Tevhid, “bir bilmek, birlemek, birlikte düşünmek” demektir. Yaratma, hayat verme, rızıklandırma, öldürme, diriltme, affetme, şifa verme gibi sonsuz fiillerin hepsini Allah'tan bilmeye “tevhid-i ef'al” denilir.
Allah'ın zâtında, sıfatlarında, mâbud oluşunda bir ve tek olduğunu zihin ve kalp yoluyla kabul etme anlamında terim. İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı.
Tevhîd-i ef'âl bütün fiilleri ve hareketleri Allah'ın fiillerinin tecellileri olarak görme anlamına gelir ve “lâ fâile illallah” ifadesiyle özetlenir. Tevhîd-i sıfât bütün kuvvet ve algılamaları, bunlara nisbet edilen sıfatları Allah'ın tecellileri şeklinde görmektir.
Mahlûkata takılan ilim, kudret, irade gibi sıfatları, o sıfatları yaratan Allah'ın, mutlak ve sonsuz sıfatlarından haber veren birer işaret gibi görmek ve o mahlûk sıfatlara hakiki bir varlık isnat etmemek.
EF'AL. [l ince] (ﺍﻓﻌﺎﻝ) i. (Ar. fi'l'in çoğul şekli ef'āl) Fiiller, yapılan işler, eylemler: “Ef'âl-i beşer.” “Ef'âl-i hasene.” Hâil olmaz feyz-i fazl-ı Hakk'a ef'âl-i ibâd / Gāfil olma zâhidâ rindân-ı derd-âşâmdan (Rûhî-i Bağdâdî). Ef'âl-i zâlimâneyi tâkip eder nedem (Muallim Nâci).
İlgili 44 soru bulundu
Her şey Allah'tan gelir ve her şey her merhalesinde Allah tarafından yaratılır. 'Allah'tan başka yaratan yoktur' cümlesini 'Allah'tan başka fail yoktur' diye açıklamak tevhid-i efal inancının en kestirme ifadesidir.
Sık kullanılan fakat genel olarak anlamı bilinmeyen bir terimdir. Efali mükkelefin'in kelime anlamı ise mükelleflerin fiilleridir. Efali mükellefin içinde vacip, farz ve sünnet gibi terimler bulunur.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur.
Tevhid; inanç, düşünce ve eylemde yalnızca bir tek yaratıcının, yüce Allah'ın varlığını ve birliğini merkeze almaktır. Buna göre Cenab-ı Hak, zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tektir. O'nun eşi, benzeri ve ortağı yoktur.
Tevhid; Allah'ın tekliğine, varlığına, bütün yetkin konuların kendisinde toplandığına inanmaktır. Bu inançla; Allah'ın eşi ve benzerinin bulunmadığı belirtilir. Allah birdir ve tektir inancını tanımlayan; Lâ İlâhe İllallah sözcüklerine kelime- i tevhid adı verilir ve sık bir şekilde tekrarlanır.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Ehl-i tevhîd (ehlü't-tevhîd) terkibi, terim olarak farklı kullanımları bulunmakla birlikte daha çok Allah'ın birliğine inanan bütün müslümanları ifade eder. Bütün müslümanlar Allah'ın benzeri ve ortağının bulunmadığı, yegâne yaratıcı ve mâbud olduğu ortak inancını paylaşmışlardır.
Allah'ın bütün nesne ve olayları, özellikle insanlara ait ihtiyarî fiilleri iradesine göre yarattığını ifade eden bir tabir. Kâinatta olup biten her hadisenin maddî veya mânevî sebeplerin zorunlu sonucu olduğunu ileri süren felsefî doktrin.
Çünkü Allah Muhammed Suresi 19. âyetinde “Bil ki; Allah'tan başka hiçbir ilah yoktur” buyurmaktadır. Bu nedenle de İslam alimleri “tevhid"i bilmenin tüm Müslümanlara farz olduğunu söylemiştir...
“Lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” ifadesine 'kelime-i tevhid' denir.
Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça "a-k-d" (عقد) kökünden gelip, "bağ", "bağlama/bağlanma", "düğümleme/düğümlenme" ve aynı zamanda "bağlılık" ve "sözleşme" anlamlarına da gelir.
La ilahe illallah en faziletli zikir mi? Zikir, hatırlamak ve hatırlatmak demektir. Kelime-i tevhidi zikir olarak okumak, okuyana ve dinleyenlere Allah'ı hatırlatacağı için sevap kazandıran bir ameldir, zikirlerin en güzelidir.
“Zikrin en faziletlisi, lâ ilâhe illallah'tır.” (
Bu ve benzeri rivayetlerden dolayı kelime-i tevhidi söylemenin büyük sevabı olduğu anlaşılıyor. Her ibadetin sevabı hem okuyana hem de o ibadetin sevabı bağışlanan kimseye verilir. Bu açıdan ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere tevhid çekilmektedir.
Kelime-i tevhidin çekilmesi için "Lâ ilahe illallah, Muhammedün Resullullah" cümlesi sıklıkla tekrar edilir. Klime-i tevhid ile kelime-i şehadet birbirlerine çok fazla karıştırılan cümlelerdir. Kelime-i şehadet "Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü" biçiminde okunur.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
Bu iki cümle biraz farklı şekillerde Kur'an'da geçmektedir. Âl-i İmrân sûresinde (3/18) Allah'ın, meleklerin ve ilim sahiplerinin Cenâb-ı Hak'tan başka ilâh bulunmadığına tanıklık ettikleri beyan edilir. Nisâ sûresinde de (4/166) Allah'ın ve meleklerin Hz. Muhammed'e inen vahye şahitlik ettikleri bildirilir.
"Eşhedü en la ilahe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühü ve resulühü." şeklinde telaffuz edilir. Şehadet etmek İslam'ın beş şartından birincisidir.
MÜKELLEF KİMDİR? İslam dini, mükellef olan insanlardan bazı şeyleri yapmalarını, bazı şeyleri yapmamalarını istemiş, bazı şeyleri de yapıp yapmamakta onları serbest bırakmıştır. Böylece, dinin emrettiği şeyleri yapmak ve yasakladığı şeylerden sakınmakla yükümlü olan, ergenlik çağına gelmiş akıllı insana mükellef denir.
Allah'ın kulunu bir işi yapma veya yapmama hususunda yükümlü tutması anlamında terim.
Yükümlülük sahibi kişi, yükümlü kılınan kişi; arapça "teklîf" mastarından ism-i meful. Bir fıkıh terimi olarak; "İslâmî emir ve yasakların muhatabı olan ve bunlara uymakla yükümlü bulunan kimse" demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri