Buna rağmen Batıcılığın İslamcılık ve Türkçülük üzerinde de önemli etkileri olmuştur. Atatürk İnkılâpları halen bazı kişilerce Batıcılığın Cumhuriyet dönemindeki devamı olarak görülmektedir. Önemli temsilcileri Abdullah Cevdet, Celal Nuri, Tevfik Fikret ve Beşir Fuat'tır.
Tevfik Fikret'in edebi hayatı 1880-1896 ve 1896 sonrası olarak ikiye ayrılır. İlk döneminde parnasizmin etkileriyle yazdığı şiirlerinde Sanat için sanat anlayışını, ikinci döneminde toplum için sanat anlayışını benimsedi; şiirlerinde uygarlık ve özgürlük gibi konuları işledi.
Fikret'in din anlayışı, Atatürk'ün laiklik anlayışını etkilemiştir. Din artık siyasal ve toplumsal düzeni belirleyen etmen olmaz. Din uğruna savaş yapılmayacaktır. Savaş, vatan savunması olmadıkça cinayet olarak görülecektir.
Tevfik Fikret, parnasizm akımından etkilenmiştir. Parnasizm akımı şiirde realizm demektir.
Gençliğinde divan edebiyatı tarzında şiirler yazmış, Avrupa'ya gittikten sonra yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
Tevfik Fikret, Servet-i Fünun dönemi yazarıdır. Servet-i Fünun dönemi, 7 Şubat 1896'da Servet-i Fünun dergisinde edebi hareketin gerçekleşmesiyle başlar.
Fikret, François Coppée'nin “Demircilerin Grevi” şiirinden etkilenmiştir.
İlk olarak İtalyan Edebiyatı'nda görülmüş, Dante, İlahi Komedya'yı bu nazım biçimiyle yazmıştır. Türk edebiyatında Terza Rima'yı ilk kez Tevfik Fikret Şehrâyîn adlı şiirinde denemiş, ancak 1908'den sonra pek kullanılmamıştır.
Servet-i Fünun Dönemi özellikleri şunlardır: - Sanat sanat içindir anlayışı benimsenmiştir. - Sembolizm ve parnasizm akımından etkilenmiştir. ,- Sosyal konular ele alınmıştır.
Böyle bir dönemde Tevfik Fikret'in babası Hüseyin Efendi uydurma bir gerekçe ile Saray'a şikâyet edildi ve sonrasında babanın on yedi yıl süren ve ölümüne kadar devam eden sürgün hayatı başladı. Tevfik Fikret için ikinci bir yıkımdı bu, çünkü annesinden sonra babası da yoktu artık.
Serbest müstezatı ilk defa aruzla ile deneyen şair Tevfik Fikret olmuştur. Aruz ölçüsü kullanılmaktadır. Kafiye belli bir düzen içerisinde değildir. Serbest müstezat nazım biçiminde uzun ya da kısa dizeler düzenli ya da düzensiz bir şekilde yazılabilmektedir.
Nedim ve Nâbî gibi şairler İstanbul'u yüksek bir medeniyet ülkesi olarak tasvir ederken Tevfik Fikret, Abdülhamit'in istibdat yönetimi altındaki dış dünya ile derin bir ümitsizlik ve yalnızlık ruh hali içerisinde bulunan kendi iç dünyasını birleştirerek ''Sis'' şiirini yazar.
Ahmet Haşim empresyonizm ve sembolizm akımlarından etkilenmiştir.
bütün inkılâpların kaynağıdır" değerlendirmesini Atatürk, büyük bir coşku içinde yapmıştır¹3. 13 16 14 Atatürk'ün öğrencilik yıllarında Tevfik Fikret'i okuduğu ve ondan daha bu genç yaşlarındayken büyük ölçüde etkilendiği bilinmektedir.
Annesi hac ziyaretinden dönüş yolunda kolera nedeniyle vefat eder. Annesini çocukken kaybetmiş olması Fikret'i hayat boyu olumsuz etkiler. Babası da Arabistan'a sürgüne gönderilir ve sürgünden dönemez.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 82 eseri vardır.
Tevfik Fikret, evinin projelerini kendisi çizmiş, Farsça "yuva" anlamına gelen aşiyan kelimesini de buraya isim olarak koymuştur.
Fikri hür, irfanı hür, vicdanı hür bir şairim. Türk şiirinde metafizik bunalımlarını, varlık algısından kaynaklanan bireysel trajedilerini, ferdî huzursuzluğunu şiirine konu eden bir şair olarak Tevfik Fikret, üzerine çok söz söylenen, şiirleri üzerine çok konuşulan isimlerin başında gelir.
Unamuno'nun Sis adlı romanı gerçekliğin doğasına ilişkin felsefi bir sorgulama edimini bir aşk hikâyesi etrafında anlatarak dolaylı bir biçimde okuyucuya sunmaktadır.
''...ünlü türk şairi tevfik fikret'in hıristiyan olup amerikan uyrukluğuna geçen oğlu h. halûk fikret, 9 haziran 1965 günü amerika'nın park lake şehrinde kanserden ölmüştür.
Tevfik Fikret, 1896 yılı sonlarında Robert Kolej'de Türkçe dersleri vermeye başladı ve bu görevi ölümüne dek sürdürdü. 1896 yılında Recaizade'nin tavsiyesiyle Servet-i Fünûn'un yazı işleri müdürlüğüne getirildi. Genç şair, aslında bir “fen” dergisi olan “Servet-i Fünun”u bir “edebiyat” dergisine dönüştürmeyi başardı.
Âkif, o dönemde "Bütünüyle inkâr içerikli" şiiri nedeniyle Tevfik Fikret'i "zangoç" olarak nitelendirmiş; Fikret ise Mehmet Âkif'e "Molla Sırat" şeklinle karşılık vermişti. Bir müddet sonra bu tartışma "iman-küfür" tartışmasına dönüştü.
Servet-i Fünun edebiyatında da Müstezatlara rastlamak mümkündür. Özellikle müstezat örneklerine 19. yüzyılın sonlarında rastlanır. Divan şiirinde farklı bir şekilde kullanılan müstezat Servet-i Fünun edebiyatında daha farklı kullanılır. Serbest müstezat hem aruz hem de hecenin farklı kalıpları ile yazılır.
Serbest müstezat nazım şeklinin Servet-i Fünun döneminde Divan şiirindeki müstezat nazım şeklinin değiştirilmesiyle ortaya çıktığı kabul edilmektedir. Bu yeni şekil, Servet-i Fünun şairleri ve II. Meşrutiyet döneminde özellikle Ahmet Haşim'in elinde şiirde şekil serbestliğine giden yolu açmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri