Teveccüh, yönelmek demektir. Bir tasavvuf terimidir. Tasavvufta teveccüh, şeyhin, bütün manevî gücünü adeta bir aşılama sebep olacak şekilde müridin kalbi üzerine yöneltmesi ve aktarmasıdır. Camide toplanıp sırt sırta oturulur ve mürşit, sufilere tek tek teveccüh eder.
Bir kişi karşındaki bireyden güzel sözler ve olumlu cümleler aldığında, saygınlık amaçlı teveccühünüz kelimesini kullanır. Burada 'o sizin iyiliğiniz;' ya da 'asıl siz öylesiniz' gibi karşılık getiren kelime olarak öne çıkıyor.
Teveccüh 'güler yüz gösterme, yakınlık duyma ve hoşlanma ile sevme' anlamlarına gelmektedir.
Teveccüh göstermek: Çevredeki kişilere güler yüzlü davranmak. Teveccühünüz: Teşekkür anlamında kullanılan bir sözcük. “O sizin görüşünüz ya da iyi değerlendirmeniz için teşekkür ederim” anlamına gelmektedir.
Yapılan bir iltifata aynı güzellikte karşılık vermek için kullanılan sözcük Teveccühünüz kelimesidir. Türk Dil Kurumu kapsamında taşımış olduğu bu anlamı ile beraber kullanılır. Genelde Türkçe karşılık olarak o sizin güzelliğiniz ya da asıl siz öylesiniz gibi anlamlar sunar.
İlgili 17 soru bulundu
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Yapılan bir iltifata aynı şekilde karşılık vermek için kullanılan kelimeye teveccüh denir. Genelde güzel bir karşılık geldiği vakit teveccühünüz biçiminde kullanılan bir sözcüktür. Yani asıl siz öylesiniz ya da iltifatı aynı şekilde karşılık verdiğini göstermek şeklinde öne çıktığını ifade etmek mümkün.
Nüfuz kelimesi, sözü dinlenecek kadar insanları etkileyen, insanların korktuğu ve erki elinde bulunduran kişi ya da gruplar için söylenmektedir. Bilimsel kaynaklarda ve belgelerde tarihte güçlü milletlerin askeri gücü zayıf olan milletler üzerinde nüfuz sahibi oldukları belirtilmektedir.
Teheccüd namazı, yatsı namazını kılıp bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp gece kılınan nafile bir namazdır. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim geceleyin uyanır, ailesini de uyandırır ve iki rekât namaz kılarsa, Allah'ı çok zikreden erkekler ile kadınlardan yazılır.”
Liyakat sahibi olmak, bir işe uygun olmak, yeterli olmak ve layık olmak anlamına gelir. Aynı zamanda bu kelime yaraşıklık anlamında da sıkça kullanılır. Bu söz özellikle de devlet ve şirket içinde işine bağlılık, yeterlilik gibi konuları nitelemek için sıkça kullanılır.
Yalvarmak, dilemek, rica etmek anlamına gelir.
TDK'ya göre estağfurullah kelimesinin üç anlamı vardır: İlk Anlamı: ''Allah'ım sen günahlarımı affet, beni bağışla.'' İkinci Anlamı: Teşekkür eden ya da yaptığı bir hatadan dolayı özür dileyen kişiye karşı nezaket gereği söylenen söz. Üçüncü Anlamı: Hayır, asla.
Tensip kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Günümüzde ve hukukçular arasında sıkça kullanılan bir kelime olarak gözlenmektedir. Hukuk alanında daha çok tensip zaptı (tutanağı) olarak ifade edilmektedir.
TDK ya göre bilhassa kelimesinin anlamı 'özellikle' şeklinde yer almaktadır. Geçmişten günümüze kadar aynı anlamı üzerinden gelmiş ve hala çok sık değerlendirilen sözcüklerden biridir. Başka bir örnek ile cevap vermek gerekirse; ''Bilhassa bu konuyu çok ciddiye alman gerekir.''
Kısaca bilmukabele kelimesinin anlamı nedir? İşte detaylar. Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında Bilmukabele kelimesi 'karşılık olarak' anlamına gelmektedir. Diğer bir anlayışla herhangi bir cümle veya davranış karşısında, ben de size, ben de, size de ya da sizlere de şeklinde bir karşılık bulunmaktadır.
İltifat Türk Dil Kurumu Sözlüğünde “Birine güler yüz gösterme, hatırını sorma, tatlı konuşma” olarak tanımlanıyor.
Allah Resûlü (sas) gece namazını ikişer rekât hâlinde kılmayı tavsiye etmiş, ilk iki rekâtın kısa tutulmasını öğütlemişti: “Biriniz geceleyin kalktığında, namaz kılmaya önce kısa iki rekâtla başlasın.” (Müslim, Müsâfirîn, 198) O (sas), gece namazını bazen evinde, bazen de mescitte kılardı.
Bir süre uyunduktan sonra kılınması daha faziletli olan bu namaz uyumadan da yerine getirilmektedir. Bu namazın vakti ile ilgili olarak İslam dini peygamberi Hz. Muhammed (sav) gecenin ortasında ya da gecenin son kısmında kılınmasını tavsiye etmektedir.
Eğer geceyi üçe bölersen ortası en faziletli vakittir" (Tecrid-i Sarih Terc. IV, 16). Teheccüd namazı çok faziletli bir namazdır. Kur`an-ı Kerim ve hadis-i şeriflerde teheccüd namazı kılmaya teşvik edilmiş ve bu namazı kılanlar övülmüştür.
Konfeksiyon veya hazır giyim, hazır giyim eşyasına verilen genel ve hazır giyim eşyası diken sanayi koluna verilen isimdir. Özellikle dokuma cinsi kumaşın kesimhanelerde kesildikten sonra dikiş makineleriyle isteğe uygun biçim ve şekillerde dikildiği dokumacılık üretiminin son aşamasının yapıldığı işletme türüdür.
Politik Nüfuz Sahibi Kişiler (PEP) , rüşvet alma ve kara para aklama gibi yasa dışı yollarla varlık kazanma konusunda sıradan vatandaşlardan daha fazla fırsata sahip yüksek riskli müşterilerdir. Suç faaliyeti için unvan kullanmanın potansiyel riski, onları yüksek riskli bireyler yapar.
Kamusal nüfuz sahibi kişiler, ülkemizin önemli bir kamusal görevi tevdi ettiği kişiler olabileceği gibi, başka bir ülke tarafından bu şekilde görev tevdi edilen kişiler ya da uluslararası kuruluşlarda benzer görev ifa eden kişiler olabilmektedirler.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan hürmet kelimesi, 17. yüzyıldan beri kullanılıyor. Hürmet kelimesinin sözlük anlamı saygıdır. Bu kelime birçok deyim ve atasözünde de yer alır. Örneğin ''hürmette kusur etmemek'' karşındaki kişiye hak ettiği saygıyı göstermek manasına gelir.
Gösterişsiz ya da alçak gönüllü olma durumu genellikle kişi için bulunmuş olduğu karakter yapısına göre ifade edilir. Yaptığı işlerle ya da kendisi ile övünmeyen, gösteriş yapmayan ve alçak gönüllü kişileri ifade etmek için mütevazı kelimesi kullanılmaktadır.
e'lerin türkcede gösterimi olmayan ince e harfiyle gösterilmesi ve söylenmesi ile tatbik edilir. denizci subayların komutanım yerine kullandiğı ve çok komik söyledikleri hitap şekli. bir üstleri tarafından çağrıldıklarında da "dikkat efenim" derler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri