2) Tevkifata tabi olmakla birlikte alıcı tarafından yüksek oranda tevkifat uygulanan işlemlerde de iade mükellefe yapılacaktır. 3) Tevkifata tabi olduğu halde satıcının satış bedeli üzerinden hesapladığı KDV'nin tamamını beyan etmesi halinde vergi dairesi gerekli düzeltme işlemini yapacaktır.
Tevkifat yoluyla, satıcıya ödenmeyen KDV'nin iadesi mümkün olup bu iade talebinde, vergiyi kesenlerin ödeme yapmış olma şartı aranmamaktadır. Alıcı tarafından tevkifat yapılmadığı halde satıcı tarafından KDV'nin tam olarak beyan edilip ödenmesi durumunda alıcının vergisel yükümlülüğü ortadan kalmaktadır.
tevkifata tabi tutulan KDV'yi, ilgili dönemde iade konusu yapmama tercihinde bulunduktan sonra, izleyen dönemlerde bu tercihlerinden vazgeçerek iade talep etmeleri mümkündür. Ancak, tevkifatlı işlemin gerçekleştiği dönem için düzeltme beyannamesi verilecektir.
Oran: İade edeceğiniz faturada belirtilen tevkifat oranından, kalanı yazılır. Hesaplamaları aşağıdaki gibi yapılacaktır. Gelen E-Faturadaki Tevkifat oranı 1/10 ise kalan 9/10 olacağı için 90 yazılmalıdır. Gelen E-Faturadaki Tevkifat oranı 2/10 ise kalan 8/10 olacağı için 80 yazılmalıdır.
İşletmeler, KDV iadesi taleplerini takip eden ayın başından itibaren ilgili vergi dairesine sunarlar ve vergi dairesi bu talepleri inceler. İnceleme süreci, işletmenin sunmuş olduğu belgelerin doğruluğunu ve uygunluğunu kontrol etmek amacıyla gerçekleştirilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kdv İade Elemanı, müşterilerin KDV iadesi için gerekli belgeleri toplayarak, işlemleri gerçekleştirmek ve iadeyi sağlamak için sorumludur. Ayrıca, müşterilerin KDV iadesiyle ilgili sorularını cevaplamak ve onlara yardımcı olmak da bu kişinin görevleri arasındadır.
Yeminli Mali Müşavirimiz KDV İade Tasdik raporunu hazırlar. İadeye esas listeleri ve hesaplama tablosunu sistem formatında hazırlayarak sisteme yükler.
Tevkifatlı Faturada KDV'yi Kimler Öder? Tevkifatlı kesilen faturalarda, tevkifat oranına göre kısmı olarak ya da KDV tutarının tamamı alıcılar tarafından ödenir. Buradaki tevkifat oranı alıcı tarafından ödenecek KDV oranını temsil eder.
Belge üzerinde tevkifat oranı, alıcının tevkif edeceği KDV, tevkifat hariç ve tevkifat dahil toplam tutarlar ayrı satırlarda gösterilerek belirtilmelidir. Alıcı açısından : Tevkif edilen KDV tutarı işlemin gerçekleştiği döneme ilişkin 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilerek ödenecektir.
Yapılan düzenleme ile kısmi tevkifat uygulanan işlemlerden kaynaklanan KDV iade talep süresi tevkifata tabi işlemin gerçekleştiği dönemi izleyen yıl başından itibaren 2 yıl olarak belirlenmiştir.
Tercihini bu yönde kullanan mükellefler tarafından iade hakkı doğuran işlem bedelleri KDV Beyannamesinin “Tam İstisna Kapsamına Giren İşlemler” ve “Diğer İade Hakkı Doğuran İşlemler” tablolarında beyan edilir; ancak tabloların “Yüklenilen KDV” veya “İadeye Konu Olan KDV” sütunlarına “0” (sıfır) yazılır.”
Görüleceği gibi alıcı hesap dönemi geçtikten sonra iade işlemi yaptığı için sorumlu sıfatıyla ödediği KDV konusunda herhangi bir düzeltme yapmamıştır. KDV tevkifatına tabi bir malın iade edilmesi halinde tekrar KDV tevkifatı yapılmaz. Sonuç itibariyle yapılan işlem bir düzeltme işlemidir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
Netice itibariyle bu düzenlemeden sonra, - tam veya kısmi tevkifat ile ilgili 2 no.lu KDV beyannamesinin yasal süresi içinde verilmesi durumunda bu beyanla yüklenilen KDV fiilen ödenmemiş bile olsa, aynı aya ait 1 no.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabiliyor.
KDV tevkifatı da satıcıya ödenen tutara ek olarak belirlenmiş, KDV'nin belli oranda düşürülmesi ve vergi dairesine ödenmesidir. Yani, satıcıya ödenen KDV değerinin bir kısmı veya tamamı ana tutardan düşürülür ve vergi dairesine ödeme yapılır.
Mükellef, bu kapsamda sattığı malın alıcı tarafından yurt dışına çıkarılmasına bağlı olarak alıcıya KDV yi geri verdiği ayda beyannamenin “İNDİRİMLER” bölümündeki “Türkiye'de İkamet Etmeyenlere Bu Dönemde İade Edilen KDV açıklamalı 104 no.lu satıra alıcıya geri verilen KDV tutarı yazılır.
Tevkifat, genel bütçeli idareler hariç, tevkifata tabi işlemin yapıldığı dönemde vergi sorumlularına ait 2 No.lu KDV beyannamesi ile beyan edilecektir.
Ancak iptal süresi geçtiyse iade faturası düzenlemesi için de mutlaka talepte bulunulmalıdır, çünkü tevkifatlı kesilmesi gereken fatura tevkifatsız kesilirse her fatura için özel usulsüzlük cezası ve vergi ziya-ı cezası kesilir.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 2.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmaz. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılır.
Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlemin KDV dahil bedeli 1.000 TL'yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV tevkifata tabi tutulmayacaktır. Sınırın aşılması halinde ise tutarın tamamı üzerinden tevkifat yapılacaktır. Tam tevkifatlı işlemlerde tutar 1.000.TL'nin altında da olsa tevkifat yapılacaktır.
Buna göre, alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL'nin altında olması halinde, ilk yüklenicinin ve alt yüklenicilerin bu kapsamdaki hizmetleri tevkifata tabi tutulmayacaktır.
Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 5/10 Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümlerinde sayılanlar tevkifat yapmak zorundadır. Metal, plastik, lastik, kauçuk, kâğıt, cam hurda ve atıklarının teslimi 3065 sayılı Kanunun (17/4- g) maddesi gereğince KDV'den müstesnadır.
Azami iade edilebilecek tutar, % 1 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde teslim bedelinin ( % 18- %1=) % 17si, % 8 KDV hesaplanarak yapılan indirimli oranda teslimde ise teslim bedelinin ( % 18- %8=) % 10'u olarak esas alınacaktır. Örneğin 2021/ 2.
İade talebinin 10.000 TL'yi veya YMM Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan mükellefler için 100.000 TL'yi aşması halinde, aşan kısmın iadesi vergi inceleme raporu veya YMM raporuna göre yerine getirilir.
Duyuru: Sanayi sicil belgesi, kapasite raporu ve yıllık işletme cetveli işlemlerinin tam ve eksiksiz olması şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri