Tevessül ve Vesîle Kavramı edinerek Allah'a yakın olmaya çalışma, O'ndan dilekte bulunma.”2 ; vesîle ise, “İbadet ve ilimle Allah'ın yoluna uyma, şeriatın yüceliklerine sarılma.”3 şeklinde tanımlanmıştır.
Tevessül, Allah'a yaklaşmak veya bir dileğin kabul edilmesini ya da bir musibetin defedilmesini sağlamak amacıyla dua esnasında Allah'ın güzel isimlerinden veya yüce sıfatlarından birini, işlediği güzel bir ameli veya yaşamakta olan salih bir insanın duasını vasıta kılmak demektir.
Sâlih amelleri veya bazı kişileri vesile edinerek Allah'a yakın olmaya çalışmak, O'ndan dilekte bulunmak anlamında terim. Sıkıntılardan kurtulmak için peygamberlerin veya velîlerin ruhaniyetinden yardım istemek anlamında bir terim.
Günaha rıza günah, şirke rıza şirktir. Eğer tevessül şirkse, tevessülü kabul etmek de şirktir. Dolayısıyla bu durumda Hazreti Musa (a.s.)'ın, kavminin tevessülünü kabul ettiği için şirke düşmüş olması gerekir.
Salih Olanlar ile Tevessül Caizdir Demek ki peygamberimizi vesile kılarak dua etmek caizdir.
İlgili 31 soru bulundu
Tevessül duası genelde dilek ve istekler için edilen duadır. Tüm Müslümanların sıkıntılarından arınmak için başvurduğu yolların başında gelir. Tevessül duası ile her daim sıkıntıdan kurtulmak ve Allah'ın rahmetine kavuşmak mümkündür. Bu duanın kısa süre içerisinde tesir ettiğine dair inanış da yaygındır.
Tevessül duası, duaların kabul edilmesi ve günahların affedilmesi için okunur. Bazı kaynaklarda Tevessül duasının mutluluğun şifresi olduğu aktarılır. Sıkıntılardan kurtulmak için oldukça tesirli bir dua olan Tevessül duası, kişinin ruhuna dinginlik vererek sükunete kavuşmasına yardımcı olur.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir. Kişi burada kendi şeyh ya da mürşidinin kendi günahlarının affı için şefaatçi olmasını dilemektedir.
İbn Kesir bu âyetin tefsirinde şöyle der: “Rasûl -sallallahu aleyhi ve sellem-'in getirdiği şeriat yolundan başkasına uyan bir taraftadır, şeriat ise öbür taraftadır.” Meşru tevessül Allah'ın kitabı, Rasûlünün sünneti ve bu ümmetin amelinde geldiği gibi üç çeşittir.
Her kim Allah'a ortak koşarsa muhakkak ki çok büyük bir iftira atmıştır.” (en-Nisa, 4/48) Âyetin zahirinden, Allah Teâlâ'nın şirki asla affetmeyeceği, şirk haricindeki günahları ise dilediği kimseler için affedebileceği anlaşılmaktadır.
“Esbaba tevessül sonra tevekkül” dediğimizde 'sen elinden geleni yap, gerisini Rabbi'ne bırak, sonucuna da razı ol!
Mefatihu'l Cinan kitabında nakledilen Tevessül duasının kaynağı Biharu'l Envar kitabıdır.
Dua ederken aracı koymak, şirktir! Kişinin Allah'ın gayrından bir şey istemesi veya Allah'tan başka birine dua etmesi asla caiz değildir! Çünkü bu Allah'a eş koşmaktır! “Mescidler Allah'ındır.
Her duada olduğu gibi bu dua içinde Allah'a (c.c.) sığınılır. Allahumme innîes'eluke ve eteveccehu ileyke, bi nebiyyike nebiyy'ir rahmeti Muhammedin sallallahu aleyhi vealih. Şeklinde başlayan Tevessül Duası Ehli Beyt büyükleri ve imamlarının isimleri zikredilerek Mevla'ya yakarışta bulunulur.
Fakat salih bir kul olursa, huzurunda veya kabri başında olursa, şefaat dilemek maksadıyla ondan istiğase etmek caizdir, dinen bir sakınca yoktur.
Vesile olmak hem aracılık etmek hem de neden olmak manasına gelir. Vesile bulmak ise fırsat yaratmak ve neden aramak demektir.
İslam'ın en temel esaslarından biri tevhid prensibidir. Tevhid, İslam inanç sistemindeki Allah tasavvurunun en önemli niteliğidir. Tevhid prensibi, insan- Allah ilişkisinin de temelini oluşturur.
Hanbel başta olmak üzere Hanefî ve Şâfiî fakihlerin de bulunduğu âlimlerin çoğunluğu Hz. Peygamber (s.a.s.) hürmetine duada bulunulmasını caiz görmüşlerdir (bkz.
Evet, İslam'da Allah ile kul arasında aracı yoktur. Bir Müslüman Allah'a ibadet etmek için aracıya ihtiyaç duymayacağı gibi Allah'a dua ederken de aracıya ihtiyaç duymaz. Bu, İslam'ı Hristiyanlık ve Musevilik'ten ayıran en önemli farklardan birisidir.
Tevessül etmek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başlamak, girişmek.
Ölüden, özellikle de kabrinin yanında kendisine duâ veya şefaat etmesini talep etmek câiz değildir. Çünkü kabrinin yanında ölüye daha çok bağlanmasına sebep olur. Bu davranış çirkin bir bid'at olup şirke götüren ve Allah'ın dışındakilerden istemeye sebep olur.
Tefsir (Kur'an Yolu) Vesile kelimesi sözlükte “pâye, rütbe, derece, muhabbet ve yakınlık” anlamlarına gelir. Bu son anlamından hareketle kişiyi Allah'a yaklaştıran amele vesile denilmiştir.
Elhamdülillahi ve Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber. Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim. İsmi Azam duasının anlamı şöyledir; Allahtan başka ilah yoktur.
1- Babanın (evladına) duası. Babanın evladına duası, Peygamber'in ümmetine duası gibidir. 2- Misafirin duası. 3- Mazlumun duası (Tirmizi, Birr, 7/1905)."
Duanın Türkçe anlamı; Yüce Allahın ismi ile hareket ederim. O Yüce Allah ki Onun mübarek ismiyle hareket edildiğinde gökte ve yerde hiçbir şey onu okuyana zarar vermez. Arapça yazılışı; Bismillahillezi la yedurru measmihi şeyun fil ardi Vela fissema ve hüvessemiyyul aliym.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri