Tevfik Fikret, Türk edebiyatında genellikle Sis, Yağmur, Han-ı Yağma, Tarih- Kadim veya Rübab-ı Şikeste'nin şairi olarak bilinir.
Tevfik Fikret'in edebi hayatı 1880-1896 ve 1896 sonrası olarak ikiye ayrılır. İlk döneminde parnasizmin etkileriyle yazdığı şiirlerinde Sanat için sanat anlayışını, ikinci döneminde toplum için sanat anlayışını benimsedi; şiirlerinde uygarlık ve özgürlük gibi konuları işledi.
Tevfik Fikret 24 Aralık 1867 yılında İstanbul'da dünyaya gelmiş ve didaktik ve epik şiir türlerinde eserler vermiştir.
Şermin, Tevfik Fikret'in 1914 yılında çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan ve aynı yıl yayımlanmış olan kitabı.
İlgili 41 soru bulundu
Bu isimlerin başında Servet-i Fünun akımının kurucusu Ahmet İhsan ve Tevfik Fikret geliyor. Bu isimler Parnasizm akımının kurallarına bağlı kalarak birçok şiir yazmış ve başta Divan Edebiyatı olmak üzere gelenekçi tüm şiir türlerine karşı çıkmıştır.
Tevfik Fikret, 1896 yılı sonlarında Robert Kolej'de Türkçe dersleri vermeye başladı ve bu görevi ölümüne dek sürdürdü. 1896 yılında Recaizade'nin tavsiyesiyle Servet-i Fünûn'un yazı işleri müdürlüğüne getirildi. Genç şair, aslında bir “fen” dergisi olan “Servet-i Fünun”u bir “edebiyat” dergisine dönüştürmeyi başardı.
Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Tevfik Fikret (1867-1915), Servet-i Fünûn döneminin şairi olarak anılmakla birlikte nesir türünde de eserler kaleme almıştır.
Kitapyurdu.com'da kayıtlı 82 eseri vardır.
Çocuk Şiirleri, İbrahim Alaettin Gövsa'in çocuklar için yazdığı şiirlerden oluşan 1911 yılında İstanbul'da yayımlanmış olan kitabı. Eser, Türk çocuk edebiyatının ilk şiir kitabı kabul edilir.
İlk olarak İtalyan Edebiyatı'nda görülmüş, Dante, İlahi Komedya'yı bu nazım biçimiyle yazmıştır. Türk edebiyatında Terza Rima'yı ilk kez Tevfik Fikret Şehrâyîn adlı şiirinde denemiş, ancak 1908'den sonra pek kullanılmamıştır.
En son yazdığı şiir kitabı Tevfik Fikret'in çocuk kitabıdır.
Mehmet Tevfik Fikret, ( d. 24 Aralık 1867, İstanbul – 19 Ağustos 1915, İstanbul ) didaktik ve epik şiir, tarih, inceleme türlerinde yazan ve günümüze kadar 5 adet eseri bulunan şair, yazar ve öğretmendir. Tevfik Fikret, annesi Refia Hanım, kolera hastalığı sebebi ile kaybetmiş ve on iki yaşında öksüz kalmıştır.
Nedim ve Nâbî gibi şairler İstanbul'u yüksek bir medeniyet ülkesi olarak tasvir ederken Tevfik Fikret, Abdülhamit'in istibdat yönetimi altındaki dış dünya ile derin bir ümitsizlik ve yalnızlık ruh hali içerisinde bulunan kendi iç dünyasını birleştirerek ''Sis'' şiirini yazar.
Böyle bir dönemde Tevfik Fikret'in babası Hüseyin Efendi uydurma bir gerekçe ile Saray'a şikâyet edildi ve sonrasında babanın on yedi yıl süren ve ölümüne kadar devam eden sürgün hayatı başladı. Tevfik Fikret için ikinci bir yıkımdı bu, çünkü annesinden sonra babası da yoktu artık.
Elbet Sabah Olacaktır: Özgürlük Şairi Tevfik Fikret'in Romanı
Erken yaşta şiirler yazmaya başlayan Fikret, şair kimliğinin dışında 1894-1899 tarihleri arasında Malumat, Maarif, Servet-i Fünûn ve Asır der- gilerinde hikâye türünde eserler de yazmıştır.
Şiirlerini Rübâb-ı Şikeste (1900), Târîh-i Kadîm (1905), Rübâbın Cevâbı (1911), Halûk'un Defteri (1911) adlı kitaplarda topladı.
Fikret'in din anlayışı, Atatürk'ün laiklik anlayışını etkilemiştir. Din artık siyasal ve toplumsal düzeni belirleyen etmen olmaz. Din uğruna savaş yapılmayacaktır. Savaş, vatan savunması olmadıkça cinayet olarak görülecektir.
İlk Türk gazetecisi İbrahim Şinasi, Tanzimatla başlayan Batılılaşma hareketinin öncülüğünü yaparak dil, edebiyat ve düşünce yaşamının gelişmesine etkili olan Türk edebiyatının önemli şair ve yazarlarındandır. Şinasi'nin batı örneğindeki ilk Türk piyesi "Şair Evlenmesi", ulusal Türk tiyatrosunun temel eseridir.
Bu çalışma yukarıda değindiğimiz ontolojik yöntem çerçevesinde Servet-i Fünûn şiirinin en önemli temsilcisi olan Tevfik Fikret'in “Ramazan Sadakası” şiirini incelemeyi amaçlamaktadır.
Türkiye edebiyatında, modern şiirin çeşitli anlamlarda kurucusu olarak kabul edilen, Nâzım Hikmet'in "ülkeye yaptığı muazzam hizmetin" altını çizdiği Fikret, Aşiyan'da inşa ettiği evi itibariyle, mimarlık tarihinin nadir rastlanan amatör mimarlarından biri aynı zamanda.
Annesi hac ziyaretinden dönüş yolunda kolera nedeniyle vefat eder. Annesini çocukken kaybetmiş olması Fikret'i hayat boyu olumsuz etkiler. Babası da Arabistan'a sürgüne gönderilir ve sürgünden dönemez.
Yeni Türk Edebiyatımızın en önde gelen, ileri düşünceli ve en ünlü şairlerinden birisi, şüphesiz ki Tevfik Fikret'tir. O, ileri düşüncelerini ve yenilikçiliğini, edebî çalışma ve hizmetlerinde olduğu kadar, meslek hayatı boyunca içinde bulunduğu eğitim ve öğretim alanında da göstermiş olan üstün bir öğretmen-şairdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri