratik amaçlarla kullanılırlar. Hatalı veya bozuk cümleler değillerdir. Devrik olmayan (yüklemi sonda olan) cümlelere kurallı cümle denir.
Eksiltili cümle ya da kesik cümle, tam bir cümle kurulabilmesi için gereken ana unsurları içermeyen cümledir. Türkçenin eklemeli yapısı nedeniyle yüklemler tek başına cümle kurmaya yettiği için, "yüklemi olmayan cümle" olarak da tanımlanabilir.
Kurallı Cümle:Yüklemi sonda olan cümlelere denir. → Sabahtan beri seni bekliyorum. →Yüklem: bekliyorum. → Kitaplığımda konuyla ilgili kaynaklar var.
Bağlaçlar kelimeleri ya da cümleleri birbirine bağlayan kelimelerdir. Bağladıkları kelimeler ve cümleler arasında yakın bir anlam ilişkisi kurarlar ve bu ilişkiyi açıklarlar. Bunun için genellikle birbirlerinin yerine kullanıl- mazlar.
Niteleyen biçime değiştirilen tümceye de ilgi tümceciği adı verilir. İlgi tümceciği, tekrar niteleyen alan ad ilgi tümceciğinin tümce bileşeni olması durumu ile olmaması durumu olarak ayrılabilir. Tümcenin bileşeni olması ilişki ilgi tümceciği, tümcenin bileşeni olmamasında ise tümleç ilgi tümceciği adı verilir.
İlgi zamiri whose, ki onun demektir. Modern gramerde hem insanlar hem de hayvanlar için kullanılır. Ana cümlede bir adjective clause ile nitelemek istenilen isim, bu sıfat cümleciğinde bir iş yapıyorsa, bu isimden sonra kullanılan adjective clause who ile başlamalıdır. The girl who gave me a book went to the cinema.
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
Yapılarına göre basit, bileşik, bağlı ve sıralı cümleler olmak üzere dört cümle çeşidi vardır. Tek yüklemi bulunan, tek yargı bildiren cümleler yapı bakımından basit cümledir. Basit cümleyi belirleyen; tek yüklemin, tek yargının bulunmasıdır. Yüklem dışındaki diğer ögelerin sayısı önemli değildir.
İsim cümlesi veya ad cümlesi; yüklemi bir fiil olmayan cümle. İsim cümlelerinde fiil soylu kelimeler bulunabilir ancak yüklem isim görevinde olmak zorundadır. İsim cümlelerinde isim soylu kelimeler, ek-fiiller kullanılarak yükleme dönüştürülürler.
Temel cümlenin ögesi konumunda olan ve bir yargı bildiren cümleler yan cümlecik olarak isimlendirilirler. Yan cümlecikler çoğunlukla temel cümlenin açıklaması olarak kullanılmaktadır. Bunun yanında yalnızca açıklama değil, cümlenin güçlenmesini de sağlamaktadır.
Girişik Birleşik Cümle: Yan cümleleri fiilimsilerle kurulan cümlelere girişik birleşik cümle denir. Bu şekilde kurulan cümlelerde, fiilimsinin yer aldığı bölüm yan cümle; yüklemin bulunduğu bölüm ise temel cümledir.
Yan cümlecik genel olarak cümlenin başında yer aldığını söyleyebiliriz. Verdiğimiz örneklerde de cümlenin başında yer almaktadırlar. Cümleyi açıklayan, tanımlayan veya yargıyı ifade eden söz öbekleridir. O yüzden yan cümlecik bulurken bütün olarak ele aldığınız cümlenin başına bakmanız gerekir.
3 Coşar (1997, s. 153) ise aktarma cümlelerini müstakilen inceleyerek “Aktarma cümleleri dolaylı ve dolaysız anlatım cümleleridir. Bunlar iç içe cümle olarak adlandırılan bir ifade ya da ibarenin yer aldığı cümlelerle, bir takım alıntıların ve tam yargılı cümlelerin bulunduğu cümlelerdir.” şeklinde tanımlar.
Öge paylaşmayan, kendine has özne, tümleç ve yüklemi olan cümlelerden oluşmuş sıralı cümleye bağımsız sıralı cümle denir: Horoz ölür, gözü çöplükte kalır. ["Horoz" birinci özne, "(onun) gözü" ikinci özne.]
İçerisinde fiilimsi bulunan cümlelere girişik birleşik cümle denir. Bunlar arasında isim fiil, sıfat fiil ya da zarf fiil olabilir. Fiilimsinin yer almış olduğu cümle yan cümle olarak ifade edilir. Yüklemin bulunduğu cümle ise temel cümle olarak bilinmektedir.
En az iki cümleden meydana gelen, anlamca birbirine bağlı, ögeleri ortak olan sıralı cümle türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri