Ana bölümler (giriş, kavramsal çerçeve ve ilgili çalışmalar, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç, kaynakça, ekler, özgeçmiş) birinci derece başlık ile yapılandırılmalı ve daima yeni bir sayfa ile başlamalıdır.
Bir tezin giriş bölümü, tez metninin ilk bölümüdür. Bundan dolayı özet, abstract, içindekiler vb. bilgilerin yer aldığı tezin başında bulunan bölümden hemen sonra gelir. Bu bölümden sonra genel bilgiler, kuramsal çerçeve, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç gibi bölümler gelir.
Lisans bitirme tezi ve Lisansüstü eğitim sürecinde tez yazmak zorunludur. Lisans döneminde bazı üniversite ve bölümlerde mezun olabilmeniz için belirlediğiniz bir konu ve sorun dahilinde bilimselliğe sadık kalarak tez yazmanız beklenmektedir.
Lise eğitiminden sonra devam edilen ön lisans programları hakkında en çok merak edilen soru 2 yıllık üniversitede tez var mı olarak görünmektedir. Sorunun kısa yanıtı, evet var olacaktır.
İlgili 18 soru bulundu
Tez yazdırma ücretleri: lisans tezleri 3500 TL-5000 TL arası, yüksek lisans tezleri 13000 TL-17000 TL, doktora tezleri ise 30000 TL-40000 TL arasında değişmektedir.
Yürürlükte olan Tıpta Uzmanlık Tüzüğüne göre asistanların uzmanlık sınavına girebilmeleri için uzmanlık dalına ait bir konu üzerinde tez yapmaları zorunludur. Tez hazırlamanın bilimsel ve biçimsel olmak üzere iki temel öğesi bulunmaktadır.
Tez yazarken kaynaklara kolay erişen biri ortalama aklaşık olarak 2 ay gibi sürede lisans tezleri yazılabilir.
Tezler yapıldığı alanlara ve konularına göre küçük bazı farklılıklar içermelerine rağmen ortak özellikler olarak giriş, kuramsal çerçeve (genel bilgiler/literatür taraması), yöntem (metodoloji), bulgular, sonuç ve kaynaklar bölümlerini mutlaka içerirler.
MADDE 5 - (1) Tıpta ana dal uzmanlık öğrencilerinin Uzmanlık Eğitimini Bitirme Sınavına girebilmeleri için uzmanlık eğitimi süresinde bir tez hazırlamaları zorunludur.
Ana bölümler (giriş, kavramsal çerçeve ve ilgili çalışmalar, yöntem, bulgular, tartışma ve sonuç, kaynakça, ekler, özgeçmiş) birinci derece başlık ile yapılandırılmalı ve daima yeni bir sayfa ile başlamalıdır.
Giriş Bölümünde başka kaynaklardan alıntı yapıyorsanız muhakkak bunları kaynakçada belirtmelisiniz. Aksi taktirde yazınız daha baştan yayın şansını yitirir. Eğer hazırladığınız bir tez ise içeriği ne kadar iyi olursa olsun kopyaladığınız bir şeyi yazınızın okunmamasına neden açar.
Tez ve Dissertation
Dissertation ile tez ( thesis ) farklı kavramlardır. Tez; lisans ve yüksek lisans tezlerinde yapılan daha çok literatür taraması şeklinde hazırlanan araştırmalardır. 80 ile 120 sayfa arasında olur.
Tez ön söz yazılarında tezi yazan kişi yardım aldığı kişi ya da kuruluşlara açık bir dil ile teşekkür eder. Tez ön sözünde teşekkür edilen kişi ya da kurumun nasıl çalışma yaptığı, hangi konuda bireye yardımcı olduğu konularına özet olarak yer verilir.
Tezli Yüksek Lisans öğrencileri Tez döneminde ilgili danışmanın Tez, Danışmanlık ve Uzmanlık Alan Dersi seçilmelidir. Tezsiz Yüksek Lisans öğrencileri Dönem projesi döneminde ilgili danışmanın Dönem projesi ve Danışmanlık Dersi seçilmelidir.
Bu sürenin 2 yarıyılı ders dönemidir, tez yazma süresi de 2 yarıyıldır. Ders döneminde ya da tez döneminde başarısız olan öğrenciye 2 yarıyıl daha ek süre verilir. 6 yarıyıllık süre sonunda başarısız olan öğrencinin yükseköğretim kurumu ile ilişiği kesilir.
Yüksek Lisans Tez Sunuş Formu ve ekleri Enstitüye teslim edilir. Düzeltilmiş tezi 3 ay içerisinde teslim etmeyen öğrencinin üniversiteyle ilişiği kesilir. Savunma sınavında başarısız olan öğrencinin üniversiteyle ilişiği kesilir.
Tez yazmak zor mu
Zor değil. Ancak bu kolay anlamına gelmez. Ne yapmanız gerektiğini biliyorsanız işiniz kolay. Özellikle literatür taramasını iyi yapan öğrenci, tezini kolayca yazar.
Genel not ortalaması 3.00 veya üstünde olması halinde Seminer ve Tez-1 dersleri ile birlikte en fazla bir ders alınabilir. Bu ders seçmeli ise her dönem, zorunlu ders ise sadece dersin kendi döneminde alınabilir.
Bir taslak hazırlamakla başlayın.
Yazmanın en zor kısmı, başlamaktır. Her üniversitenin tez yazım kılavuzu farklı olsa da çoğunlukla her tezde olması gereken bölümler vardır. Bunlar; Öz, Giriş, Teorik Arkaplan, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Tartışmadır. Bu başlıkların bulunduğu bir taslak hazırlayın.
Yüksek lisans eğitiminde “tez”in amacı; öğrencinin araştırma yapma yeteneğini kazanması ve yaptığı araştırma ile bilime katkı sağlamasıdır. Tez hazırlarken bilim dünyasına bir yenilik getirmek, yeni yorumlamalarda bulunmak ön planda tutulmalıdır. Aşağıda tez ile ilgili genel bilgilere ve tanımlara ulaşabilirsiniz.
Lisans bitirme tezi ve Lisansüstü eğitim sürecinde tez yazmak zorunludur.
Böylece, tıp fakültesinden mezun olurken aynı zamanda bir bilim alanında doktora derecesi alarak tıp doktorluğunun yanında bilim doktorluğu unvanını da kazanmış olacaklardır.
Bunun yanında çeşitli firmaların reklam verip internet sitelerinin görünürlüğünü artırdığı da biliniyor. Para karşılığı tez yazdırmak hukuken 'dolandırıcılık' suçuna giriyor. Nitelikli dolandırıcılıktan yargılanacak bir kişi ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri