Ayrıca bu kelime pusula anlamına da gelmektedir. Bu anlamda kullanılacak ise kelime teskere şeklinde yazılması gerekir. Bunun yanı sıra tezkere iki kişinin taşıdığı dört kollu bir araç olmaktadır. Bu nedenle bu anlamda cümle içerisinde kullanılacak ise tezkere olarak yazılması gerekmektedir.
Hayırlı teskereler cümlesi askere gidecek insanlara veya askerdeki insanlara söylenmektedir. Teskere kelimesinin anlamlarından bir tanesi askerlik görevinin bittiğini bildiren belge olarak verilmektedir. Hayırlı teskereler lafı bir sorun yaşamadan askerliğinin bitirirsin anlamında kullanılmaktadır.
Mıntıka: Belirli bir alanı ifade eder. Teskere: Askerlik bittiğinde alınan belge. Şafak: Askerliğin bitmesi için kalan gün sayısı.
Tezkire, kelime anlamıyla "zikredilen, zikri geçen" anlamına gelen, kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle subjektif veya objektif ele alan eserlerdir. Tezkireler ilk kez İran edebiyatında ortaya çıkmıştır. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır.
Hayırlı teskerelerin anlamı, kişiye herhangi bir zorluk yaşamadan, hayırlı bir şekilde askerliğinin yapılması için iyi dileklerde bulunmaktır. Teskere, askerliğin sorunsuzca bittiğini işaret eden bir belgedir. Bu durumda askerliğini sorunsuzca bitirmiş kişiye çevresi hayırlı teskereler cümlesini kullanır.
İlgili 36 soru bulundu
Asker; orduda görevli, erden mareşale kadar rütbeye sahip kişi. Askerlik yükümlülüğü altına giren şahıslar (erbaş ve er) ile özel yasalarla silahlı kuvvetlere katılan ve resmî bir kıyafet taşıyan kişilerdir.
Anlamı: "Tezkere," genellikle yazılı veya resmi bir belge anlamına gelir. Bu belge, resmi işlemler, bilgi iletimi veya düzenlemeler için kullanılır. Tezkere ayrıca askeri bir rapor veya yazılı emir anlamında da kullanılabilir.
Bu anlamda kullanılacak ise kelime teskere şeklinde yazılması gerekir. Bunun yanı sıra tezkere iki kişinin taşıdığı dört kollu bir araç olmaktadır. Bu nedenle bu anlamda cümle içerisinde kullanılacak ise tezkere olarak yazılması gerekmektedir.
Tezkirelerde şairlerin hayatları, eserleri yanında şair ve eser değerlendirmelerine de yer verildiğinden, bu tür eserler devrin poetikasını da ortaya koyarlar. Tezkireler genellikle secili ve edebî sanatlarla süslü nesirle yazıldıkları için üslup incelemeleri için de malzemedirler.
En bilinen tezkireler 16.yüzyılda yazılmaya başlanmıştır. En önemlileri Mecalisün Nefais, Heşt Bihişt, Latifi Tezkeresi, Kınalızade Tezkeresi, Beyani Tezkeresi, Gülşeni Şuara, Meşairü Şuara olmaktadır. Tezkirenin Bugünkü Karşılığı Nedir? Tezkirenin günümüzdeki karşılığı biyografi olarak kullanılmaktadır.
Tezkere kelimesi en çok araştırılan kelimelerin başında geliyor. Genel olarak ise TDK sözlüğünde, 'pusula' ya da 'Askerlik görevini bittiğini bildiren belge' biçiminde karşılık bulunmaktadır.
İkamet izni (tezkeresi) yabancıların kalış amaçlarına uygun olarak, bir defasında en fazla beş (5) yıl süreyle geçerli düzenlenmekte olup, 4 kez uzatılabilir.
Şafak geri tepti.*: Cezasından do- layı, terhis günü gecikecek askerin, ka- lan gününün arttığını belirten cümle. Şafak havada.*: “Şafak kaç?” soru- sunun gün içinde verilen cevabı. Şafak kaç?: Terhis gününe kaç gün kaldığını öğrenmek amacıyla askere so- rulan soru.
Uğurlamalar yapıldıktan sonra asker ailelerine "allah kavuştursun" denilir.
Askere gitmiş olan sevgiliyi bekleyen kız asker yareni olarak günümüzde kullanılır.
Heşt Bihişt, İdris-i Bitlisi tarafından II. Bayezid'in isteği üzerine yazılan ve Osmanlı Devleti'nin II. Bayezid dahil sekiz padişah dönemini anlatan Farsça tarihi kitabıdır.
Diğer Önemli Tezkire Örnekleri
Tezkiretü'ş Şuara: Latifi'nin yazmış olduğu bir tezkiredir. Bu yapıt önemli bir süslü nesir örneği olarak bilinir.
Osmanlı Türkçesi'nde tezkiretü'ş-şuarâ türü, Sehî Bey'in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar. Tezkire-i Sehî olarak da bilinen Heşt Bihişt bir önsöz, her birine "bihişt" (cennet) adı verilen sekiz tabaka ile bir hâtimeden meydana gelmiştir.
En yakın askerlik şubesine giderek askerlik durum belgesi alabilirsiniz. e -devlet üzerinden elektronik şekilde temin edebilirsiniz.
Tezkere nedir? Tezkere "bir iş için izin verildiğini bildiren resmi kağıt" anlamına geliyor. Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, Komisyon Başkanlıkları ve milletvekilleri tarafından resmi olarak gönderilen ve TBMM Genel Kurulu'nun bilgisine veya onayına sunulması gereken yazışmalar "tezkere" olarak adlandırılabilir.
Sevk belgesi, e-Devlet üzerinden veya askerlik şubelerinden doğrudan alınabilir. Askerlik şubelerinden sevk belgenizi almak için T.C. kimlik kartı ile müracaat etmelisiniz.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Osmanlı Devleti'nde ülke içinde seyahat etmek ve İstanbul'a gitmek için alınan izin ve geçiş belgesi; bir nevi iç pasaport. Bu uygulama gelişigüzel yerleşimleri, vergi ihlalini, kaçak işçi ve işsiz akınını önlemeye yöneliktir.
19 Mart tezkeresi, başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 19 Mart 2003 Çarşamba günü saat 23.00 sıralarında TBMM'ye sevkedilen Hükûmet tezkeresi, 20 Mart Perşembe günü Genel Kurul'da görüşüldü ve kabul edildi. 763 sayılı TBMM Kararı, 21 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri