Teşvikli Fatura Nedir? Teşvikli Fatura, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında KDV tutarından muaf biçimde teslim edilecek yatırım malına ait faturadır. Teşvikli faturalar onaylı makine ve teçhizat listesinde yer alan yatırım malları için düzenlenir. Kendine has düzenleme usulü ve prosedürlere tabidir.
Teşvikli Fatura Nasıl Düzenlenir? Teşvik kapsamında gerekli evraklarını ilgili satıcıya teslim eden müşteriler için teşvikli fatura düzenlenebilir ve fatura üzerinde matraha KDV eklenmez. Teşvikli faturada KDV muafiyeti bulunduğu için faturanın teşvik kapsamında kesildiği belirtilen bir teşvik şerhi düşülür.
İhraç edilecek mamullerin imalatında kullanılmak üzere ithal veya yerli alınacak ham madde ve yardımcı malzemelerin, vergi ödenmeksizin ithalatını sağlayan devlet desteğidir. KDV İstisnası (İthal ve yerli hammadde ile yardımcı madde alımlarında uygulanır.)
KDV İstisnası
Teşvik belgesi kapsamında yurt içinden ve yurt dışından temin edilecek yatırım malı, makine ve teçhizat ile belge kapsamındaki yazılım, gayri maddi hak satış ve kiralamaları için belirlenen oranda katma değer vergisinin ödenmemesi şeklinde uygulanır.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
İlgili 22 soru bulundu
Eğer bir fatura, KDV'sinin 0 olduğu bir ürüne sahipse, bu ürün faturadan istisna edilir. Buna da istisna fatura adı verilir. Vergi Usul Kanununda belirlenen şartlara sahip ürünlerin ticareti yapılırken bu ürünler faturada 0 KDV olarak düzenlenir.
Düzenlenen bir faturanın içerisinde KDV oranı sıfır olan bir ürün varsa bu ürün faturadan istisna edilir. Bu uygulamaya istisna faturası denir. Bir kurum veya kuruluşa yapılacak olan fiyatlandırmada KDV değerinin yansıtılmamasını sağlayan istisna işlemi KDV uygulama tekniği baz alınarak yapılır.
Teşvikli faturalar onaylı makine ve teçhizat listesinde yer alan yatırım malları için düzenlenir. Kendine has düzenleme usulü ve prosedürlere tabidir. Düzenlenen bu faturaların yatırımcı tarafından derhal E-TUYS sistemine işlenmesi ve ilgili makine ile ilişkilendirilmesi gerekir.
Teşvik kapsamında gerekli evraklarını ilgili satıcıya teslim eden müşteriler için teşvikli fatura düzenlenebilir ve fatura üzerinde matraha KDV eklenmez. Teşvikli faturada KDV muafiyeti bulunduğu için faturanın teşvik kapsamında kesildiği belirtilen bir teşvik şerhi düşülür.
Teşviklerden küçük büyük tüm işletmeler ve ergin olan tüm Türk vatandaşları faydalanabilmektedir. Teşvik için genel bir yaş, cinsiyet ya da refah seviyesi aranmaz fakat kişilerin idari para cezası, vergi borcu gibi finansal durumlarına bakılabilmektedir.
Teşvik etmek… İsteklendirmek, özendirmek, bir başka ifadeyle, bir şeyi yapabilme kabiliyetinin varlığını önceden teslim etmek anlamına gelir.
Öncelikle http://www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr adresine girin ve sırasıyla “E-SGK”, “İşveren”, “İşveren Sistemi”, “Uygulamaya Giriş”, “İşveren”, “Teşvikler ve Tanımlar”, “Potansiyel Teşvik Sorgulama” seçenekleri işaretleyin. Bu şekilde sorgulama yapabilirsiniz.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan teşvik kelimesi, şevk sözcüğünden türetilmiştir. Şevk, bir şeye karşı duyulan aşırı istek ve özlem anlamlarına gelirken, teşvik sözcüğü de bir kişiyi, istediği bir şeyi gerçekleştirmesi adına cesaretlendirmek demektir.
Türkiye Muhasebe Standartlarında yer alan devlet teşvikleri tanımı şu şekildedir: “İşletmenin faaliyet konuları ile ilgili belirli koşulların geçmişte veya gelecekte yerine getirilmesi karşılığında işletmeye kaynak transferi şeklindeki devlet yardımlarıdır.
Birincisi, teşvik belgesi kapsamında yapılan satış, satıcı işletme tarafından ilgili ay KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
İstisna kapsamında bir fatura kesiliyorsa İSTİSNA fatura tipi seçilip KDV Mevzuatında öngörülen istisna türlerinden hangisine göre işlem yapılacaksa ona karşılık gelen kod seçilmelidir. Eğer fatura istisna kapsamında düzenlenen bir fatura değilse SATIŞ fatura tipi seçilip 351 “ İstisna Olmayan Diğer” kodu seçilmelidir.
Teşvik, hak kazanılan dönemde, teşvikin etkisinin açıkça anlaşılabilmesini sağlayan açıklamalarla birlikte mali tablolara yansıtılır. Teşvik, gelir tablosunda ayrı bir kalem olarak veya Diğer Gelirler genel başlığı içerisinde ya da giderlerden indirilerek kayıt edilebilir.
İstisna fatura tipini, diğer fatura türlerinden ayıran özelliği, fatura tipini ''istisna'' olarak seçerek devam etmektir. Fatura bilgilerinde 0 KDV ile girilen ürün veya hizmetin GİB standartları etrafında belirlenen kodu girilerek açılan ekranda KDV muafiyet sebepleri ile ilgili bilgiler girilmelidir.
Satışa ait bilgiler her satış aşamasında Satıcı tarafından sisteme giriş yapılır. Satıcı tarafından düzenlenecek faturada KDV hesaplanmaz. İbrazı zorunlu belgeler (KDV yönünden bağlı olduğu Vergi Dairesi Müdürlüğüne) ibraz edilerek KDV iade talebinde bulunulabilir.
Kdv istisna yazısı için başvuruyu önce https://intvrg.gib.gov.tr/ adresinden yapacaksınız, daha sona ilgili vergi dairenize giderek yazıyı alacaksınız.
Kod Listeleri dokümanının İstisna Kodları Listesi'ne "351 İstisna Olmayan Diğer" kodu eklenmiş ve bu kod için; 1 no.lu kdv beyannamesinin doldurulmasına ilişkin açıklamalar ve işlem kodlari dışındaki, istisna olmayan ancak 0 KDV'li fatura oluşturulması gereken durumlarda kullanılacaktır.
Yatırım Teşvik Belgesi kapatılması, diğer adı ile Yatırım Teşvik Belgesi tamamlama vizesi; Yatırım Teşvik Belgesi ile yatırım yapanların yatırımı tamamladıklarının kurum tarafından yerinde denetlenerek tamamlama vizesinin onaylanması yani Yatırım Teşvik Belgesi kapatılması demektir.
KDV'yi ödeyen yegane taraf tüketicidir. KDV esasında satıcıya yansıtılır, satıcı da bu tutarı tüketiciye yansıtır ve ürünü ya da hizmeti satın alan taraf KDV öder. Satışı yapılan mal ya da hizmetin niteliğine göre KDV oranı değişiklik gösterir. %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 farklı KDV oranı bulunur.
Tevkifat nedir? Tevkifat, para konusunda kesintiler anlamına gelen bir sözcüktür. Vergi bağlamında, vergiler üzerinde bölüşme/kesinti yapma anlamına gelir. Bu vergi çeşidinde devlet, alacağı katma değer vergisini (KDV) satıcının yanı sıra alıcıdan da alır.
"İthal edilen eşya ile ilgili olarak, katma değer vergisinden müstesna olduğu halde yanlışlıkla alınan veya fazla alındığı anlaşılan katma değer vergisi, indirim hakkına sahip olmayan mükelleflere, Gümrük Kanununa göre iade olunur." bankaya gümrük idaresi tarafından iadesi icabeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri