Tevfik Fikret'in edebi hayatı 1880-1896 ve 1896 sonrası olarak ikiye ayrılır. İlk döneminde parnasizmin etkileriyle yazdığı şiirlerinde Sanat için sanat anlayışını, ikinci döneminde toplum için sanat anlayışını benimsedi; şiirlerinde uygarlık ve özgürlük gibi konuları işledi.
Tevfik Fikret Edebi Kişiliği
Edebi hayatının ikinci döneminde ise ''sanat toplum içindir'' anlayışına uygun eserler yazmaya başlamıştır. İlk dönem edebiyat anlayışında genel olarak eserlerini parnasizm etkisi ile yazmıştır.
Fikret, Platon'un düşüncesinden hareketle sanatta hakikatin en hoş bir numunesinin yani güzelin bulunması gerektiğini savunur.
evfik Fikret, Türk Edebiyatı tarihinde değişme ve gelişme bakı- mından önemli bir yeri olan Servet-i Fünûn Dönemi'nin önde gelen isimlerinden biridir. Servet-i Fünûn edebî topluluğunun oluşmasın- da ve bu topluluğun benimsediği sanat anlayışının hayata geçmesinde yine Fikret'in önemli bir yeri vardır.
Tevfik Fikret'in özellikle Rübâb-ı Şikeste döneminde, katmerli sinestezi yöntemini kullanmayı tercih ettiği tespit edilmektedir. Bu yöntem birer edebî sinestet olan Tevfik Fikret ve Servet-i Fünûn şairlerinin edebî sinestezi alanına özgün bir katkısıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Tevfik Fikret parnasizm ve sembolizm akımlarından etkilenmiştir ama parnasizm akımı şairin eserlerinde daha fazla görülmektedir.
Mustafa Kemal özellikle tarih, dil ve halkçılık gibi alanlarda yapmış olduğu Edebiyat-ı Cedide'nin en önemli temsilcilerinden olan Tevfik Fikret, öğrencilik yıllarından itibaren Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiş olan şairlerden ? Fikret'in din anlayışı, Atatürk'ün laiklik anlayışını etkilemiştir.
Türk Edebiyatında Parnasizm
Bu akımın en belirgin etkileri Tevfik Fikret'te görülür. Kimi yönleriyle Yahya Kemal de bu akımdan izler taşır.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.
Öz: Cenap Şahabettin'in, ağırlıklı olarak sembolist ve parnasyen şairlerden etkilendiği ifade edilir. “Manzumenin elfâz ile resmedilen bir levha” olduğu görüşünü savunan şair, şiirlerinde yeni şekil ve duyuşlara yer verir.
Oysa toplumcu Türk şiirinin gerçek kurucusu Tevfik Fikret'tir. Bireysel temaları aşıp toplumsal yıkımların yarattığı acılara, toplumun yararına yönelik oluşumların sevincine adadığı şiirleriyle bir anlamda siyasal-toplumsal şiirin öncüleri arasında yer alır.
Şiirlerinde karamsarlık hâkimdir. Şiirlerinde yabancı sözcük ve tamlamalara çok yer vermiştir. Dil, konuşma bölümlerinde sade; tasvirlerde oldukça ağırdır. Divan edebiyatıyla bütün bağlarını koparmış; Batı edebiyatını, özellikle de Fransız edebiyatını örnek almıştır.
Servet-i Fünûn şiirinin toplumcu bir şairi olarak ön plana çıkan Fikret'in, eserlerinde bir toplum mühendisliği yaptığına temas edilmiştir. Böylece Aydınlanma ve modernleşmenin Türk edebiyatındaki önemli bir şairin metinlerine yansıması ortaya konulmuştur.
Şiirlerinde parnasizm akımının etkileri vardır. Bu akımın edebiyatımızdaki en önemli temsilcisidir. “Ahenk” ile ölçü ve uyağa büyük önem vermiştir. Şiiri musikiden başka bir musiki saymıştır.
Bu şiir, bu döneme yazılan bir şiirdir aslında. İstanbul 'un camiilerine , surlarına, yapılarına, havasına yapılan eleştiriler sonucu büyük tepki görünce Tevfik Fikret özür niteliğinde “Rücû” adlı şiirini kaleme alır. İstanbul aşığı olarak bilinen Yahya Kemal ise bu şiire tepki olarak ' Sis' te Söyleniş' i yazar.
Ece Ayhan Çağlar (10 Eylül 1931, Datça - 12 Temmuz 2002, İzmir), Türk şair, etikçi. İkinci Yeni şiir akımının öncülerindendir.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Fecr-i Ati (günümüz Türkçesiyle: Geleceğin Şafağı) bir edebi topluluktur. Fecr-i Ati'nin Edebiyat-ı Cedide'ye tepki olarak doğan bir akım olduğu savunulmuştur. Fecr-i Ati batıdaki benzerlerinde olduğu gibi belli ilkeler çevresinde birleşen bir yazın topluluğu biçiminde ortaya çıkmıştır.
Bu atamayla beraber Servet-i Fünûn dergisi bir edebiyat dergisi kimliğine bürünür ve aktif olduğu 5 yıl içerisinde Türk edebiyatı, zamanın başat akımları olan sembolizm ve parnasizm etkisinde yeni bir üsluba bürünür.
Parnasizm, Fransa'da 1860 yılında Çağdaş Parnas (Le Parnasse contemporain) şiir dergisi etrafında toplanan sanatçılarca ortaya çıkarılmış bir edebî akımdır. Gerçekçiliğin şiire yansımasıdır. Sanat için sanat görüşü benimsenmiştir. Şâir kuyumcu titizliğiyle çalışır.
Atatürk İnkılâpları halen bazı kişilerce Batıcılığın Cumhuriyet dönemindeki devamı olarak görülmektedir. Önemli temsilcileri Abdullah Cevdet, Celal Nuri, Tevfik Fikret ve Beşir Fuat'tır.
bütün inkılâpların kaynağıdır" değerlendirmesini Atatürk, büyük bir coşku içinde yapmıştır¹3. 13 16 14 Atatürk'ün öğrencilik yıllarında Tevfik Fikret'i okuduğu ve ondan daha bu genç yaşlarındayken büyük ölçüde etkilendiği bilinmektedir.
Askeri İdadideki Tarih öğretmeni Mehmet Tevfik Bey'de Mustafa Kemal'e Tarih alanında “Yeni Ufuklar” açmış (Cebesoy;1971), O'nda tarih sevgisi oluşturarak, vatanın korunmasında, Türklük bilincinin pekişmesinde, yurt sevgisinde, özgürlüğün önemi konusunda bilinçli hale getirmiştir.
Milli Şair olarak bilinen Mehmet Emin Yurdakul ve onun milliyetçi şiirlerinden etkilenmiştir. Tevfik Fikret'in Mustafa Kemal'i etkileyen özelliği çağdaş ve inkılapçı oluşudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri