Özdeyiş, vecize, aforizma ya da özlü söz; düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlerdir. Kimi zaman motto, kelamıkibar ve ülger olarak da anılırlar. Özdeyişlerin söyleyeni genellikle bellidir; ancak bazı sloganlaşmış özdeyişlerin kim tarafından yaratıldığı bilinmeyebilir.
Belli bir mesaj ileten, cümle biçiminde olan ve genellikle kalıplaşmış ifadelerdir. Bunlara özdeyiş ya da vecize de denir.
Türk Dil Kurumu özdeyişi: "Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir ilkeyi kısa ve kesin bir biçimde anlatan, genellikle kim tarafından söylendiği bilinen özlü söz vecize, ülger, kelamıkibar, aforizm, aforizma ve motto" olarak tanımlanmaktadır.
Vecize yani özdeyiş kısa ve özlü sözlerdir, Güzeli ve doğruyu gösteren örnek cümlelerdir, Bir yargıyı bildirmektedir, Özdeyişleri kimin söylediği net bir şekilde bellidir.
İlgili 44 soru bulundu
Özdeyiş derin anlamı olan geniş duygu ve anlatıların tek ve sloganımsı cümle şeklini almış halidir. Yani, derin duygu tasvirleri ve onlarca kelimeyle ifade edilmeye çalışılanın tek solukta çıkmasıdır. Damarlarımdaki kan gibisin, varlığını her an hissetmiyorum ama yokluğunda yaşayamam.
Naleyn, takunya, sabo ve kundura sözcükleri tahta ayakkabı bulmaca sorusuna yanıt niteliği taşırlar.
Ayrıca kimin söylediği bellidir ve birkaç kelime ile söylenmek istenen anlatılır. Vecize Örnekleri Nelerdir? Vecize kelimesi aynı zamanda özdeyiş olarak karşılık bulduğu için, bu konuda özdeyiş üzerinden değişik örnekler vermek mümkün. ''Ne mutlu Türküm diyene!''
Öz ve deyiş kelimelerinden oluşan özdeyiş sözcüğü, genellikle toplumsal ve evrensel konular hakkında söylenmiş sözlere denir. Vecize adıyla da bilinen özdeyişlerin, atasözlerinden en büyük farkı kim tarafından söylendiğinin biliniyor olmasıdır. Bu sözlerin Batı edebiyatındaki karşılığı ise aforizmadır.
Veciz kelimesinden türetilmiş olan vecize, nükteli ve hikmetli söz anlamına gelir. Vecizelerin de kim tarafından söylendiği belli olduğu için özdeyiş kelimesinin yerine kullanılabilir.
Barış, sevgi, özgürlük ve kültür gibi evrensel konular hakkında söylenmiş, genellikle tek cümleden oluşan sözlere özdeyiş denir. Özdeyişlerin atasözlerinden en büyük farkı, kim tarafından söylendiğinin biliniyor olmasıdır.
Sizlere saldırmanızı değil, ölmenizi emrediyorum. Memleketin efendisi hakiki müstahsil olan köylüdür. Doğruyu söylemekten korkmayınız. Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir.
Bir düşünce, duygu ya da ilkeleri kısa ve öz bir biçimde anlatan sözlere özlü söz deriz. Kimi zaman bir mottoy, kimi zaman hayatın bir parçasını, kimi zaman da duygularımızı tanımlar bu özlü sözler.
Atasözleri geçmiş dönemde yaşamış insanların tecrübelerini, deneme yargılarını, bilgece düşünülerek öğüt niteliği kazandırılmış cümlelerin, özlü sözler şeklinde ifade ediliş biçimidir. Kısacası atasözü öğüt verici niteliği taşıyan özlü sözlerdir.
Atasözleri, kim tarafından ne zaman söylendiği bilinmediğinden anonimdir. Bu sözler topluma mâl olmuş, toplum tarafından benimsenmiş ve yüzyılların düşünce ve mantık isteminden geçerek günümüze ulaşmış kısa ve özlü sözlerdir. Atasözleri, bir düşünce açıklanırken ya da savunulurken tanık olarak da gösterilirler.
Vecizeler, bir duygu veya düşüncenin bilgece sözlerle bir veya birkaç cümlede ifade edilmiş özlü sözlerdir. "Özdeyiş" de denilen bu tür özlü sözlerin eski dildeki karşılığı "cümle-i hikemiye" veya "kelam-ı kibar"dır. Kimi zaman "ilke söz", "aforizma", "ülger" ifadeleri de "vecize" ile aynı anlamda kullanılmıştır.
Edebiyat ve Anonim: Sözlü edebiyatın hikâye, masal, fıkra, şiir ve efsane gibi ürünlerinin çoğunun yazarı/söyleyeni belli olmadığı için bunlara anonim adı verilir.
TDK için bu kelimenin Türkçedeki karşılığı, 'özlü söz ya da özdeyiş' biçiminde anlatılıyor. Herhangi bir duygu ya da düşünceyi daha etkin hale getirebilmek için kullanılan sözcükler ya da cümleler topluluğudur.
GAZUMA: Fiyapa ve vardola ile tabanın dıştan dikilişi işlemine verilen addır.
JURDAN TABAN NEDİR? Jurdan taban ayakkabılarda sıkça tercih edilen taban türlerinden biridir. Yenileme maliyetleri düşüktür. Kaliteli ürünler sunar ve ayak üzerinde deformasyonu minimuma indirir.
Zenne: Yetişkin kadın ayakkabıları olup, bu ayakkabıların kalıplarına da zenne kalıbı denilmektedir.
Beni görmek demek, mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kâfidir. Büyük ölülere matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir. Ben, manevî miras olarak hiçbir nass-ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum.
“Yurtta Sulh, Cihanda Sulh”, büyük bir hümanist olan Atatürk'ün dile getirdiği bir vecizedir (özdeyiştir), paroladır, bir politik düsturdur. 1961 ve 1982 Türk Anayasalarında yer almakla üstün bir hukuk kuralı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri