Tezat, Arapça dilinden Türkçe'mize geçmiştir.
Dilimize Arapçadan geçen tezat kelimesi, zıt sözcüğünden türetilmiştir.
Edebiyatta tezat, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatıdır. Hem nazımda hem de nesir de görülebilir. Ayrıca tıbak, mutâbakat, tatbîk ve tekâfu isimleriyle de bilinir.
Karşıtlık, karşı olma durumuna tezat denir. Edebiyatta tezat ise, birbirinin zıddı olan duygu, düşünce ve durumları; aralarında bir ilgi kurarak aynı cümlede, mısrada veya beyitte dile getirme sanatı olarak nitelendirilir. Edebiyatta tezat, tıbak, mutâbakat, tatbîk ve tekâfu isimleriyle de adlandırılmıştır.
Tezat anlam olarak da zıt kelimesi yerine kullanılabilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Sözlükte “zıt, aykırı, ters; eş, benzer, denk” anlamlarındaki zıdd kökünden türeyen tezâdd “iki şeyin birbirine zıt olması” demektir (Lisânü'l-ʿArab, “żdd” md.). Bugünkü Türkçe'de tezat için yeni kelime olarak karşıtlık kullanılmaktadır.
Tezat, birbirine zıt nitelikte olan düşünce, his ve durumların; birbirleri ile alaka kurarak edebi eserlerin aynı beytinde dizesinde ya da cümlesinde kullanılmasına tezat sanatı denir.
Manevi Tezat: Anlam veya anlam çerçevesi bakımından birbiriyle çelişkili ya da zıt kavramların bir ifadede yer almasıyla oluşan tezattır.
Tezat TDK Sözlük Anlamı Nedir? Türk Dil Kurumu kapsamında hem kelime anlamı açısından hem de edebiyat üzerinden tezat kelimesi ifade edilir. Kelime anlamı olarak günlük yaşamda karşıtlık, tutarsızlık ve çelişki anlamları doğrultusunda kullanılır.
5- Tezat: Zıt anlamlı kelimelerin ya da karşıt kavramların bir arada kullanıldığı söz sanatıdır. Anlatımı güçlendirmek için tüm yazılı eserlerde sıklıkla kullanılır.
Tevriye, anlamla ilgili edebî sanatlardan biri. Sesteş bir kelimenin bir dizede, beyitte, dörtlükte iki gerçek anlama gelecek biçimde kullanılmasına ve bir sözcüğün yakın anlamını söyleyip uzak anlamını kastetmeye tevriye sanatı denir. Örtmek, meramı gizlemek demektir.
Tekrir (Yineleme), sözün etkisini güçlendirmek için sözcük ya da söz grubunu yineleme şeklinde yapılan söz sanatıdır.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Tezat (zıtlık-karşıtlık) düşüncesinin birlikte verildiği mısralar, kişiye doğrudan tesir eder. Tezat, varoluşun, yaratılışın, hakikatin asli unsuru ve hikmetidir. “Tezat”, gece-gündüz, iyi-kötü, mümin-kafir, melek-şeytan, Cennet- Cehennem gibi varlıklar, kavramlar, olaylar Kuran'da çokça zikredilir.
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbîh, Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi mânâsına gelmektedir.
İntak, edebi sanatta yer alan ve konuşturma, söyletme anlamlarına gelen bir sanattır. İnsan dışındaki canlı ve cansız varlıkları konuşturma amaçlanır. Bu söz sanatı daha çok şiirde ve fabl örneklerinde karşımıza çıkar.
Hüsnü Talil söz sanatı, kısaca güzel nedene bağlamak anlamına gelir. TDK'ye göre, nedeni bilinen bir olay, olgu veya durumun gerçek nedenini bir tarafa bırakıp, onu hoşa gidecek hayali bir nedenle açıklama ve anlamlandırma sanatıdır. Bu söz sanatı olayları veya olguları güzel bir nedene bağlar.
Türk Dil Kurumu'na göre tezahür kelimesi 'Görünme, gözükme, belirme, ortaya çıkma veya buluşma' anlamlarını taşımaktadır. Bunu bir cümle ile göstermek mümkün; ''Muvaffak olmamış sanatkarların iki türlü tezahürü vardır.'' (S. F. Abasıyanık.)
Mübalağa, kelime anlamı olarak ise bir şeyi olduğundan daha çok, daha büyük ve daha önemli göstermek olarak bilinmektedir. Türk Edebiyatında sıklıkla karşılaşılmakta olan mübalağa eski zamanlardan beri kullanılmakta olan bir söz sanatıdır.
Bir söz içinde geçen iki veya daha fazla unsurdan sonra her birinin karşıtını yahut ilgilisini sırasıyla zikretmek anlamında edebî sanat. Sözlükte “yüz yüze gelmek; iki şeyi birbiriyle karşılaştırmak” mânalarına gelen mukābele bedî' ilminde anlamı güzelleştiren söz sanatlarından biri olup tekābül adıyla da geçer.
7) Karşıtlık (Tezat): Bir durumun birbirine zıt olan anlamlarının bir arada kullanılması sanatıdır. 8) Cinas: Sesleri aynı fakat anlamları farklı olan sözcüklerin kullanılmasıyla oluşturulan söz sanatıdır. 9) Tenasüp: Anlam olarak birbirine yakınlığı olan kelimelerin bir arada kullanılması ile oluşan söz sanatıdır.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
İstifham, okuyucunun dikkatini çekmek, duygu ve düşünceleri daha etkili kılmak için bu duygu ve düşüncelerin soru biçiminde verilmesidir.
Karşıtlık sanatı aynı zamanda tezat olarak da bilinmektedir. Anlamı daha güçlü hale getirmek için karşıt anlamlarını kullanıldığı söz sanatına karşıtlık sanatı denmektedir. Böylece bir cümle içerisinde anlatılmak istenen durum daha güçlü hale gelir.
Öz: Bir edebiyat terimi olan cinâs, anlamları farklı olmak şartıyla yazılışları aynı yahut benzer olan ke- lime ya da kelimeleri nazım ya da nesirde kullanma sanatını ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri