Atıf o alıntı yapılan bilginin nereden temin edildiğini göstermektedir. Atıf yaparken çoğu bilim yazarı bu işi formulize etmeye çalışsa da en basit formül olarak şunu söyleyebiliriz: Makale, tez veya bilimsel yazılarda kullandığınız bilgileri hangi kaynaktan elde ettiyseniz o kaynağa atıfta bulunmanız şarttır.
Yazar adı-soyadı, tez adı (italik olmadan tırnak içinde), yayımlanma bilgisi, üniversite adı, enstitü adı ve ana bilim dalı, şehir ve yılı belirtilmelidir. Aynı kaynağa ikinci kez atıflarda yazar soyadı, yıl, sayfa numarası ibaresi kullanılabilir.
Yararlanılan bilgi ve düşüncelerin kişiselleştirilerek aktarılmasıdır. Yazar (2001),eğitimin bir ülkenin kalkınmasında önemli bir rol oynadığını belirtmiştir. Atıf yapılan cümle içerisinde eserin sahibinin adı geçiyorsa sadece sayfa numarası verilir.
Metin içerisinde atıf yapılan her kaynak, kaynakçada yer almalıdır. Kaynakçada yer alan her kaynağa da metin içerisinde mutlaka atıf yapılmış olmalı, atıf yapılmadıysa kaynakçadan çıkarılmalıdır.
İki şey (bilgi + metni) alındığı için iki belirteçle 1) Alıntı İşareti (Çift Tırnak/İçerlek Paragraf) 2) Kaynak gösterimi ile belirtilmelidir. ATIF: Bir kaynaktaki BİLGİye işaret edilmesidir. Tek şeye göndermeden bulunulduğu için bir belirteçle (kaynak gösterimi) ifade edilir.
İlgili 26 soru bulundu
Tez Yazarken Atıf veya Alıntı Kullanımı
Tez konusu farklı düşüncelerden yararlanmak ve çalışmayı güçlendirmek amacıyla yapılmaktadır.Tez içerisinde farklı araştırma veya çalışmalardan yararlanıldığı zaman alıntı yapıldığını belirtmek zorunludur. Aynı şekilde atıf yapmak da zorunludur.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
Yönetmelik “sadece teşvik kapsamındaki faaliyetlerden teşvik kapsamındaki faaliyetlere yapılan atıflar sayılmaktadır” şeklinde bilgi içermektedir. Bu nedenle teze yapılan atıflar puanlamaya dahil edilmez. Makaleme diğer bir tezden atıf yapılmış bunu sayı olarak girebilir miyim?
Tezlere yapılan atıflardan puan alınabilir mi? Yurt içi veya yurt dışı fark etmeksizin, tezlere yapılan atıflar kapsam dışıdır ve dolayısıyla puanlandırılamaz.
Metin İçinde Kaynak Gösterme Örnekleri
İlk seçenek, yazarın soyadına ve araştır- manın yayın tarihine metin içerisinde yer verilmesidir (metin içinde kaynak gösterme); ikinci seçenek ise, metin içinde cümlenin tamamlanıp ardından ilgili bulguya ait kaynağın gösterilmesidir (parantez içinde kaynak göster- me).
PARAGRAF İÇİ ATIF SİSTEMİ (APA)
Bu yöntemde, metin içinde alıntı sonrasında (Yazarın Soy Adı, Basım Yılı: Sayfa Numarası) parantez içinde verilir. Atıflar metinde kullanılan punto ile yazılır. Bir konuya ilişkin açıklama yapılmak istendiğinde sayfa sonuna dipnot verilebilir.
Doğrudan alıntı yapılması durumunda; alıntı metni yazıldıktan sonra, parantez içinde, yazarın soyadı, yayın tarihi ve sayfa numarası, virgüllerle ayrılarak yazılır. Tek bir sayfaya gönderme yapıldığında “s.”, birden çok sayfaya gönderme yapılıyorsa “ss.” yazılır.
Metin içinde orijinal çalışma belirtilmeli ikincil kaynak için “aktaran”ın kısaltması olarak “Akt.” ibaresi konulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus ikincil kaynakların da kaynaklarda gösterilmesidir.
Tez türünü belirtmek için “Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi” ifadesi yerine “Yüksek Lisans Tezi/Master's Thesis” şeklindeki kısa tür belirteci yazılması öngörülmüştür. Yazar Adı Soyadı, Tez Adı (Şehir: Üniversite Adı, Enstitü Adı, Yüksek Lisans Tezi, Yıl), Sayfa Numarası.
İyi Bir Tez Özeti
Özet, tezinizin kendisine herhangi bir atıfta bulunmadan, çalışmanıza bir giriş olarak kendi başına durabilmelidir. Ne yapıldığını ve neden önemli olduğunu açıkça açıklamalıdır.
Yazarın Soyadı, Adının Baş Harfi., (Yayın Yılı), “Bölümün Adı”, Kitabın Adı, (Baskı Sayısı), içinde (bölümün sayfa aralığı), Yayınevi, Basım Yeri.
Eğer bölünüyor ise makale puanı gibi mi hesaplanacak? Cevap: Hayır. Atıf puanı yazar sayısına bölünmemektedir.
Doçentlik kriterlerinde uluslararası yayın zorunluluğu bulunmamaktadır. TR Dizin kapsamında tek yazarlı dört yayın ve toplamda üç farklı dergide 6 yayın zorunluluğu ve bu yayınların 50 puanı toplama zorunluluğu bulunmaktadır.
Bir tezden bir makale çıkabileceği gibi bir kaç makale çıkması da mümkündür. Bu sizin çalışma konunuza ve elde ettiğiniz verilere göre değişir. Buna en iyi karar verecek kişi danışmanınızdır.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Başka kaynaklardan alınan bilginin özgün anlatımı hiç değiştirilmeden yapılır. Bu şekilde kullanılan bilgiye alıntı denir. Alıntı tırnak işareti (“ ”) içinde gösterilir ve tırnak işareti kapatıldıktan sonra ilgili kaynağa atıfta bulunulur. Çok sık ve çok uzun alıntılar yapmaktan kaçınmak gerekir.
Evet, Turnitin programı ile Chatgpt ile yapılan ödev anlaşılır. Chatgpt tarafından yapılan ödev anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri