Güneş tutulmasında dışarı çıkılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak çıplak bir gözle güneşe ve gökyüzüne bakmak, gözün zararlı ışınlarla doğrudan temasına neden olacağı için retinada olumsuz bir etkiye sebebiyet verebilecektir.
Güneş tutulurken, din büyükleri Küsuf namazı kılınmasını tavsiye ediyor. Diyanet Haber'de yer alan habere göre, Allah Resûlü küsûf namazını kıldırırken kıyam, rükû ve secdelerde o kadar uzun kaldı ki, namaz bittiğinde güneş tutulması da sona ermişti.
Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Çokluk, "Özellikle sıcaklığın 32 dereceyi ve nem oranının yüzde 67'yi geçtiği havalarda daha dikkatli olunmalı. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 10.00-16.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmamalı.
Uzmanlar güneş tutulması sırasında güneşe özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözle asla bakılmaması gerektiği konusunda uyarıyor. Zira, tutulma sırasında güneşe korumasız veya yeterli koruma olmadan bakılması durumunda gözlerde uzun vadede hasar yaratan etkiler meydana gelme ihtimali bulunuyor.
Bilim adamları, bugünkü tam güneş tutulması sırasında akıllı telefonlardan selfie çekilmemesi uyarısında bulundu. Tam bu anda çekilecek selfielerin körlük riskini de beraberinde getirebileceği belirtildi.
İlgili 33 soru bulundu
Ay ve Güneş tutulmaları veya evrelerinin depremi tetiklediğine veya yarattığına dair hiçbir bilimsel veri bulunmamaktadır. Bazı Astrologlar tutulmaların depremleri tetiklediğini savunur ancak böyle bir şey bilimsel olarak kanıtlanmamış olmakla birlikte hiçbir bilimsel dayanağı da yoktur.
Türkiye saatiyle 15.05'e kadar sürecek Güneş tutulması 12.40'ta başladı. Bugün gerçekleşen ve 'parçalı tutulma' niteliğinde olana tutulma, Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya'nın batısından izlenebiliyor. 3 saat sürecek olan tutulma TÜBİTAK'tan canlı yayımlanıyor.
Biz çevremizdeki cisimleri görebiliriz. Bu sırada gözümüz yere ulaşan UV ışınımına yüksek oranda maruz kalırsa, gözümüzün retinası ve dış tabakaları bundan hızla etkilenir. Sonuçta Güneş'i yanlış gözlemek, tutulma sırasında katarağın gelişmesine, tutulma körlükleri ya da retinal yırtıkların ortaya çıkmasına yol açar.
Gözlem. Çok kısa bir süre bile olsa Güneş'e doğrudan bakmak, göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir.
Tıpkı bir mercekle kağıdın tutuşturulması gibi göz üzerinde bulunan sarı benek olarak bilinen bölgelerde yanıklara sebebiyet verir. Güneşin ultraviyole ışınları, bu bölgelerde kısa sürelerde su toplanmasına neden olur. Çok uzun süre bakılması ciddi derecede görme kayıplarını meydana getirebilir. Şurada Paylaş!
Sağlık için güneşlenme zamanı, UVB nin dünya yüzeyine en dik geldiği zaman aralığı olan 10:00 -1 5:00 saat aralığında olmalıdır.
Alınabilecek etkili önlemleri sıralıyor: Saat 10.00-16.00 arası mümkünse dışarı çıkmayın: Yaz aylarında 10-16 saatleri arasında güneş ışınları daha yoğun olduğundan sıcak çarpması riskinin bu saatlerde artıyor. Bu nedenle güneşin en dik açı ile geldiği öğle saatlerinde zorunlu olmadıkça dışarıda olmaktan kaçının.
Güneşin cilde etkisinin, coğrafi bölgelere, mevsimlere ve yüksekliğe bağlı olarak da değiştiğine de işaret eden Amato, güneşin bu etkilerini şöyle sıraladı: "Sabah güneşi: Güneş ışınları sabahları 10:00-15:00 saatleri arasında daha dik ve etkilidir. Bu ışınların şiddeti yaz aylarında artar.
Efendimiz (SAV), ise güneş tutulması olduğu zaman mescitte namaz kılmıştır. (Müslim, Küsuf, 3-5) Cahiliye Devrindeki insanlar, güneş ve ay tutulmasının asıl sebebinin yeryüzü halkının büyüklerinden bir büyük için tutulacağı gibi saçma sapan bir batıl inanışa sahipti.
Ay veya güneş tutulmasını gördüğünüz zaman, açılıncaya kadar namaz kılın, dua edin.” (Buhari, Küsuf, 1, 15).
Buna çıplak gözle gözlem yapmak da dâhildir. Ancak Güneş tutulmasını uygun bir filtreye sahip gözlem araçları ile izlemeniz gerekir. Çıplak gözle direkt olarak Güneş'e bakmamalısınız. Bu durum Güneş tutulması için de geçerlidir.
Güneş tutulmasında dışarı çıkılmasında herhangi bir mahsur bulunmamaktadır. Ancak çıplak bir gözle güneşe ve gökyüzüne bakmak, gözün zararlı ışınlarla doğrudan temasına neden olacağı için retinada olumsuz bir etkiye sebebiyet verebilecektir.
Tutulmaya çıplak gözle bakmak çok tehlikeli. Çıplak gözle bakıldığında ışınlar retinaya zarar verir ve kör olma olasılığı var. Özel gözlüklerle veya kaynakçı gözlüğüyle bakılabilir. Röntgen filmleriyle de kısa süreli bakıp çekme suretiyle bakılabilir.
Güneş tutulması için en iyi görüntü ise Erzurum ve Hakkari'den alınacak. 25 Ekim Salı günü gerçekleşecek olan Güneş tutulması, 12.00-15.00 arasında izlenebilecek.
Bu gölgenin Yer üzerindeki ilerleme hızı 30 km/dak. dır. Buna göre, Yer üzerinde belli bir yerde tutulma süresi en fazla 270:30=9 dakika olur. Halkalı tutulma ise en fazla 11 dakika sürer.
YÜZLERCE ÖĞRENCİ GÜNEŞ TUTULMASINI İZLEDİ
Ardından etkinliğe katılan öğrenciler merkezin tutulma için hazırladığı “Güneş Gözlemcisi” gözlüğü ve teleskopla bu gök olayını gözlemledi. Ülkemizden görülen son 'Tam Güneş Tutulması' 29 Mart 2006'da gerçekleşmişti. Bir sonraki Tam Tutulma 30 Nisan 2060'ta gerçekleşecek.
3D gözlük, röntgen gözlüğü/filmi, isli cam, polaroid filtre, renkli film şeridi, fotoğrafik nötral yoğunluk filtresi ve bildiğimiz güneş gözlüğü ile Güneş'e bakmamalısınız. Bunlar, sadece "karanlık" göstermeye yarayan gözlüklerdir; ancak Güneş'ten gelen ışık, görünür ışıktan ibaret değildir.
29 derece Koç burcunda gerçekleşecek olan Güneş tutulması, saat 06.13'te başlayacak.
17 Ağustos 1999 büyük Marmara depremi öncesi 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu.
DEPREMLER NERDEN GECE OLUR? Bilimsel olmasa da uzmanlar bu sorunun yanıtını belli bir çerçevede veriyor. Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'nın gece bölümü büyük bir baskı altındayken, gündüz kısmı gevşek konumdadır. Bu sebeple depremlerin genelde gece olduğu ve aşırı basınca dayanamayıp kırıldığı tahmin ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri