Yöntem bölümünün amacı, deney tasarımını açıklamak (gerekiyorsa savunmak) ve sonra konuyu bilen bir kişinin bu deneyleri tekrar edebileceği ayrıntıları vermektir.
Esasen, Yöntemler bölümü araştırma sorunuzu nasıl yanıtladığınıza açıklık getirmelidir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu unsurları nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Tezlerde daha çok yükseköğretimin yapısı ve yönetimi konuları ele alınmıştır. Tezlerde en çok benimsenen yöntem nitel araştırma yöntemi, en çok kullanılan veri toplama aracı anket/ölçek, en çok kullanılan veri analiz tekniği nicel analizler ve en çok kullanılan örneklem türü öğretim elemanı ve öğrencidir.
Yöntemde, araştırmanın modelinden söz edilerek çalışmanın araştırma grubu tanıtılır. Araştırmanın veri toplama araçları açıklanır ve uygulamanın nasıl yapıldığına değinilir. Toplanan verilerin hangi teknikler kullanılarak analiz edildiği yazılır.
Bilimsel makalenin materyal ve metod (araç ve yöntemler) bölümü ça- lışmaya alınan örneklerin/deneklerin özellikleri, çalışmanın hangi yöntemle yapıldığı ve verilerin nasıl analiz edildiğini anlatan bölümüdür (1, 2).
İlgili 30 soru bulundu
Yöntem bölümünün amacı, deney tasarımını açıklamak (gerekiyorsa savunmak) ve sonra konuyu bilen bir kişinin bu deneyleri tekrar edebileceği ayrıntıları vermektir.
Yöntem ya da metot en genel tanımıyla, bir amacın gerçekleştirilmesi için izlenen yol ya da usuldür. Metot terimi eski Yunanca'da « izleyen, sonraki, müteakip » anlamındaki μετά, μέθ- (metα, meth-) öneki ile “yol, araç” anlamındaki οδός (odos) sözcüğünün birleştirilmesiyle elde edilmiş bir terimdir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Nitel araştırma, yapılandırılmamış gözlem, yapılandırılmamış görüşme ve doküman inceleme gibi nitel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı, olgu ve olayların kendi doğal ortamları içinde gerçekçi ve bütüncül bir şekilde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırmadır (Yıldırım ve Şimşek 2005, 39).
Bir taslak hazırlamakla başlayın.
Yazmanın en zor kısmı, başlamaktır. Her üniversitenin tez yazım kılavuzu farklı olsa da çoğunlukla her tezde olması gereken bölümler vardır. Bunlar; Öz, Giriş, Teorik Arkaplan, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Tartışmadır. Bu başlıkların bulunduğu bir taslak hazırlayın.
Genel perspektife bakarsak, tez yazmak kolay bir iş değildir. Zaten yazı yazmak bile başlı başına kolay bir süreç değildir, bu nedenle akademik bir çalışma olan bir tezi yazmak daha da zorlayıcı olabilir. Ancak, bazı önlemler alarak ve doğru yaklaşımları benimseyerek bu zorluğu minimize etmek mümkündür.
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Tez özeti, tezin ana noktalarını özetleyen kısa bir yazı parçasıdır. Orijinal çalışmadan herhangi bir doğrudan alıntı içermemelidir. Ancak yazarın argümanını başka kelimelerle ifade edebilir veya özetleyebilir.
4. TEZİN AMACI : Tezin amacı, konunun neden araştırıldığını açıklar. Başka deyişle, araştırma sonunda elde edilecek sonuçlarla neyin hedeflendiği belirtilir.
Amaçlarına Göre Araştırma Tipleri
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Temel Araştırma, uygulamalı araştırmada karşılığını ve tamamlayıcısını bulur. Bunlar, veri üretirken ve üretilen verilere bir fayda sağlarken kullanılan iki kullanışlı araştırma yöntemidir. Çok belirgin farklılıklar vardır ve bunları anlamak, yeni bilgi yaratmak için izlenen yolu anlamanızı sağlayacaktır.
Araştırma yöntemleri, nicel ve nitel olmak üzere ikiye ayrılır. Nitel araştırmalar metinlerinde temelinde bulunarak nedenlerini incelerken nicel araştırmalar sayısal verileri elde etmek için kullanılır.
Aslında Method Bölümünün ana görevi araştırma sorunuza nasıl cevap verdiğinizdir. Temel düzeyde, test konularını ve değişkenlerini nasıl seçtiğinizi, bu öğeleri nasıl manipüle ettiğinizi veya gözlemlediğinizi, verileri nasıl topladığınızı ve önceki bilgilerin tümünü nasıl analiz ettiğinizi açıklamak gerekir.
Ana bölümler (giriş, kavramsal çerçeve ve ilgili çalışmalar, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç, kaynakça, ekler, özgeçmiş) birinci derece başlık ile yapılandırılmalı ve daima yeni bir sayfa ile başlamalıdır.
Metodoloji özellikle lisans ve lisansüstü tez yapılırken çok fazla kullanılmaktadır. Böylece yöntem bilimi sayesinde konudan sapmadan daha etkin bir şekilde araştırma yapma imkanı elde edilir. Bu da bilimsel araştırma ile beraber konu hakkında tüm bilgilerin elde edilmesine olanak tanır.
Bu kelimelerden biri de Yöntem bilimi şeklindedir.
Kişinin hedeflerini gerçekleştirmek ve planlarını uygulamak için izlediği yolların tümüne yöntem denir. ''Yön'' kelimesinden türetilmiş olan bu sözcük, dil devriminden sonra literatüre girdi.
Yöntem kelimesinin TDK sözlüğe göre 2 farklı anlamı vardır. Yöntem kelimesinin kökeni Türkçe dilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri