O halde ğaybı bilen sadece Allahtır. Allahtan başkaları ise derece derece kendilerine bildirileni bilirler.
Hiç kimse yarın ne kazanacağını bilmez. Hiç kimse nerede öleceğini de bilmez.”32 Hz. Peygamber de “Gaybın anahtarları beştir. Onları ancak Allah bilir”33 buyurmak suretiyle, bu beş hususun “gayb” olduğunu ve onları Yüce Allah'tan başkasının bilmesinin imkânsız olduğunu belirtmiştir.
De ki: Göklerde ve yerde Allah'tan başka kimse gaybı bilmez. Ne zaman diriltileceklerini de bilmezler. De ki: “Göktekiler ve yerdekiler (Allah onlara bildirmedikçe) gaybı bilemez, (mutlak gaybı) ancak Allah bilir. Onlar (öldükten sonra) ne zaman diriltileceklerini de bilemezler.”
Yüce Allah dileseydi müminlere gayb bilgisi vererek onları münafıkların kalplerinden haberdar ederdi. Ancak bu O'nun kanununa aykırıdır. Çünkü O, evrendeki her şeyi bir sebebe bağlamış, gayb bilgisini ise sadece peygamberlerinden dilediğine vahyetmiştir.
Evliya zatların kerameti de böyledir. Allahü teâlâ, onlara gaybı bildiriyor.
İlgili 41 soru bulundu
Peygamber de “Gayb bilgisinin sadece Allah'ın nezdinde olduğunu ifade etmiştir” (Müsned I, 391, 452; Nesâî, “Sehv” 62). Aynı şekilde Hz. Âişe başta olmak üzere birçok sahâbînin bildirdiğine göre de Allah'ın bildirmemesi halinde Hz. Peygamber bile gaybı yani geleceği bilemez. (Müslim, “İman” 287; Tirmizî, “Tefsir” 7).
Şeytanların mü'mini ve itaatlisi yoktur. Cinler, Allah'ın izni ve hükmü olmadan hiç kimseye ne iyilik ne de kötülük yapabilirler. Cinler gaybı bilmez, Allah'ın peygamberlerine bildirdiği İlahi vahye muttali olamazlar.
Akıl ve duyular yoluyla hakkında bilgi edinilemeyen varlık alanı. Akıl ve duyular yoluyla bilinemeyen varlık ve olaylar alanı. Duyularla idrak edilen varlıklar dünyası anlamında bir terim. Gayb âlemini veya vücûd mertebelerinden birini ifade eden tasavvuf terimi.
Görülmeyen, bilinmeyen ve gizli anlamına gelir. Gayb, Mutlak ve Nisbi olarak ikiye ayrılır. Gayba inanmak imanın devamının şartlarındadır. Gayba inanmayan Allah'a, meleklere ve cinlerin var olduğuna inanmamış sayılır ve ayrıca imanı olmaz.
Allah'a göre gayb olmaz. O, insanlara gizli kalan her şeyi bilir. Peygamberler ve melekler, Allah'ın kendilerine bildirdiğinden başka bir şey bilmezler.
Allah, kendi katındaki gayb hazinelerinin anahtarını başkasına veremez mi?” şeklindeki sorularımıza, şu ayet bir açıklık getirmektedir: “Gaybı bilen O'dur. Gaybını, razı olduğu rasulden başkasına bildirmez.” (Cin, 72/26-27). Demek ki, “Gaybı Allah'dan başkası bilemez.” hükmünün de bir istisnası söz konusudur.
Netice itibariyle Peygamberler ve veliler de bir kısım gaybı bilebilirler. Fakat bu, Allah'ın bildirmesiyle mümkündür. Peygamberlerin gayba dair verdiği haberler vahye dayalı olduğu için kesindir.
“Gaybın anahtarları” Lokmân Suresi 34. ayette açıklanmıştır.
İslam inancına göre gayb bilgisinin anlamı “bilgisi yalnızca mahsus olan ve başkasını o bilgiye muttali kılmadığı” hususlardır. Sadece Allah'ın uhdesinde olan bu bilgileri Allah'ın vahiy ile ona bildirmediği sürece başta peygamberler olmak üzere cinler de dahil hiç kimsenin bilemeyeceğidir.
Bu kullanılışlar ışığında Kur'an'da gayb kelimesinin belirttiği hususları geçmiş tarihî olaylar, gizli ve sır olan şeyler, bir şeyin veya olayın iç yüzü, fizik dünyada başkalarınca görülemeyen nesneler, görülmeyen ve bilinmeyen her şey, ayrıca Allah, melek, âhiret, cin şeklinde özetlemek mümkündür.
Yaratıcının kelamı olan vahiy, akil bir varlık olan insana hitap etmesi sebebiyle akli bir yapıya sahip olmakla beraber gayb âleminden geldiği için akıl üstü bir muhteva sergiler.
Allah size gaybı da bildirecek değildir; fakat Allah (gaybı bildirmek için) peygamberlerinden dilediğini seçer. Artık Allah'a ve peygamberlerine iman edin; inanır ve sakınırsanız sizin için büyük bir ecir vardır “ (Âl-i İmrân 3/179). “ Gaybı O bilir, gizlisini kimseye açmaz; Ancak elçi olarak seçtiği başka.
Müfessirler gaybı ikiye ayırarak birincisine "mutlak gayb", ikincisine de "izâfî gayb" adını verirler. Mutlak gaybı Allah'ın zatı, meleklerin mâhiyeti, kıyamet, ahiret, cennet, cehennem gibi insanın kendi imkan ve yetenekleriyle hiçbir şekilde bilgisine ulaşamayacağı alan oluşturur.
Kıyametten sonra bütün gayblar görülecektir. Gayb âleminin varlıkları, Şeytan, Cinler, Melekler, Cennet ve Cehennembiz bu varlıkları göremeyizama onlar hakkında olanları biliriz.
3. Gaybî kıssalar. Bunlar yedi ayrı sûrede anlatılan Âdem'in yaratılışı kıssasıyla kıyamet sahneleri, âhiret, cennet, cehennem, buralara girecek olanların durumu ve haberleri olup ibret için kıssa formunda anlatılmıştır. Kıssalar uzun ve kısa olarak da iki gruba ayrılır.
Kur'ân-ı Kerîm'de verilen bilgilere göre cinler de insanlar gibi Allah'a kulluk etmeleri için yaratılmıştır. Cân insan türünün mevcudiyetinden önce yakıcı ve her şeye nüfuz edici ateşten (nâr-ı semûm, mâric) halkedilmiştir. Cinlere de peygamber gönderilmiş, bir kısmı iman etmiş, bir kısmı kâfir olarak kalmıştır.
CİNLER Cinler, Allah'ın adının anılmadığı yerlerde yaşarlar. Terk edilmiş binalar, mağaralar, ormanlardaki inler, tuvaletler, hamamlar ve plajlarda yaşamayı severler.
Cinleri köpek, yılan gibi hayvanlara benzer şekilde bazen çok korkunç bir yaratık olarak bazen de cüce, ayakları ters insan şekillerinde görenler olmuştur. Anlaşıldığı üzere enerjiden yaratılan bu varlıklar istedikleri suretlere bürünebilirler.
Kur'an'ın geleceğe dair haber verdiği ve bunun açık bir mucize olduğu ile ilgili yazılar bulunmaktadır. Bazıları Muhammed'in ümmi oluşundan hareketle Kur'an'da anlatılan geçmiş ümmetlerin hikâyelerini de gaybdan haber verme mucizesi ile ilişkilendirmişlerdir.
Hiç kimse nerede öleceğini de bilemez. Şüphesiz Allah bilen ve haberi olandır. Şüphe yok ki, o saate ait bilgi Allah indindedir ve yağmuru O indirir ve rahimlerde olanı O bilir ve hiçbir kimse, yarın ne kazanacağını kestiremez ve bir kimse hangi yerde öleceğini kestiremez. Şüphe yok ki Allah Teâlâ alîmdir, habîrdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri