Tetik parmak, bir diğer adıyla Tenosinovit Stenosing, parmakların veya baş parmağın hareket sırasında (özellikle bükülme) kasılması ya da kilitlenmesi durumudur. Kilitlenen parmağı eski haline getirmek oldukça zordur ve hastada bir hayli ağrıya sebep olur.
Tendonun iltihaplı hale gelmesi ile birlikte tetik parmak ortaya çıkar. Tetik parmak hastalığının ortaya çıkması, sıkışma ve şişliğe yol açar. Tetik parmak hastalığının en sık ortaya çıkma nedeni ise tekrarlanan bir hareket veya parmakları düzenli bir şekilde zorlamaktır.
Tetik parmak tedavisi, semptomların şiddetine ve süresine bağlı olarak değişebilir. Tedavi seçenekleri arasında istirahat, buz uygulaması, splint veya elastik bandaj kullanımı, fizik tedavi, kortikosteroid enjeksiyonları ve cerrahi müdahale yer alabilir.
Tetik parmak tehlikeli mi? Tetik parmak genellikle kendiliğinden geçmesi ile bilinen ancak bazı vakalarında tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilen bir sorundur. Genellikle herhangi bir tehlike unsuru taşımaz.
Eğer tetik parmak tedavi edilmezse, bu durum eklem sertliğine ve bükücü (fleksör) tendon yapışmalarına sebep olur. Bu durumlar yapılacak tedaviyi zorlaştırıp, tedavinin başarı şansını azaltır.
İlgili 18 soru bulundu
Bazende parmakların açılma esnasında eklemlere yük bindirerek eklem ağrılarına sebep olur . B6 vitamin eksikliği kollajen sertleşmesıne bağlı tendonların kılıfının sertleşerek elastikiyetini kaybederek tendonun kılıf içinde sıkışmasına ve hareket kabiliyetinin kaybına yol açar.
Çocuklarda tetik parmak nasıl tedavi edilir? Çocuklarda görülen tipte tetik parmakta ise kısa bir süre masaj önerdikten sonra eğer masajla ve kremlerle oradaki şişlik geçmiyor ve parmaktaki takılma düzelmiyorsa o zaman ameliyat oldukça başarılı ve yüz güldürücü sonuç verir.
Yara iyileşmesi yaklaşık 15 gün sürer. İki hafta sonra dikişler alınır. İki hafta sonra spora başlanabilir, ancak parmakların çok zorlanmaması önerilir. Ameliyat sonrasında oluşan şişlikler ise genellikle iki hafta içerisinde geçer.
Tetik parmak hastalığı, “Ortopedi ve Travmatoloji Klinikleri”nde sık karşılaşılan ve kolaylıkla tanı alan bir durumdur. Doktorunuz sizinle şikayetleriniz hakkında konuşarak, elinizi muayene ederek tanı koyar.
Tetik parmak hastalığı tendonun veya onu saran kılıfın kalınlaşması sonucu ortaya çıkar. Tetik parmak olgularının yaklaşık 3' te biri tedavisiz iyileşir. Geri kalanlarında anti-inflamatuar ilaçlar, etkilenen parmağa atel uygulaması, kortizon injeksiyonu gibi tedavi alternatifleri kullanılabilir.
Tetik Parmak Ameliyatı
Ele yapılan lokal anestezi ile ameliyathane ortamına dahi gerek duyulmadan cerrahi işlem gerçekleştirilebilir. Yani “günübirlik kolay bir müdahale” olarak tanımlayabiliriz.
Isı / buz kullanımı, ultrason, elektrik stimülasyonu, masaj, germe ve eklem hareketi (aktif ve pasif) gibi diğer yöntemler de tetik parmağı fizik tedavisinde kullanılmaktadır. Isı, tendonda kan akışını arttırmakta ve esneklik sağlayabilmektedir.
Böylece parmağın yaşayabilme olasılığı arttırılabilir. Ardından olabildiğince kısa süre içinde Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi birimi olan bir hastaneye ulaştırılması gereklidir. Ameliyat travmanın oluş şekli, seviyesi, hastanın yaşına bağlı olarak 3-12 saat arasında sürebilir.
Tetik parmak tedavi edilmediğinde etkilenen parmakta hareket kısıtlılığı ilerleyebilir.
AİLESEL MİDİR? Genetik özellik taşımadığına inanılmaktadır. Nadir görülen bir durumdur. Genellikle diğer doğuştan hastalıklar eşlik etmez.
Öncelikle yaralanma gerçekleştiğinde bir buz paketi havluya sarılarak parmak üzerine konulur. Yaralanan parmağın kalp hizasında tutulması şişliğin ve ağrının azalmasına yardımcı olur. Gerektiği durumlarda ise ağrı kesici ilaç kullanılabilir.
Parmak eklem ağrısı, parmaklarda meydana gelen iltihaplanma, kireçlenme, artrit, diyabet ve kas-iskelet problemleri gibi nedenler sonucunda parmak eklemlerinde yaşanan ağrıdır. Ağrının dindirilmesi için soğuk ve sıcak kompresler uygulamanız tedavi sürecinde işinize yarayacaktır.
Ortopedi ve travmatoloji bölümünün genel olarak ilgilendikleri hastalıklar şu şekilde sıralanabilir; Kemik kırıkları Boyun fıtıkları Bel fıtıkları
sinir sıkışması için Beyin ve sinir Cerrahisi uzmanlarının muayenesi ve tedavisi yeterlidir.
Sindaktili veya yapışık parmaklılık, kalıtsal bir hastalıktır. Görülme sıklığı 2000 canlı doğumda birdir. Hastaların % 50 sinde bir tarafta (sağ veya sol) görülür. Erkeklerde daha sıktır.
Parmak Ateli Kaç Gün Kalır? Atel parmaktaki sıkıntılı durum iyileşene kadar yaklaşık olarak 6-8 hafta kalır.
Parmak Egzersizleri : Serçe parmağından başlanarak işaret parmağına kadar, boğum boğum vajina içine sokularak yapılan bir çalışmadır. Daha sonra iki parmak ve eşin parmağı ile yapılır ve ilişki denenir. Parmak egzersizlerindeki amaç, kişinin çatı kaslarını rahat bir şekilde gevşetebilmesini öğretmektir.
Bunun en belirgin nedeni parmak kasının güçsüz olması ile parmak tendonları ve eklemine aşırı yapılan baskıdır. Çünkü eğer aşırı bir baskıya maruz kalırsa parmağınız bozuk bir şekilde oluşup, eklem yeri dik kalır.
Tıp dilinde stenozan tenosinovit olarak da bilinen tetik parmak (trigger finger, trigger thumb) elde parmakların bükülmesini sağlayan tendonların ve onların belli noktalarda altından geçtikleri köprülerin (pulley) rahatsızlığıdır.
Avustralyalı bilim adamları balık yağı ve D vitamininin dizlerdeki kireçlenmelerin tedavisinde olumlu etkisi olmadığını ortaya çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri