Neredeyse bir zeytin büyüklüğünde olan acve hurması, dünyadaki en kaliteli hurmalar arasında yer almaktadır. Fruktoz zengini olduğu için oldukça tatlı ve enerji kaynağı bir hurma çeşididir. Potasyum, kalsiyum, sodyum, fosfor, demir, A, B1, B2, C vitaminleri, magnezyum bakımından zengindir.
AMBER HURMA Lif oranı yüksek olması nedeniyle diyet yapanlara, tok tutması ve besleyiciliği açısından önerilir. BAKLAVA HURMA Kahverenginde, yoğun tatlılık oranına sahip olan Baklava Hurma, büyük ve etli bir çeşit olmasıyla beraberinde kan yapıcı özelliğiyle bilinir.
Efendimizin (ASM) "hurma çeşitlerinden en hayırlısı bernidir" buyurduğu rivayet edilmektedir. Medine ve çevresinde yetiştirilmektedir. Mebrum Medine Hurması; hurma denince akla gelen, Berni ailesinden kahverengi-kırmızı renge sahip, ince kabuklu, besleyici bir çeşittir. Özgün bir aroması vardır.
- Kudüs hurması Medine hurması farkı: Kudüs hurması Medine hurmasına göre daha etlidir. - Kudüs hurması ayrıca daha pahalı bir hurma çeşididir. - Medine hurması diğer hurma çeşitlerine göre daha küçük yapılıdır. - Renk olarak Medine hurması daha açıktır.
Nebî -sallâllâhu aleyhi ve sellem- hurmayı çok sever, tek adetle yer ve çekirdeğini baş ve orta parmaklarıyla tutar ve çıkarırdı. Yine yaş hurmayla acuru birlikte yedikleri olurdu: “– Kim her sabah yaş hurmadan aç karnına yedi tane yerse, o gün ona zehir yahut sihir zarar vermez.” buyurmuşlardır.
İlgili 45 soru bulundu
İçerisindeki lifin sindirimi uzun sürer, bu da tok kalmanıza ve gece yarısı acıkmanızı engellemeye yardımcı olur. Herhangi bir sindirim sorunu olmadan günün herhangi bir saatinde hurma yiyebilirsiniz. Ayrıca tok tutacak, enerji verecek ve yüksek miktarda doğal şeker içeriği sayesinde sizi tatmin edecektir.
Efendimiz (sas) bir hadis-i şerifinde acve hurmasının şifasını şöyle ifade ediyor: "Kim sabah aç karnına yedi tane acve hurması yerse o gün ona ne sihir ne de zehir tesir eder.”
Acve Hurma; siyah renkli, nispeten ufak taneli, diğer hurmalardan farklı olarak yuvarlak şekillidir. İlk Ağacını Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) mübarek elleriyle diktikleri rivayet edilmektedir. Yanmış hurma dalının yeşermesi mucizesine konu olmuş çok özel bir hurmadır.
Bunu anlamanın basit bir yöntemi vardır, glikoz işlemi görmüş olan hurmalar mat renklerini kaybederek çok daha parlaklaşır ve yapışkan bir zar ile kaplanmış şekle dönüşür. Görerek ve dokunarak ayırt etmek çok kolaydır.
Taze olmalıdır: Taze hurmalar, yumuşak ve nemli bir dokuya sahiptir. Kurumuş veya taze olmayan hurmalar ise daha sert ve kuru bir dokuya sahiptir. Ayrıca taze hurmalar, tazeliğini korumak için kutularda veya buzdolabında saklanabilir. Renk: İyi bir hurma, canlı ve zengin bir renge sahiptir.
Medine Hurması adıyla özdeşleşen Mebrum; kahverengi, lezzetli ve diri bir yapıda olup orta büyüklükte ve orta şekerli bir hurmadır. Kahverengi-Kırmızı renkli, orta büyüklüktedir. Mebrum ile aynı ağacın meyvesidir. Farkı nispeten kabuklu ve damarlı olan hurmaların seçilmesidir.
Cennet hurması diğer adıyla Trabzon hurması, içeriğinde bulunan vitamin ve mineraller sayesinde birçok derde devadır. Özellikle kış mevsimi geldiğinde Trabzon hurması tüketimi önerilir. Trabzon hurmasının faydaları şu şekilde özetlenebilir: Trabzon hurması güçlü bir antioksidan kaynağıdır.
Medjoul Hurması - Kudüs Hurması
Tadı çok şekerli hurma çeşitlerinden biri olan Medjoul hurma, folik asit, demir, kalsiyum, magnezyum gibi mineraller bakımından zengin olmasıyla da çok sevilen hurma çeşitlerinden, aklınızda bulunsun.
Canan Karatay, iftar sofralarının vazgeçilmezi olan hurmayla oruç açılmasına sert tepki gösterip, "Zeytinle açılacak oruç. Hurma İsrail'den geliyor. Aklınızı başınıza alın." dedi.
Bir de Peygamber Efendimiz'in (s.a.s.) diktiği hurma ağacı olarak bilinen Acve var. Bunun fiyatı da mebruma göre oldukça yüksek. Vatandaşlarımız hurma alırken Mekke'den daha ucuz olan Medine'yi tercih etsinler. Çünkü burası hurmanın vatanı.
Hurmanın düzenli tüketimi, kansızlık riskini de düşürür. İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırır. Bu sayede kansızlık riskini düşürür ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırır.
Diyabet hastaları için uygun olan hurma çeşitleri sugai ve Bağdat hurması olarak bilinir. Şeker oranı diğer hurma çeşitlerine göre daha azdır. Medine hurması diyabet hastaları tarafından daha dengeli şekilde tüketilmelidir.
Şeker hastaları için özel olarak yetiştirilen ve içerisinde çok daha az miktarda şeker bulunuyor olması ile rahatlıkla tüketilebilen Medine hurması için sitemizden online olarak sipariş verebilirsiniz. Hurma lezzetinden asla ödün vermeyecek şekilde yetiştirilen Medine hurması 7'den 70'e herkesin favorisi oluyor.
Eğer hurmanın içi koyu bir renkse, bu bayat olduğu anlamına gelir. Taze hurmanın içi açık renk olmalıdır. Açıkta satılan hurmanın üzerinde toz birikmiş olma olasılığına da dikkat etmek gerekiyor. Eğer bu detayı atlarsanız çareyi eve geldiğinizde, aldığınız hurmaları yıkamakta bulabilirsiniz.
Ayrıca hurma yedikten sonra bol su içerek şeker tadını damağınızdan uzaklaştırabilirsiniz. Hurmanın şeker oranı yüksek olduğu için ölçülü tüketmeniz önerilir.
Ramazanla özdeşleşen iftar sofralarının baş tacı hurma sadece kendisiyle değil çekirdeğiyle de şifa dağıtıyor. Çöp diyerek attığımız hurma çekirdeğinin faydaları oldukça fazla. Böbrek, karaciğer, kalp hastalıklarına karşı önleyici olan hurma çekirdeği cilt ve saç problemlerine de iyi geliyor.
Hurmanın tek kılınması Allah'ın birliğine işaret içindir.
Abdestte de, gusülde de suyu iki, dört veya altı kere değil; üç kere üstüne dökmeyi tercih eder. Her namazdan sonra yaptığı tesbihat için seçtiği rakam, 33'tür. Sübhânallah'ı da, Elhamdülillah'ı da, Allahuekber'i de 33 kere söyler.
Peygamberimiz günde 5 tane hurma yiyerek oruç tutardı | Prof.
Her sabah spor yapmadan önce aç karnına hurma tüketmek enerjik hissetmeye ve sağlıklı kilo vermenize yardımcı olabilmektedir. Hurmaların lif açısından yüksek olması ve kalın bağırsakta emilimini yavaşlatması uzun süreler tok hissetmenizi sağlar.
5-6 dişi hurma ağacının ortasında bir erkek hurma ağacı bulunur. Erkek ağaç dişilere nazaran biraz daha irice, dişi ağaçlar ise narin ve zariftir. Hurmanın gelişimi, sadece tepesindeki “gummar” denilen yerden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri