Sözlükte “doğurmak” anlamındaki vilâd (vilâdet) kökünden türeyen tevlîd “meydana getirmek, bir şeyi başka bir şeyden elde etmek” mânasına gelir. Bu yolla bir fiilin meydana gelmesine veya bir neticenin doğmasına tevellüd denilir.
İnsan fiilleri ve . zgürlüğü konusuna ilişkin önemli bir kelâmî mesele olan tevlîd-tevellüd, insanın ihtiyârî fiilleriyle bu fiillerin başka bir mahalde gerçekleşen sonuçları arasındaki irtibatı ifade eden bir teoridir.
Tevellüd kaç demek bir kişinin ne zaman doğduğunu sormak anlamındadır. Tevellüd kaç denen insana ne zaman doğduğu sorulmaktadır. Ne zaman doğdun yerine kişilere tevellüd kaç denmesi mümkündür.
Bitki ve hayvanların birbirinden ya da cansız maddelerden kendiliğinden oluşumu için kullanılan felsefe terimi. Canlıların oluşumunu ve gelişimini evrimleşme süreciyle açıklamaya çalışan ve yaratılışa karşı çıkan felsefî görüş, evrim teorisi.
Bu durumda taşın hareket edip sonuç doğurması tevlîd, bu fiilin sonucu mütevelliddir. Kelâm terminolojisinde fiilin sebebe bağlı olarak doğurduğu sonuçlara “ef'âl-i müvellede” (mütevellidât) adı verilir.
İlgili 24 soru bulundu
Meşîet kelimesi, varlık ve var olan anlamındaki “şey” kökünden türemiş mimli masdardır. ءاش fiilinin masdarı olmakla birlikte bu fiil “yok olan” hakkında da kullanılabilmektedir. Zira yokluğu ifade etmek de var olan ile mümkündür.
Sözlükte “boyun eğmek, itaat etmek” mânasına gelen tav' kökünden türemiş olup “muktedir olmak, güç yetirmek” demektir. Terim olarak “kulun fiil gerçekleştirmesini sağlayan vasıtalarla bunları kullanarak ihtiyarî fiilleri meydana getirmesini mümkün kılan güç” diye tanımlanabilir.
Sözlükte “doğru olmak, adaletle hükmetmek” anlamındaki adl kökünden türeyen ta'dîl “adalete nisbet etmek, adalet sahibi olduğunu söylemek” mânasına gelir. “Zulmetmek” anlamındaki cevr kökünden türeyen tecvîr ise “zulme nisbet etmek” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “ʿadl”, “cvr” md.leri).
Tafra teorisi, hareketin varlığı kabul edilmesi durumunda sonsuz bir mesafenin katedilmesi gerektiğini, bunun da mümkün görülmediğini ileri sürerek hareketin varlığını kabul eden tezi çürütmeyi amaçlayan Zenon'un görüşü ile benzerlik arzeder.
Bir şeyin zihindeki tasarımı ve kavramı; somut ya da soyut varlıklara ait düşünce anlamında mantık ve felsefe terimi. Bir nesnenin, bir kavram veya kelimenin ne olduğunu açıklayan söz anlamında mantık ve usul terimi.
Sözlükte “bir işi başkasına havale etmek” anlamındaki tefvîz fıkıhta daha çok nikâh ve talâkla vezirlik konularında kişinin kendine ait hukukî bir yetkiyi başkasının kullanmasına izin vermesini ifade eder.
Hukuka aykırı olarak bir kimsenin şahsına veya mal varlığına zarar veren fiil. Bir suçun işlenmesine birden fazla kişinin katılması anlamında hukuk terimi. Her hadisenin bir sebebi olduğunu ifade eden felsefe ve kelâm terimi.
Sözlükte “yardımını kesmek, kendi haline bırakmak” anlamında masdar olan hızlân genellikle nusret, tevfîk ve lutuf kelimelerinin karşıtı olarak “Cenâb-ı Hakk'ın itaatsiz kullarını kendi haline terketmesi” şeklinde tarif edilir.
Sözlükte “kazanmak, elde etmek” anlamındaki kesb kökünden türemiş bir masdar olup “kazanılan ve elde edilen maddî veya mânevî şey” mânasına isim olarak da kullanılır. Râgıb el-İsfahânî kesbi, “insanın servet kazanmak gibi faydalı olan veya haz veren bir şeyi talep etmesi” diye açıklar.
Sözlükte “geri çevirmek, engel olmak” anlamındaki sarf kökünden türeyen sarfe, belâgat yönünden Kur'an'ın benzerini meydana getirme gücünün bulunduğu, fakat inkârcıların bu gücü kullanmasının Allah tarafından engellendiği tezine dayanan i'câzü'l-Kur'ân teorisini ifade eder.
Kelâm ilmindeki yaratma teorilerinden biri kümûn teorisidir. Nazzâm'a atfedilen bu teori tüm varlıkların tek bir seferde yaratıldığını öngörmektedir.
Kümûn ve zuhûr meselesi erken devir kelâm âlimlerinin tabiat felsefesine ilişkin tartışmalarında ortaya çıkmıştır. İlk defa Câbir b. Hayyân tarafından kullanıldığı sanılmaktadır (Ebû Rîde, s. 152).
İslam kelamında aslah kavramı, Allah Teâlâ'nın kulları için en faydalı, en iyi ve en uygun şeyleri yapması anlamına gelen bir terimdir. Aslah kelimesi, kişi için iyi, faydalı, haz ve sevinç verici olmak anlamındaki salâh kökünden türemiş olup, kullar hakkında en uygun, en faydalı ve en iyi olan şey demektir.
Kur'ân-ı Kerîm'in tilâvet usullerinden orta süratte okumayı ifade eden tecvid terimi. Kur'ân-ı Kerîm'in tecvid ve tertîl üzere okunması anlamında terim.
Teklîf: Teklif, sözlükte zorluk, meşakkat, yükümlülük, zorluğuna rağmen üstlenmek, birisine zor bir iş yüklemektir. Mükellef ise sözlükte bir şeyi yapma zorunluluğu olan, memur, aklen sorumlu tutulabilir kimse olarak tanımlanmıştır.
İstitâat denilen yapabilme güç ve imkânı, hac yolculuğuna çıkacak kişinin gidip dönünceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimlerini sosyal seviyelerine uygun olarak sağlayacak malî güce ve hac için yeterli zamana ve malî güce sahip olması anlamına gelmektedir.
Sözlükte “işlemek, yapmak” anlamına gelen fi'l kökünden türemiş bir isim olup “iş, davranış, eylem” demektir. Terim olarak “mümkinin imkân sahasından çıkarılıp var kılınması” diye tanımlanabilir.
Yani istitaat fiilden önce değil, fiilin oluşumu esnasında insana verilir ve fiilin işlen- mesi ile yok olur. Böylece her fiil için gerekli olan istitaat (güç, kudret) o fiil anında insana verilmiş olur; yani istitaat fiille beraberdir.
Kulların fiilleri konusunda “cebr-i mutavassıt” olarak bilinen Eş'arî düşünce, Mu'tezile'nin savunduğunun tam tersi bir görüşle insanın fiillerinin yaratıcısının Allah olduğunu iddia etmektedir. Eş'arî'ye göre kulların fiilleri Allah'ın mutlak iradesine bağlıdır.
Tekvini irade, teşrii iradenin karşıt kavramıdır. Bu iradede, Allah'ın irade ettiği şey hiçbir vasıta ve aracı olmadan direk olarak dışarıda (alemde) gerçekleşir. Bir başka ifadeyle tekvini irade, Allah'ın irade etmesiyle birlikte başka bir iradenin müdahalesi olmadan dışarıda gerçek ve hakiki olarak gerçekleşmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri