[1] (') Miras olarak birinden diğerine kalmak.
Tevarüs bir malın veya benzerinin miras olarak bir kişiden başkasına aktarılması olarak ifade edilebilir. Tevarüs kelimesi aynı zamanda miras yoluyla birinden diğerine kalmak olarak da bilinmektedir. Türk dil kurumuna göre bir kimseden miras kalma manasına gelmektedir.
Tevarüs: Osmanlı Şehirlerinde Süreklilik
İkincisi ise fethedilen şehirlerin varolan örf ve adetlerine yönelik hassasiyet ve bunlarla Osmanlı sistemini adapte etme uğraşısı ile ortaya çıkan süreklilik unsurudur. Özellikle sancak kanunnamelerinde tam da yapılmak istenen bu olarak yorumlanabilir.
Fasih Arapça veya Modern Standart Arapça, çoğu Arapça metnin yazıldığı, halk arasında karşılığı Ammice olan dildir.
Muhayyile TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı vakit muhayille kelimesi adına, 'Hayal gücü' kelime grubu olarak ön plana çıkmaktadır. Kişinin herhangi bir konu hakkında yaratmış olduğu fikir ve düşünceler bütünü olarak da ifade etmek mümkün.
İlgili 23 soru bulundu
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Bir şeyi hiçbir detayını atlamadan, tüm yönleriyle irdelemeye ve anlatmaya tafsil denir. Tafsilat ise bu sözcüğün çoğul halidir. Birçok deyim ve kalıp ifadede tafsilat sözcüğü geçer. Örneğin tafsilata girmek, önemsiz bir şeyi dallandırıp budaklandırmak ve hiç gereği yokken ayrıntılı bir şekilde anlatmak anlamına gelir.
Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
lafız itibariyle,kelimenin söylenişine,yapısına göre,yazılı olmayarak.
TDK'ya göre ise sahih kelimesi; gerçek, doğru, sağın, hakiki anlamlarına gelmektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre "varis muris" ifadesi, bir kişinin miras hukukuna göre mirasçı veya miras bırakan anlamına gelir. "Varis", bir kişinin ölümü durumunda mirasçı olarak hak iddia eden kişiyi ifade ederken, "muris" ise ölen kişiyi veya miras bırakanı ifade eder.
Mücerret yalan dolandırıcılığın karakteristik unsuru olan hileyi meydana getirmez. Hilenin kandıracak nitelikte olup olamadığı olaysal değerlendirilmelidir. Olayın özelliği mağdurun durumu fiille olan ilişkisi kullanılan hilenin şekli yalanın denetim olanağının bulunup bulunmadığına da bakılarak belirlenmelidir.
Muris, bir çeşit miras hukuku terimidir ve "miras bırakan kişi" ya da "kendisinden miras kalan kişi" anlamına gelmektedir. Muris, yalnızca özel hukuk gerçek kişisi olabilir, tüzel kişilerin muris olması mümkün değildir. Tüzel kişiler, miras hukuku kurallarına göre değil, kendi kanunlarına göre tasfiye edilirler.
Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından tanımlanan "beynelmilel" kelimesi, Arapça kökenli bir kelime olup "uluslararası" anlamına gelir. Bu kelime, farklı ülkeler arasındaki ilişkileri, işbirliğini veya olayları ifade etmek için kullanılır.
Tevassut; iki veya üç elif miktarı çekerek okumak olarak bilinmektedir. Dudakları ileriye doğru uzatmak ise işmam olarak bilinmektedir.
MUHTEVÂLI. sıf. (Söz, yazı ve konuşma için) Boş ve anlamsız olmayan, fikir yönünden zengin ve doyurucu, anlamlı, özlü.
İrabı yapılırken, cümle içinde hangi ögenin yerindeyse, o ögenin alması gereken hareke kastedilerek mahallen (yani, bulunduğu yer bakımından) merfû, mahallen mansûb veya mahallen mecrûr denir.
Mahallî İrab: Mebni kelimelerin sonu değişmez. Cümle içindeki konumuna göre alması geren irab zikredilir. Buna mahalli irab denir.
Hz. Peygamber'in ifadelerinin değiştirilmeden kelimesi kelimesine aynı şekilde nakline lafzen; manayı bozmayacak şekilde başka kelimelerle nakline ise mânen rivâyet denilmektedir.
i. (Fr. nuance) Aynı cinsten olan şeyler arasındaki ince fark, ayırtı: Çok yerinde bir târif, milletlerin renk nüanslarını bildikleri ölçüde medenî olduklarını söyler (Nihad S. Banarlı).
Asil veya soylu, bazı kültürlerde toplumun ayrıcalıklı en üst katmanına mensup kişi. Doğuştan veya hükümdar buyruğuyla, bazı ayrıcalıklara sahip olan ve özel unvanlar taşıyan kimselere denir. Asil olma durumuna asalet veya soyluluk denir.
İronik kelimesini 2 farklı anlam üzerinden belirtmek mümkün. Bunlardan birincisi 'gülmece' olarak öne çıkıyor. İkinci anlamı ise bunun tam tersini kastetmektedir. Herhangi bir olay ya da biriyle dalga geçme anlamı taşır.
Teamül TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman teamül kelimesi, 'Bir yerde öteden beri olagelen davranış' şeklinde öne çıkmaktadır. Yani eski zamanlardan beri alışkanlık haline gelmiş bir davranış olarak ifade edilir.
Herhangi bir şeyin çeşitlerinin bulunması ve bu çeşitlerin ifade edilmesinde muhtelif kelimesi kullanılır. Muhtelif kelimesi türlü türlü ve çeşit çeşit gibi anlamlarına gelmektedir. Muhtelif kelimesinin ikinci anlamı ise “zıt” anlamına gelmektedir.
Hayvan itlafı (itlaf, öldürmek demektir) bir grup içinde üreyebilecek olan hayvanların belirli kriterlere uygun olarak ortadan kaldırılması sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri