Amandine Aurore Lucile Dupin (bilinen adıyla George Sand) (d. 1 Temmuz 1804 Paris - ö. 8 Haziran 1876), Fransız yazar ve romancı. Bazılarınca feminist olarak görülse de, kendisi bu harekete dahil olduğunu kabul etmemiştir. Büyük çapta ünlenen ilk kadın Fransız yazar olarak bilinir.
Realizmde biçim güzelliğine önem verilir, dilde ve anlatımda süsten, özentiden kaçınılır. Realizmde roman ve hikâye ön plana çıkmıştır. Stendhal, Balzac, Ernest Hemingway bu akımın öne çıkan temsilcilerdendir.
Sembolizm; büyük oranda Realizm, Natüralizm ve Parnasizme tepki olarak doğmuştur. Sezgiye ve yaratıcı imgeleme büyük önem vermişlerdir. Felsefi planda beslendikleri adların başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir.
Sanayi çağının dinamizmini, heyecanını sanata taşıyan, kendiler rinden önceki bütün sanat anlayışlarına karşı çıkan, 1909-1920 sür resince etkili olan bir akımdır. 1909 yılında Marinetti tarafından yayınlanan bir manifestoyla İtalr ya'da ortaya çıkmıştır.
İlgili 44 soru bulundu
Fransız edebiyatında Flaubert ile Zola'nın yanı sıra Honore de Balzac, Stendhal, Rusya'da Lev Tolstoy, İvan Sergeyeviç Turgenyev, Dostoyevski, İngiltere'de Charles Dickens ve Anthony Trollope, Amerika'da Theodore Dreiser, Ernest Hemingway, John Steinbeck İrlanda'da James Joyce realizmin önemli temsilcileridir.
Klasisizm akımının önde gelen temsilcileri şunlardır: François de Malherbe. Pierre Conhielle. Jean de La Fontaine.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat dönemi, birinci kuşak sanatçılarındandır ve klasisizm akımından etkilenmiştir.
Kübizm'in Edebiyat'a etkisi
Kübizm'in önce parçala sonra birleştir yönteminin Max Jacob tarafından şiirde kullanılmıştır.
Descartes için etik bir bilimdi, en yüksek ve en mükemmel olanıydı. Diğer bilimler gibi etiğin de kökleri metafizikteydi. Bu şekilde Tanrı'nın varlığını savunur, insanın doğadaki yerini araştırır, zihin-beden ikiliği teorisini formüle eder ve özgür irade'yi savunur.
Hegel, işte bu noktada bilginin formları kadar içeriğinin de zihnin eseri, ürünü olması gerektiğini savunur. Demek ki, bilginin tüm ögeleri zihnin eseridir. Hegel'e göre, insan, bilgide kendisinin dışında olan, kendisinin yaratmadığı ve insandan bağımsız olan bir dünyayı tecrübe etmektedir.
Bergson dinamik ve düalist bir felsefe akımının daha doğru olduğunu benimsedi. Düşüncelerinden dolayı Sezgicilik (entüisyonizm) akımını kurdu. Bergson bilimin asıl bilgi kaynağı olduğunu reddetti ve sezginin daha önemli olduğunu savundu. Bilimin, yaşamın dinamik özüne ulaşamayacağını söyledi.
Zamanının çoğu genç yazarı gibi Hugo da, 19. yüzyılda Romantik Akımın ünlü temsilcisi ve Fransa'da edebi alanın önde gelen şahsiyetlerinden olan François-René de Chateaubriand'dan etkilendi.
Émile Zola eserleri ve fikirleri ile Türk edebiyatçılarına natüralizm akımında rehberlik etmiştir.
Hugo ve N. Kemal de, birer romantiktir.
Ahmet Vefik Paşa, Tanzimat yıllarında belki de modern çevirinin başlangıcını oluşturacak bir teknikle Moliére'in eserlerini dilimize kazandırmıştır. O, Moliére'den bazı tiyatro eserlerini adapte etmiş, bazılarını ise birebir çevirmiştir.
Ankara: Realizm
Çok heyecan, tutku veya duyguya yer yoktur. Olduğu zaman da bu duygular karamsar, kötümser duygulardır. Şehre kaos değil düzen hakimdir.
Klasisizm, Rönesans ile birlikte ortaya çıkmış bir edebiyat akımıdır. ''Kuralcılık'' ve ''1660 ekolü'' ismiyle de bilinir. Romantizme tepki olarak doğan klasisizmde akılcılık ön plandadır. Akıma bağlı sanatçılar daha çok tiyatro oyunu ve şiir türünde eserler kaleme almıştır.
Şâirler şiirlerinde kişiliklerini gizlemişlerdir. Bu akımın başlıca temsilcileri arasında Théophile Gautier, Theodore de Banville, Leconte de Lisle, Jese Maria de Heredia, S.Prudhomme ve François Coppée bulunmaktadır.
Realizm gözleme ve deneye önem veren bir edebiyat akımıdır. Romantizm akımının taşımış olduğu aşırı duygusallığa tepki vermek amacı ile 19. yüzyılın ikinci yarı içerisinde ortaya atılmıştır. Realizm akımıyla beraber romantizmde etkisini koruyan hayaller ve duygular, toplum gerçekleri ile yer değiştirmiştir.
Realizmin yaratıcıları Defoe, Balzac ile Tolstoy'dur. Gustave Flaubert, Goncourt Kardeşler bu edebiyat akımına gerçek karakterleri- ni vermişlerdir. Defoe, Stendhal, Balzac, Flaubert, Dostoyevski, Tolstoy ve modernlerden Hemingway realizmin en ünlü kişileridir.
Peki, Realizmin kurucusu kimdir? Realizm akımının kurucusu olarak Gustave Flaubert kabul edilmektedir. Gustave Flaubert'in, 1857 yılında yazmış olduğu Madame Bovary adlı eser de Realizm akımının ilk büyük romanı olarak görülmektedir.
Romantik akımın ilk etkileri edebiyatımıza çeviri romanlarıyla girer. Fenelon'un “Telemak”ı ile başlayan çeviri çalışmalarını Victor Hugo'dan, Daniel Defoe'den, Alexander Dumas Pere'den, Lesage'dan Chateausriand'dan, Bernardin de Saint Pierre'den yapılan diğer çeviriler takip eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri