Tezde ya da makalede intihal yüksek çıkarsa bu durum etik ihlal olarak değerlendirilir. Aynı zamanda makalenin ya da tezin gönderileceği kurum, yüksek intihal oranı sebebiyle çalışmayı geri gönderecektir. Bunun yanında etik ihlal sebebiyle tez çalışmanızla ilgili yasal süreçlerin başlatılması da muhtemeldir.
Tez ile ilgili intihal programı raporunun ortaya koyduğu “benzerlik oranı” nın %20 ve altı olması gerekir.
Bibliyografya ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapılan tarama neticesinde, kaynak göstermeksizin başka metinlerle benzerlik %15 oranını geçmemelidir. %10 ile %20 arasındaki oranlarda yazarla iletişim kurularak durumun düzeltilmesi rica edilebilir.
b) Tezin danışman ve jüri üyeleri tarafından intihal kapsamı dışında değerlendirilmesi için intihal engelleme analiz programı tarafından oluşturulan raporda belirtilen "Benzerlik Oranı"nın; alıntı, kaynakça ve başlıklar hariç % 20 oranını geçmemesi gerekmektedir. "
İlgili 34 soru bulundu
Tek kaynaktan yararlanma oranı ise %2'yi geçmemelidir. Benzerlik oranında tüm sorumluluk öğrenci ve danışmanına aittir. Bu oranları sağlayamayan tezler, tez savunmasına alınamaz.
Turnitin'in yapay zeka destekli yazıları tespit aracı aracı mevcuttur. Turnitin, eğitimcilerin ChatGPT gibi yapay zeka destekli yazı yazma araçlarının öğrencilerin ödevlerinde ne zaman kullanıldığını tespit etmelerine yardımcı olmak için yapay zeka tespit aracını çıkardı.
İntihalin en ciddi şekli, başkasının yazdığı bir yazıyı olduğu gibi kendi isminizle yayınlamak ve bu çok ağır bir suç. Nitekim bu suçun cezası öğretim üyeliğinden çıkarılmaya kadar gidebiliyor.
Bir akademik kaynaktan doğrudan alıntı (orijinal kaynaktaki aynı cümle yapısı, yazım ve noktalamayla) yaparken alıntı 40 kelimeden az ise bu alıntı metinde çift tırnak içinde verilir. Doğrudan alıntıların çift tırnak içinde verilmemesi (atıf yapısal dahi) intihal sayılır.
İntihal denetiminde Akademik Yaklaşımlar Dergisi benzerlik oranını tek bir temelde sınırlamıştır: Benzerlik oranı tam metin için % 15'in altında olmalıdır.
Çalışmanızda yararlandığınız kaynaklara atıf yapmamanız intihale yol açabilir. Akademik çalışmalarınızı kaleme alırken usulüne uygun alıntılar yaparak yararlandığınız kaynakları göstermek esastır. Ancak intihale düşmemek için bu kaynak gösterme işini, mutlaka yazma sırasında yapmanız büyük önem taşımaktadır.
Turnitin Çeviriyi Anlar Mı? Direkt olarak alınan, kopyala-yapıştır yöntemi ile yazılan çeviri metinleri Turnitin tarafından anlaşılır.
Evet, Turnitin programı ile Chatgpt ile yapılan ödev anlaşılır. Chatgpt tarafından yapılan ödev anlaşılır. Öğretmenler tarafından okullarda yapay zeka tarafından yapılmış olan ödevleri intihalde gösteren programlar vardır. Etik olarak uygun olmayan bu davranışı fark edecek programlar hala geliştirilmektedir.
Chatgpt ile hazırlanan içerikler, akademide intihal sayılır ve düşük notlar almanıza sebep olmaktadır.
İntihal raporu açıklamaları Print
2. Makalenizin benzerlik oranı %10'u geçmemelidir. 3. Alıntıları gösteren boyalı cümlelerde art arda en çok 5'den fazla kelime bulunmamalıdır.
Çalışmayı yapan kişi, bir yazıyı kopyala yapıştır yaparsa ya da başkasına ait düşünceyi, kaynak göstermeden, kendine aitmiş gibi yazarsa intihal oranı oldukça yüksek çıkar. Bu durum her şeyden önce suç niteliği de taşımaktadır.
3.Tez Çalışması İntihal Raporu tezin yalnızca; Kapak, Özet, Giriş, Genel Bilgiler, Bulgular, Tartışma ve Sonuç bölümlerinden oluşan kısmının tek bir dosya olarak programa yüklenmesi ile alınır.
5846 sayılı kanunun 71/1-3 üncü maddesinde düzenlenen “ eserden aşırma suçunun” yaptırımı “altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası” olarak düzenlenmiştir. Md.75/1'inci maddeye göre takibi şikayete bağlı olan bu suç, bu yönüyle CMK md.253'üncü maddeye göre uzlaşmaya da tabi suçlar arasındadır.
· Fazla Mükemmel Alıntı: Yazarın bire bir alıntı yaptığı kaynağa atıf yapması fakat tırnak işareti koymayı önemsememesi. · Becerikli Atıf Yapma: Yazarın tüm kaynaklara atıf yapması, tırnak işareti kullanması fakat araştırmanın hiçbir orijinal fikir içermemesi.
Paraphrasing, başka birisine ait bir metni kendi kelimelerinizle aynı anlama gelecek şekilde yeniden ifade etmek anlamına gelmektedir. Alıntı yapmadan paraphrasing yaparak cümle veya kelimeleri değiştirmek en yaygın intihal türleri arasındadır.
Yeşil: Bir kelime ila %24 eşleşen metin. Sarı: %25-49 eşleşen metin. Turuncu: %50-74 oranında eşleşen metin. Kırmızı: %75-100 eşleşen eşleşen metin.
ChatGPT, kullanıcılara verdiği cevapları hatırlama yeteneğine sahip. Bir metnin ChatGPT ile yazıldığını öğrenmek için, ChatGPT'ye "Bu metni sen mi yazdın?" diye sorduktan sonra metni yapıştırın. Eğer metin ChatGPT ile yazılmışsa, "Evet, bu metni ben yazdım." cevabını alacaksınız.
Bu aracı haber yazarken kullanan gazeteciler için de önemli olan “ChatGPT doğru cevap veriyor mu” sorusuna yanıt arayan Teyit, bu uygulamanın soruların %69,2'sini doğru, %30,8'ini yanlış yanıtladığını buldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri