Charles S. Peirce'in enformasyon teorisi, semiyotik olarak adlandırdığı daha geniş sembolik iletişim teorisine gömülüydü, şimdiyse göstergebilimin önemli bir parçasıdır.
Aynı zamanda felsefi bir yönü de bulunmaktadır. Veri ya da sonuç ile birlikte bir ürün konusunda, gerekli iletişimi nitelemeyi ifade eder. Enformasyon temel olarak bilgi donanımına sahiptir. Hareket üzerinden bilginin aktarılması konusunda önemli bir potansiyele sahiptir.
Medya ve iletişim sektörünün dönüşüm ve dijitalleşmenin toplumsal alanların tümünü etkileyen yeni boyutlarıyla birlikte yeni bir akademik çalışma alanına dönüşmeye başlayan enformasyon felsefesi, enformasyon etiği, enformasyon yönetimi gibi alanların bilgi birikiminden hareketle bir tanımlama yapılabilir.
Sibernetik. Bilgi felsefesi için araştırma kaynakları Norbert Wiener, Alan Turing, William Ross Ashby, Claude Shannon, Warren Weaver ve üzerinde çalışan diğer birçok bilim insanının teknik çalışmasında bulunabilir. Bilgi ve iletişim üzerine bazı önemli çalışmalar Gregory Bateson ve meslektaşları tarafından yapıldı.
Bilişim biliminde enformasyon sözcüğü bir bilişim sistemi tarafından kayıt, depolama, sorgulama, düzenleme ve özetleme işlemlerinden geçirilerek biçimlendirilmiş ve anlamlandırılmış veriler anlamında kullanılmaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Enformasyon kavramının kullanımı Eski Roma'ya dayanır.
Ancak kavramın tarihi İngiliz sosyolog Arthur J. Penty tarafından ilk kez kullanıldığı 1920'lere kadar uzanmaktadır (Mattelart, 1994:129). 1970'li yıllarda bu kavram üzerine gerçekleştirilen yoğun tartışmalar, sanayi sonrası toplum düşüncesini popülerleştirmiştir (Kumar, 2005).
Enformas- yon kavramının en bilinen popülerleştiricisi olan Norbert Wiener'in söylediği gibi; “etkin bir şekilde yaşamak, yeterli enformasyonla yaşamaktır”.
Enformasyon Toplumu olarak tanımlanan bu toplumun en temel özelliği, maddi ürünlerin üretimine dayalı bir sistemden enformasyonu merkez alan bir sisteme doğru toplumun dönüşmesidir.
Daniell Bell 1980'lere gelindiğinde enformasyon toplumu tartışmalarının en önemli aktörlerinden birisi olmuştur. Çünkü ünlü “sanayi sonrası toplum” adlandırması yerine ortaya çıktığını iddia ettiği yeni toplumsal yapıyı 'enformasyon toplumu' olarak tanımlamaya başlamıştır.
Enformasyon Nedir? Enformasyon, “verilerin karar alma sürecine destek sunacak şekilde anlamlandırılması” olarak tanımlanabilir (Bensghir, 1996: 14).
Daniel Bell'e göre ideoloji seküler bir dindir. Duygusal enerjiyi ritüellere ve sanata yönlendiren dine benzer şekilde ideoloji de insanların duygularını serbest bırakmalarını ve enerjilerini siyasal eyleme kanalize etmelerini sağlamaktadır. Daniel Bell “ideolojinin sonu” tezinin öncülerinden biri olarak bilinir.
Enformasyon , bilginin iletişim ile aktarılması veya verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir. Örneğin; Bu sınıfın not ortalaması , son 1 yılın en yüksek ortalamasıdır.
Enformasyon devrimi, kapitalizmin niteliksel olarak yeni bir aşamaya taşınmasının nedeni ve sağlayıcısıdır. Bu yeni aşamayı karakterize eden gelişme ise, esas olarak üretimin enformatikleşmesidir.
Veri: Olaylar ve varlıklar ile ilgili kaydedilebilir dolaylı olarak bir anlam ifade eden ve işlenmemiş (ham) gerçekler veya ölçümlerdir. Veri Nedir? Enformasyon: Karar vermek için bir değeri olan ve organize edilmiş verilerin özetlenmesi ile elde edilen gerçeklerdir.
Bilgi, öznel (subjektif) bir oluşumdur; bir kişiden diğerine doğrudan doğruya transfer olunamaz veya iletilemez; ama ilk enformasyona dönüştürülebilir. Enformasyon ise, bilginin iletilebilir ve kaydedilebilir şeklidir.
1980'lerde İnternet'in kullanımının yaygınlaşması ve nihayet 1995'te tamamen serbest bırakılmasından sonra endüstri sonrası terimi yerini enformasyon sözcüğüyle değiştirmiş, kavram Türkçeye Bilişim Çağı ya da Bilgi Çağı olarak yerleşmiştir.
Enformasyon, veri halinde duran ve olgunlaşmamış bilgilere şekil vermek, derlemek anlamına gelen bir kelimedir. Kelimenin kökü Fransızcaya aittir.
Veri ya da diğer adıyla data işlenmemiş gerçek enformasyon parçacığına verilen isimdir. Veri; ölçüm, deney, gözlem, sayım ya da araştırma yolu ile elde edilir. İngilizce olarak data anlamına gelmektedir. Bir konu ile ilgili araştırma, tartışma, bilgi edinme ve akıl yürütme sonucunda oluşur.
Olaylar hakkında birbirinden ayrı nesnel gerçekleri ve tutulmuş kayıtları ifade eden verinin amaca yönelik olarak kategorize edilerek, hesaplanarak, düzeltilerek ve özetlenerek değer katılmış haline enformasyon adı verilmektedir.
Alexander Graham Bell (3 Mart 1847, Edinburg, İskoçya - 2 Ağustos 1922, Baddeck, Kanada), telefonun icadı ile tanınan İskoç bilim insanıdır.
Bell'in sesinin kablolar aracılığıyla Watson'a iletilmesiyle birlikte 10 Mart 1875 tarihinde telefon resmi olarak icat edilmiştir.
1876 yılında Alexander Graham Bell'in telefonu icat etmesi, dünyada ses getiren ve iletişiminde yeni bir çığır açan bir hadiseydi.
Enformasyon Teknolojileri yüksek lisans programları genellikle bilgi teknolojisi, bilgisayar bilimleri veya benzer alanlarda öğrencileri eğitmeyi hedefleyen programlardır. Bu programlar, öğrencilerin bilgi teknolojisi alanında derinlemesine bilgi edinmelerini ve mesleki yeterliliklerini geliştirmeyi amaçlar.
Bir enformasyon süreci, verilerin toplanmasıyla başlar. Veri olarak adlandırdığımız kavram ise; ham, özetlenmemiş, analiz edilmemiş gerçeklerdir. Veriler enformasyonun hammaddeleridir. Enformasyon ise verinin alıcı için anlamlı ve kullanışlı bir biçime dönüştürülmesidir.2 Yani, enformasyon, verinin anlaşılmış şeklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri