Mâturîdîlere göre Tekvîn, Allah'ın zatı ile kaim ezeli bir sıfattır. Allah'ın diğer fiili sıfatlarını da ihtiva edecek şekilde “yok olanı, yokluktan varlığa çıkarma” anlamında Allah'ın yaratıcılığını ifade eder. Mâturîdî'lerin tekvîn sıfatı konusundaki düşüncesi son derece açık ve netttir.
Tekbîr, “Allâhu ekber - Allah en büyüktür”, tehlîl ise “Lâ ilâhe illallah Muhammedun Rasûlullah - Allah'tan başka ilâh yoktur, Muhammed O'nun elçisidir” demektir.
TSK Teknik şartnameleri MSB Teknik Bilgi Merkezince (TEKBİM) https://tekbim.msb.gov.tr internet adresinde gerçek ve tüzel kişilerin hizmetine sunulmaktadır. Ayrıca Jandarma Genel Komutanlığınca onaylı Teknik Şartnamelere de aynı adresten erişilebilmektedir.
- Yoktan var etmek, oluşturmak, yaratmak, yaratış.
Her Müslüman Allah'ın varlığına ve birliğine inanır. Birlik inancına ise ''tevhit'' adı verilir. 5. sınıflar için ''Allah vardır ve birdir'' konusu örnek ayetler ve hadislerle anlattık. Tevhit kelimesi aynı zamanda tek kılmak, tekleştirmek anlamına gelir.
İlgili 39 soru bulundu
Tevhid Allah'ın varlığına, tekliğine, tüm yetkin niteliklerin kendisinde toplandığına, eşi ve benzeri bulunmadığına inanmaktır. Bu inancı açıklayan Lâ İlâhe İllallah cümlesine kelime-i tevhid denir ve sık sık tekrarlanır. Tevhide inanan kişi mümin ve muvahhit adını alır.
Tevhid; inanç, düşünce ve eylemde yalnızca bir tek yaratıcının, yüce Allah'ın varlığını ve birliğini merkeze almaktır. Buna göre Cenab-ı Hak, zatında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tektir. O'nun eşi, benzeri ve ortağı yoktur.
Allah'ın isimlerinden (esmâ-i hüsnâ) biri. Daha çok kelâm âlimleri tarafından Allah veya hâlik ismi yerine kullanılan bir terim. Toplumda bulunmak, kâf ve nûn (kün) vasıtasıyla yaratılan her şey, varlık ve oluş gibi mânalara gelen bir tasavvuf terimi.
Arap dilinde tekvin kelimesi tef'il babında k-v-n kökünden türetilmiş bir mastardır. Bu terim, tef'il kalıbında meydana getirme, yoktan yaratma gibi anlamlarda kullanılmaktadır.
Çünkü Allah'ın zatını anlayıp kavramamız mümkün değildir. Allah'ın sıfatları, zati ve subuti olmak üzere iki kısımdır. Zati Sıfatlar: Vücud, Kıdem, Beka, Vahdaniyet, Muhalefetün'lil-havadis, Kıyam bi-Nefsihi. Subuti Sıfatlar: Hayat, İlim, Semi', Basar, İrade, Kudret, Kelam ve Tekvindir.
Kelâm ilminde "Allah'ın yaratması", hem de bir şeyi "yoktan yarat- ması", "tekvin" kelimesi ile ifade edilmiştir.
Allah'ın yaratma sıfatına "Tekvin" denir. Allah'ın Yaratma Sıfatı Nedir? Yaratmak sözcüğünün anlamına bakıldığında, yaratmak sözcüğünün "yoktan var etmek, bir nesneyi yokluk sahasından varlık sahasına çıkarmaktır..." şeklinde manasının olduğu görülür.
Kelâm ya da İlm-i Kelâm (Arapça: عِلْمُ الْكَلَام); İslâm dininin akāid konularını irdeleyen ve tarihî olarak bu çerçevede gelişen dinî-felsefî teorilerle ilgilenen ilim dalı. Bu anlamda kelâm, imanla ilgili konu ve sorulara izâh ve ispat getirme amacıyla geliştirilen teolojik felsefenin adıdır.
Kelime-i tevhidin aslı “lâ ilâhe illallah Muhammedün resûlullah” cümlelerinden ibaret olup “Allah'tan başka tanrı yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir” şeklinde Türkçe'ye çevrilir. Kelime-i tevhid, inanç esaslarının ve dolayısıyla dinin özünü oluşturan iki temel üzerine kurulmuştur.
Kurban Bayramı'nın arifesinde (9 zilhicce) sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar (13 zilhicce) farz namazlardan sonra toplam 23 defa "Allâhü ekber Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd' cümlesini söylemeye 'teşrik tekbiri' deniyor.
Kelime-i şehâdet veya Kelime-i tevhid, İslam inancında Allah'tan başka İlah olmadığı, Muhammed'in de O'nun kulu ve Elçisi esasının beyanı olan ibaredir.
Yaratma ve donatma ise “tekvin” ile isimlendirilir.
Arif Ergin'in ilk kitabı olan Tekvin, gizem öğeleri ile harmanlanan polisiye türündeki kurgusuyla okuyucusuna soluksuz bir deneyim sunuyor.
Allah'ın Subuti Sıfatları ve Anlamları Nelerdir? 1- Kudret: Evreni yoktan var eden Allah'ın her şeye gücü yeter. Bir şeyin olmasını istediğinde ''Ol'' der ve olur.
Tekvin: İbranice adı "bereşit"tir. Kitap, "başlangıçta" anlamına gelen bu adı ilk kelimesinden almıştır. Yunanca "genesis" (tekvin) adı ise, kitabın baş tarafında yer alan yaratılış hikâyesinden gelmektedir. İki yaratılış hikâyesi ile başlayan Tekvin, Tevrat'ın ilk kitabıdır.
Tüm bu anlamlarda ortak olan Tevrat'ın, Yahudi halkı olmanın kökenini oluşturmasıdır: onların Tanrı tarafından var olma çağrıları, imtihanları ve belaları ve Tanrıları ile bir dizi ahlaki ve dini yaşam tarzını takip etmeyi içeren yükümlülükler ve medeni kanunları (halaha) olan antlaşmayı içerir.
Tevrat'ın ilk kitabının birinci bölümünün ilk ayetinde şu cümleyi okuruz: “Başlangıçta Tanrı yeri ve göğü yarattı.” (Yaratılış 1:1) Bu ayette, üzerinde düşünmemiz gereken bir konu mevcuttur. Tanrı, yeri ve göğü yaratmadan önce ne vardı?
İslâm düşüncesinin temel dayanağı ise Tevhîd (Tanrı'nın birliği ve tekliği) inancıdır. Tevhîd kelime olarak, bir şeyi başka şeylerden ayırıp bir olduğuna karar vermek15, birlemek ve bir kılmak,16 anlamlarına gelmektedir.
Tevhid İslam inancının özünü oluşturan temel ilkedir. Yaratılışla beraber bütün peygamberlerin Allah adına ortaya koydukları akidedir. Bu inanç tek ilah çevresinde oluşan düşünme biçimini, hayat tarzını ifade eder. Bu bağlamda inanç, ibadet ve muamelat unsurlarının birbirleriyle anlamlı birlikteliğinin sonucudur.
“Allah'ın zâtında, sıfatlarında ve fiillerinde bir ve tek olması, eşi, benzeri ve ortağı bulunmaması, kulluk edilmeye lâyık tek varlık olması ve bunun kabul edilmesi”dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri