Tevkil ya da tevkil yetkisi; bir başkası adına başka bir kişiyi vekil tayin edebilme yetkisine denir. Vekalet sözleşmesi gereğince bir kişi bir işi görme konusunda resmi bir sıfata sahipse, bu işi yapabilmesi mesleğinin gereği ise ve bu işi kabul edeceğini duyurmuşsa kendisine tevkil yetkisi verilebilir.
Tevkil yetkisi alan avukatlar, diğer avukatın da davalarına yetkisi dahilinde bakabilir. Tevkil yetkisi bulunan vekil, vekalet veren kişinin bir işini görmek için yetkilendirilmiş olur. Fakat yapılacak olan işler, hazırlanmış olan vekaletnamelerde yazan işlerle sınırlı tutulur.
Ancak tevkil eden avukat müvekkilden peşin ücret almışsa harcadığı mesaiye karşılık olan miktarın fazlasını tevkil ettiği avukata ödemekle yükümlüdür.
Tevkil takip edilen dava dosyasında, başka kurum veya kuruluşlarda yapacağınız işlemler için yetki belgesi düzenlenerek işin sahibi avukatı tarafından mesleki dayanışma kapsamında işi yapacak meslektaşa işi yapma veya genel kullanımı ile duruşmaya katılma yetkisi verdiği sisteme denir.
Eğer vekilin ilgili vekaletnamedeki yetkisini bir başkasına devretmesine izin vermek isteniyorsa vekaletnamede buna ilişkin hüküm (tevkil yetkisi) bulunmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Tevkil ya da tevkil yetkisi; bir başkası adına başka bir kişiyi vekil tayin edebilme yetkisine denir. Vekalet sözleşmesi gereğince bir kişi bir işi görme konusunda resmi bir sıfata sahipse, bu işi yapabilmesi mesleğinin gereği ise ve bu işi kabul edeceğini duyurmuşsa kendisine tevkil yetkisi verilebilir.
Tevkil.com.tr ile Türkiye'nin her il ve ilçesini kapsayacak yardımcı avukat portföyüne sahip olabilirsiniz. Avukatlık Kanunu Madde 48'de "komisyonculuk" yasaklanmıştır.
TEVKİL YETKİSİ İÇEREN VEKÂLETNAME GEREĞİNCE MÜVEKKİLLERİ ADINA AVUKATA VEKÂLET VERİLMESİ MÜMKÜNDÜR.
Çünkü, biz- zat avukat veya avukat ortaklığı tarafından düzenlenecek tevkil vekaletnamesi ile iĢ veya davaların takibi yapılabilecektir. Avukatlık Kanunu m.56 beĢinci fıkra son cümlesi uyarınca, yetki belgesi vekaletname hükmündedir.
Yazan av.murat kılıç
"Vekalet veren" kendisi değildir: Vekalet veren tüzel kişiliktir. Böylelikle kendi kendine vekalet vermiş olmaz. Bu nedenle "temsile yetkili" sıfatı ile açmak yerine "vekil" olarak açtığı davalarda karşı tarafa avukatlık ücreti yüklenir.
Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Avukat danışmanlık ücreti 2023 ne kadar? 2023 avukat asgari danışmanlık ücreti bir saat 1.200 TL, 2 saat 1.900 TL, 3 saat 2.600 TL'dir. Avukat bürosu dışında danışılmış ise ilk bir saat 2.500 TL, ek saatler 1.300 TL'dir.
Bir hakim veya Cumhuriyet Savcısının eşi, sebep veya nesep itibariyle usul ve füruundan veya ikinci dereceye kadar (Bu derece dahil) hısımlarından olan avukat, o hakim veya Cumhuriyet Savcısının baktığı dava ve işlerde avukatlık edemez.
Alıcı ve satıcı aynı kişi olamaz. Vekilin tapuda satış vekaleti ile yerleri kendi üstüne geçirmesi sakat bir işlem olacaktır. Bu nedenle tapu memurları böyle bir işlemi yapmaktan çekinecektir. Yerlerin sahibi vekalette satış yetkisinin yanı sıra vekilin yeri kendi üstüne alma yetkisini de verebilir.
Çünkü ceza muhakemesinde müdafi şüpheli ya da sanığın temsilcisi değildir. Şüpheli ve ya sanığın savunmasını yapan, savunmasına yardımcı olan kişidir. Bu nedenle kanun koyucu tarafından avukat ya da vekil olarak isimlendirilmemiş, müdafii olarak nitelendirilmiştir.
Tevkil ve Mesleki Yardımlar
girme veya iş takip etme halinde kural olarak vergiyi doğuran olay gerçekleşir. dahi KDV bakımından vergiyi doğuran olayın gerçekleştiği varsayılır. Makbuz kesilmelidir. Eğer ücret alınmadıysa «bedeli tahsil edilmemiştir» kaydıyla makbuz kesilebilir.
Vatandaşlarımız kural olarak ceza mahkemesinde veya hukuk mahkemesinde avukat tutmak zorunda değildir. Bu yüzden ceza avukatı tutmak zorunda mıyım sorusunun cevabı kural olarak evettir. Ancak 5271 sayılı CMK 'nın 150. maddesine göre alt sınırı 5 yıldan fazla hapis cezası gerektiren suçlarda müdafi bulunması zorunludur.
Ancak Avukatlık kanunu 42. madde mucibince, baro ölen vekilin yerine bir vekil atar bununla beraber vekalet ücreti hakkı devam eder... avukatlık ücretü vekaletleri davacı/davalı adına hükümle tesis edileceğinden avukatın ölümü sonucu değiştirmez.
Mahkeme gerekçesinin aksine, avukat olmayan gerçek kişiye vekaletname ile tebligat almak üzere özel yetki verilemez. Usulüne uygun tebligat yapılabilmesi için vekilin avukat sıfatını taşıması zorunludur.
Yine dava ve muvafakat tarihinde yürürlükte olan HMK.nun 74. maddesinde ise,” (1) Açıkça yetkili verilmemiş ise, vekil, sulh olamaz, hakimi reddedemez, davanın tamamını ıslah edemez, yemin teklif edemez. Yemini kabul, iade veya reddedemez, başkasını tevkil edemez.
Ceza soruşturma evresindeki işler için 5 bin 300, sulh hukuk mahkemelerindeki davalar için 10 bin 700, sulh ceza ve infaz hakimliklerinde takip edilen davalar için 8 bin, asliye mahkemelerindeki davalar için 17 bin 900, ağır ceza mahkemelerindeki davalar için de 29 bin 800 lira avukatlık ücreti alınacak.
Buna göre herkes davasını sayı sınırlandırılması olmadan birden fazla avukat ile takip ettirebilir ve her bir avukat vekaletten kaynaklanan yetkileri diğerinden bağımsız olarak kullanabilir. Yani vekillerden her biri davayı yalnız başına takip edebilir.
Madde metninden de anlaşılacağı üzere avukatın üzeri ancak ağır cezalık bir suç olduğunda ve suçüstü halinin varlığı halinde aranabilir. Bu iki unsur bir araya gelmedikçe avukatın üstü aranamaz. Bu düzenlemenin amacı avukata kişisel bir ayrıcalık tanımak değil, mesleki olarak güvenli bir ortam oluşturmaktır.
Vekil, vekâlet sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmediği, ya da vekâleti kasten vekil edenin zararına, kendisinin veya başka birinin yararına kullandığı takdirde vekâlet görevinin kötüye kullanılması söz konusu olur.
Eğer siz bu vekalet ücretini ödemezseniz hakkınızda icra takibi başlatılması mümkündür. Bu, sizin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararınızı bozmayacaktır ve cezaevine girmenizi gerektirmeyecektir. Çünkü bizim hukuk sistemimizde borcun ödenmemesi dolayısıyla kimse özgürlüğünden alıkonulamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri