Şiirlerde savunulan bir görüş vardır. Şairler "toplum için sanat" doğrultusunda toplumsal kaygı güderek eserler vermiş ve gelecekçilik (fütürizm) akımından etkilenmişlerdir.
Cumhuriyet Dönemi şiirimizde toplumcu gerçekçi şiir anlayışının ilk temsilcisi kabul edilir. Bu şiir anlayışının önemli özellikleri; biçimde “serbest şiir” anlayışını kullanmak ve yaygınlaştırmak,içerikte ise ideolojik ve siyasal konuları işlemektir.
- 1923 ve 1950 Arası Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatında romanların çoğu realizm etkisi ile kaleme alınmıştır. - Cumhuriyet rejimi, Anadolu yaşamı, Atatürk devrimleri ve yoksulluk gibi konulara yer verilmiştir. - 1940 yılından itibaren romanda gerçekçiliğin bir uzantısı olarak köy insanına yöneliş başlamıştır.
Cumhuriyet Dönemi Özellikleri
- Gerçekçi bir anlayış kabul edilmiş ve toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmıştır.
Cumhuriyet Dönemi sanat anlayışı cumhuriyet rejimine uygun olarak geliştirilmiştir. Bu sanat anlayışında; çağdaş, ulusal ve bütün toplumun ulaşabileceği bir sanat ortamı oluşturulmaya çalışılmış, bu ortam oluşturulurken de millî ve geleneksel değerlerden yararlanılmıştır.
İlgili 24 soru bulundu
Parnasizm Akımı Özellikleri, Temsilcileri
Doğal güzelliğe ve dış görünüşe büyük önem verir. Sanat sanat içindir ilkesini savunmuştur. Nesneleri dış görünüşünü aktarmışlardır.
Bu eserlerin belli başlı özellikleri ise şu şekildedir; Cumhuriyet döneminde toplumcu bir karakter ortaya çıkarılmış ve gerçekçi bir anlayış kabul edildi. Konuşma ve yazı dilindeki farklılık ortadan kaldırılarak ve daha sade bir anlatıma yönelim yaşandı. Aruzun yerini ise, hece ölçüsü aldı.
Türk Edebiyatında Cumhuriyet dönemi 1923 yılında başlayıp 1950'ye kadar sürmüştür. Yaklaşık 30 yıl süren dönemde başta roman, şiir ve öykü olmak üzere farklı dallarda birçok eser kaleme alındı. Avrupa ülkelerine giden yazarların gözlemlerinden oluşan gezi kitapları da en çok okunan eserler arasında yer aldı.
Romanlarda gerçekçilik ön plandaydı. Cumhuriyetin ilk yıllarında yazarlar, kendi gözlemlerini romanlara aktardı. Cumhuriyet döneminde yazarlar, daha çok topluma gerçekleri anlatan konuları ön plana çıkardı. Bireysellikten çok toplumsal konular ele alınmaya başlandı.
Cumhuriyet dönemi romanlarında ve hikayelerinde “Toplumcu gerçekçi, bireyin iç dünyasına ağırlık veren anlayış, milli ve dini duyarlılık” etkili oldu.
Cumhuriyet'in ilk yıllarında roman türünde en çok toplumsal konular işlenmiştir. Bunun sebebini söyleyecek olursak ilk belirtmemiz gereken şey edebiyatın yapısı gereği toplumun o dönemdeki ihtiyacını yansıtması ve toplumu gözlemleyerek aktarması demek mümkün olacaktır.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Sembolizm akımının savunucularından biri olan Ahmet Haşim, edebiyat dünyasında şiirleri ile ön plana çıkmıştır. Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur.
Cumhuriyet şiirinin ana duygusu nedir? Cumhuriyet sevgisi ve cumhuriyetine olan bağlılığıdır.Bu şiirde sair bunları yansıtmıştır. Cevap: Cumhuriyet şiirinin ana duygusu; sevinç ve heyecan duygusudur.
Roman ve hikayelerde toplumsal ve kültürel farklılıklar, ülke ve toplum sorunları, Kurtuluş Savaşı, eski-yeni çatışması, köy ve kasaba insanın çelişkileri, tarihi konular, yanlış Batılılaşma konuları ağırlıkla işlenmiştir.
Cumhuriyetin ilk çeyreğinde eleştirimize egemen olan, genellikle Ataç'la özdeşleşen öznel eleştiri anlayışıdır. İkinci çeyreğin ilk yarısında ise eleştirimizin hem nitelik, hem de nicelikçe geliştiğini görüyoruz. Eleştiriye ilgi artmış, edebiyat dünyamız yeni eleştirmenlere kavuşmuştur.
Parnasizm sadece şiirde görülen bir akımdır ve şiirde realizm olarak görülür tarif edilmiştir.
Yeni, divan ve halk şiiri, saf şiir akımları etkili olmuştur. İmgeli ve kapalı anlatım etkili olmuştur. Şiirlerinde düzyazıya özgü özelliklereyer vermişlerdir. İçerikten çok biçim önemsenmiştir.
Garip hareketi yazarları şiirde her türlü kurala ve önceden belirlenmiş kalıplara karşı çıkıp kuralsızlığı kural edindiler. Şiirlerde toplumsal yergilere yer verip şiirin ölçü, uyak ve dörtlükle ilgisiz olduğunu, özgür yazılması gerektiğini savundular ve şiirin konularını genişlettiler.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur.
deyişi halk şiirinin özünü oluşturan lirizmin Veysel'de ustaca dile gelişinin güzel ve etkili bir örneğidir. Âşıklar, deyiş ve ezgilerini halk şiirinin çeşitli biçimleriyle şekillendirerek yüzyıllar boyunca varlıklarını koruyup günümüze ulaşmasını sağlamışlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri