Muhkem (Arapça: محكم), "Hüküm veren, sağlamlaştırılmış" anlamlarına gelen Arapça kelime. Kur'an'ın Âl-i İmrân Suresi'nin 7. âyetinde geçen bu kelime, açık ve kesin olarak hüküm veren âyetleri nitelendirmek için kullanılmıştır.
1- Muhkem manası kolaylıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manasını sadece Allah' ın bildiği ayetlerdir. 2- Muhkem, manası rahatlıkla anlaşılabilen, müteşabih ise manası kapalı olan ve anlaşılması için incelemeye, araştırmaya ihtiyaç duyulan ayetlerdir.
Başka bir ihtimal taşımayan açık mânalı âyet ve hadislerle fıkıh usulünde açıklık bakımından en üst düzeydeki lafız türü için kullanılan bir terim.
Herhangi bir eşyanın ya da ürünün sağlam hale gelmesi ile beraber, aynı zamanda irade ve benzeri gibi mecazi anlamlar üzerinden de sağlamlık kapsamında değerlendirilen bir kelimedir.
Muhakeme; usa varma, hüküm verme ve bir durum karşısında sorunu çözmek için çıkar yol arama anlamlarında ifade edilmektedir. Muhakeme Etmek Ne Anlama Gelir? Muhakeme etmek, bir konu hakkında iyice düşünerek ve detaylı bir inceleme yaparak karar verme olarak ifade edilmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Ketum kelimesi aynı zamanda Arapça kökene sahiptir. Ketum Nedir? Payitaht kelimesinin anlamı, sır saklamayı bilen, sır saklayan, ağzı sıkı demektir. Daha da doğrusu sır saklamayı bilen insanlara ketum insan denmektedir.
Açıklama. Aklın bir yetisi olarak muhakeme, dış dünyayı algılayıp çıkarımlarda bulunma ve aklın kendi kendini denetlemesi anlamına gelmektedir.
Muhkem (Arapça: محكم), "Hüküm veren, sağlamlaştırılmış" anlamlarına gelen Arapça kelime. Kur'an'ın Âl-i İmrân Suresi'nin 7. âyetinde geçen bu kelime, açık ve kesin olarak hüküm veren âyetleri nitelendirmek için kullanılmıştır.
a) Muhkem âyetler Allah'ın birliğine yürekten inanma, ana-babaya iyi davranma, kötülüklerden kaçınma vb. bütün ilâhî dinlerde ortak olan hükümleri içerenlerdir. Müteşâbih âyetler ise bazı sûrelerin başındaki harfler (hurûf-ı mukattaa) gibi mânası açıklanmamış âyetlerdir.
Genelde Türkçede muhkem ismi yine Arapça olan “güçlü, sağlam” anlamındaki مُسْتَحكَم (müstahkem) kelimesi (Mutçalı, 1995: 186) ile birlikte daha çok tarihi kale vb. yapılar için kullanılır. Tarihi metinlerde “muhkem kale” veya müstahkem kale” şeklindeki ifadelere pek sık rastlanır.
Müteşabih ayetlere gelsek.
Bu ayetlerin inişinin birçok hikmeti bulunmaktadır. Bunların en başında Ragıb İsfehani ve Safedi'nin dediği gibi Rabbimizin imkân olarak verdiği akıl ve düşünme yeteneğimizi kullanmaya teşviktir.
muhkem / مُحْكَمْ
Sağlam, sağlamlaştırılmış, kuvvetli.
Üç âyetten ikisi literatürde “müteşâbihat âyeti” diye anılan, Kur'an âyetlerini muhkem ve müteşâbih gruplarına ayıran Âl-i İmrân sûresinin 7. âyetinde, diğeri de “sözün en güzeli” olan Kur'an'ı “müteşâbih kitap” şeklinde niteleyen Zümer sûresinin 23. âyetinde geçmektedir.
Sözlükte “ortadan kaldırmak; nakletmek, beyan etmek” mânalarına gelen nesh kelimesi terim olarak şer'î bir hükmün daha sonra gelen şer'î bir delille kaldırılmasını ifade eder. Neshin söz konusu olduğu durumlarda önceki hüküm mensûh, onu yürürlükten kaldıran yeni hüküm veya delil nâsih diye anılır.
Lafzı tamamem aynı olan âyetler, böyle âyetlere mütetâbık (uyumlu) âyetler denir.
Muhkem Ayetler
[3] Muhkem kelimesinin bu anlamına göre Kur'an'ın tüm ayetleri muhkem kabul edilmiştir.
7 AYET OKUMANIN FAZİLETİ
Bu ayetleri taşıyan kimseyi her gören sever, onu taltif eder ve taleplerini de severek yerine getirir. Üzerinde bulunan dünya ve ahrete ait her çeşit üzüntü gam ve kederleri yok olur. Kimse ona zarar veremeyeceği gibi bu ayetlerin bereketiyle bütün düşmanlarına galip gelir.
Kur'an-ı kerimde manası açık olan âyetlere Muhkem âyetler, manası açık olmayan, tefsire, izaha muhtaç olanlara Müteşabih âyetler adı verilir. Müteşabih olanlara açık manalarını vermek akla ve dine uygun olmazsa, uygun mana vermek, yani Tevil etmek gerekir. Açık manalarını vermek günah olur.
“Muhkem” tahkim edilmiş, sağlamlaştırılmış demektir.
Müteşabih ayetler, birden fazla ayeti içinde barındıran ayetlerdir, muhkem ayetler ise birden fazla anlamı olmayan ayetlerdir. Müteşabih ayetler, yorumlamaya ve açıklamaya ihtiyaç duyan, muhkem ayetler ise yorumlamaya ve açıklamaya ihtiyaç duymayan ayetlerdir.
Hz. Peygamber'in Medine'ye hicretinden önceki dönemde veya Mekke'de nâzil olan sûre ve âyetler için kullanılan terim. Allah'ın varlığına, peygamberlerin doğruluğuna işaret eden delil ve mûcize anlamında, ayrıca Kur'ân-ı Kerîm sûrelerinin belli bölümlerinden her biri için kullanılan bir terim.
2) İddianamenin Değerlendirilmesi (Ara Muhakeme):
Bu evre, iddianamenin yetkili ve görevli mahkemenin ilgili defterine kaydıyla ve iddianamenin kabulü kararıyla sona erer. İddianamenin kabulü kararı, iddianamenin değerlendirilmesi evresinin son işlemidir. Bu işlemle kamu davası açılmış olur.
Türkçede yargılama terimi de özdeş anlamlarda kullanılmaktadır. Bir başka deyişle “muhakeme” ve “yargılama” terimleri eş anlamlıdır.
İnsanı diğer canlılardan ayıran birçok özellikten söz edilebilirken bunlardan biri de muhakeme becerisidir. Birey düşünebilme yeteneğine bağlı olarak olaylardan anlamlar üretir. Bu anlamlara uygun olarak da mantıklı kararlar verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri