Tezat, zıtlıktır yani karşıt anlamlar ifade eden sözcüklerin birlikte kullanmaktır. Bu söz sanatı sadece zıt anlamlı kelimelerden oluşmaz. Bunların dışında karşıt durumları ifade etmeleri de yeterlidir.
5- Karşıtlık:
Yazar, anlatımı güçlendirmek için iki zıt kelimeyi aynı cümlede kullanır. .
Benzetme (Teşbih)
Sözün etkisini arttırmak veya anlatımı güçlendirmek için aralarında ilgi bulunan iki kavram ya da varlıktan, zayıf olanın güçlü olana benzetilmesidir.
Bir olay ya da bir şeyin niteliklerini büyüterek veya küçülterek karşı tarafa aktarma sanatına abartma cümleleri denmektedir.
Türkçe dil bilgisi konuları arasında yer alan tezat diğer anlamıyla karşıtlık, iki karşıt düşüncenin bir arada söylenmesine denir. Ayrıca bu bir söz sanatı olarak da ifade edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Tezat, şair veya yazarın bilinçli olarak kullandığı bir sanattır ve genellikle eserin bütününe yayılır. Aşağıdaki örneklerde tezat sanatını meydana getiren sözcükler kalın yazılmıştır: Aşk derdiyle hoşem elçek ilacımdan tabib. Kılma derman ki helâkim zehri dermanındadır -Fuzulî
Karşıtlık (Tezat)
Anlamı güçlendirmek için karşıt kavramların bir arada kullanılması sanatadır.
Türkçe Dersi Öğretim Programı (MEB, 2005:57)'nda yer alan “6, 7 ve 8. Sınıflarda Yer Verilmesi Gereken Türler” bölümünde 7. sınıfta yer verilmesi gereken türler olarak şu türler belirlenmiştir: şiir, hikâye, anı, deneme, tiyatro, sohbet (söyleşi), gezi yazısı, biyografi.
Hikayede olay, yer ve zaman, kahramanlar, dil ve anlatım olmak üzere beş unsur yer almaktadır.
Anlatım biçimleri sayesinde yazar duygu ve düşüncelerini ve olayları anlatırken farklı yöntemlere başvurur. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir. Betimleme sözcüklerle resim yapma sanatı olarak adlandırılabilir.
Teşbih, "benzetmek" manasına gelir. İfadeyi kuvvetlendirmek için aralarında benzerlik bulunan iki kavramdan zayıf olanın güçlüye benzetilmesidir. Dinî kavramlarda ise Teşbîh, Tanrı'nın şeklen insana benzetilmesi mânâsına gelmektedir.
Karşılaştırma cümleleri iki veya daha fazla nesne arasındaki benzerlik ve farklılıkları göstermek için kullanılır. Karşılaştırma cümleleri sayesinde varlıklar arasındaki eşitlik, üstünlük, benzerlik, zayıflık ve üstünlük durumları belirlenebilir.
Söz sanatları ya da edebî sanatlar, ifade edilmek isteneni kelimelerin düz anlamlarının dışına çıkarak ifade etmeye denir. İfadeye zenginlik katmak, etkiliğini artırmak, monotonluğu kırmak ya da az sözle çok şey ifade etmek için yapılır.
Hayvanların, bitkilerin, masa ve sandalye gibi cansız varlıkların insanlar gibi konuşmasına, intak ya da konuşturma sanatı adı verilir. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un kaleme aldığı Benim Adım Kırmızı adlı romanda, köpek ve kuyunun konuşması, konuşturma sanatına örnek olarak gösterilebilir.
Söz sanatları Türk edebiyatında beş adet olacak şekildedir, bunlar arasında abartma (mübalağa), benzetme (teşbih), kişileştirme (teşhis), karşıtlık (tezat) ve konuşturma (intak) gibi sanatlar yer almaktadır.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır. Adalet tanrıçası Justitia, adaletin alegorik bir teşhisidir.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır. Fıkralar, gazete ve dergilerin belli sütun veya köşelerinde yayımlanır.
Bir insanın yaşamından kesitler sunan ya da tüm hayat hikayesini anlatan yazılı eserler biyografi denir. Kişinin kendi yaşamını anlatmasına ise otobiyografi denir.
Metnin yapısını oluşturan unsurlar şunlardır: 1. Olay: Öykü kişilerinin başından geçenlere olay denir. Olay Örgüsü: Metinlerde olay, ya metindeki kişiler arasında cereyan eden ilişkiler ya da kahramanın iç çatışmaları sonucu ortaya çıkar. 2.
2- Günlük:
Kişilerin günlük yaşamlarından kesitler sunan, bununla birlikte duygu ve düşüncelerinden bahsettiği kısa yazılara günlük denir.
Anılar yaşanmış olaylar olduğu için tarihi belge özelliği taşır ve geçmişe ışık tutar. Anının Özellikleri: 1. Anıda anlatılanlar yaşanmış olaylardır.
Tezat, birbirine zıt nitelikte olan düşünce, his ve durumların; birbirleri ile alaka kurarak edebi eserlerin aynı beytinde dizesinde ya da cümlesinde kullanılmasına tezat sanatı denir.
Zıt anlamlı ifadelerin bir arada kullanılmasıyla yapılan sanata tezat nedir. Benzetme ve mübalağa ile birlikte en çok kullanılan söz sanatlarının başında gelir.
5- Tezat: Zıt anlamlı kelimelerin ya da karşıt kavramların bir arada kullanıldığı söz sanatıdır. Anlatımı güçlendirmek için tüm yazılı eserlerde sıklıkla kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri