Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır. İkincil kaynaklar: Başka araştırmacıların, araştırma sonuçlarını veren yayınlar bunlara örnek olarak verilebilir.
Birincil Kaynak, Akademik disiplin olarak tarih çalışmalarında (orijinal kaynak olarak da bilinir) bir arkeolojik eser, belge, günlük, el yazması, otobiyografi, kayıt veya çalışılan zamanda üretilmiş bir bilgi kaynağıdır. Konu hakkındaki bilginin orijinal kaynağı olarak kullanılır.
Birincil kaynaklar bilgiyi doğrudan aldığınız kaynaklardır. Örneğin Anayasa hakkında makale yayınlıyorsanız, son çıkarılan Anayasa birincil bir kaynaktır.
İkincil kaynaklar ise birincil kaynaklardan faydalanarak oluşturulan kaynaklar olup (Acun'dan aktaran Şener, 2019, s. 19) bu kaynaklar tarihin dolaylı olarak aktarıldığı ve tarihçinin yorumuna rastlanılan, tarihçilerin geçmişle ilgili yazdığı şeyler; tarih kitapları, ders kitapları, film gibi kaynaklardır (Vella, 1999) ...
İlgili 27 soru bulundu
Veriler iki yerden toplanabilir: iç ve dış kaynaklar. İç kaynaklardan toplanan bilgiler “birincil veri” olarak adlandırılırken, dış kaynaklardan toplanan bilgiler “ikincil veri” olarak adlandırılır. Veri analizi için tüm verilerin birincil veya ikincil araştırma yoluyla toplanması gerekir.
Birincil araştırma doğrudan bireylerden veya kaynaklardan yeni veri toplamayı içerirken, ikincil araştırma başka biri tarafından zaten toplanmış olan mevcut verilerin analiz edilmesini içerir.
Üçüncü el kaynaklar — Genel bilgi ansiklopedileri gibi, ana kaynaklardan veya ikinci el kaynaklardan süzülmüş ve özetlenmiş bilgilerin toplandığı kaynaklardır. Bu kaynaklar genellikle konuyu yeterince kapsamaktan uzak olup bol miktarda farklı görüş barındırabilir.
İkincil veri kaynakları ise, birincil veri kaynaklarındaki bilgilerden yararlanarak oluşturulmuş kaynaklardır. Bir olayı yaşamış birinden duyduklarını anlatan bir kimse, çeşitli araştırma raporlarından yararlanarak derlenen bir ders kitabı, ikincil veri kaynaklarıdır.
İkinci elden kaynak; olayın meydana geldiği zamandan daha sonra oluşan ya da birinci elden kaynaklardan faydalanılarak meydana getirilmiş kaynaklardır. İkinci elden kaynak olarak en iyi örnek tarih kitaplarımız ve tarihte olaylara birebir şahit olmuş kişiler tarafından yazılmış hatıra kitaplarıdır.
Akademik camiada kullandığımız anlamıyla literatür, belirli bir konu hakkında hazırlanan çalışmaların sistemli biçimde toplanmasıdır. Bir araştırmanın en önemli aşamalarından biri literatür taramasıdır. Literatür taraması var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaktır.
Literatür taraması, araştırmacının bilim adamlığı düzeyinin bir göstergesi olduğu kadar araştırmanın niteliğini, doğruluğunu ve güvenilirliğini de yansıtır. Literatür taraması, konunun anlaşılmasını sağlar ve araştırmaya yön verecek soruların uygunluğunu ve gerçek kesitini ortaya çıkarır.
Birincil ekonomik faaliyetleri: Ürettiği ürünleri doğrudan veya dolaylı olarak doğadan elde eden ekonomik faaliyetlerdir. Avcılık ve toplayıcılık, tarım, ormancılık, balıkcılık, maden çıkarma gibi faaliyetler bu gruba örnektir.
Birincil kaynaklar: Özgün kitapların veya makalelerin yayınlandığı dergiler bu kaynak türüne örnek olarak verilebilir. Birincil kaynak olarak tanımlayabileceğimiz kitaplar, çeşitli çalışmaların derlemesi olarak ortaya çıkmayan, tez veya tezlerin kitap olarak basılmadığı, özgün olan çalışmalardır.
Bir olayı ilk elden (olayı yaşayanın kendisinden) ya da olayın görgü tanığı aracılığıyla açıklayan kaynaklardır.
İkincil araştırma, araştırma raporlarında ve benzer belgelerde yayınlanan araştırma materyallerini içerir. Bu belgeler halk kütüphaneleri, web siteleri, önceden doldurulmuş verilerden elde edilen veriler tarafından kullanılabilir hale getirilebilir. anketler vb.
Araştırmacının amaçlarına uygun şekilde daha önceden kaynaklarda yer alan bilgiler ikincil ve veri olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle daha önceden hazırlanmış olan kaynaklar şeklinde bu durumu anlatmak mümkün.
Öyle ki veriyi şu şekilde gruplandırabiliriz: Ücretli-ücretsiz, statik-dinamik-yapılandırılmış-yapılandırılmamış, açık veri, büyük veri, açık hükümet verisi. Veri tipleri ise şöyledir: Sürekli nicel (boy, kilo gibi ondalıklı değerler), nicel, kesikli nicel (öğrenci sayısı vb.).
Bilimsel Kaynaklar Nelerdir? Bunlar akademik kaynaklar veya hakemli kaynaklar, makaleler, kitaplar veya belirli bir alan veya disiplindeki uzmanlar tarafından yazılmış ve gözden geçirilmiş diğer yazılı eserler olarak bilinir.
Mitler, efsaneler, destanlar, halk hikâyeleri, fıkralar, deyimler, atasözleri, küfürler ve argo sözler, yeminler, selamlaşma şekillerine ilişkin ifadeler, ad ve lakaplar, sözlü tarih, halk şiiri bilinen sözlü anlatım biçimleridir. Sözlü anlatımlar, folklorun en önemli öğelerini içerir.
İkincil veri kaynağı: farklı amaçlarla daha önceden toplanmış olan veri kaynaklarıdır. Nüfus sayımları, kamuoyu yoklamaları, arşivler, işletme kayıtları vb.
Bir sonuca varabilmek için gerekli olan ilk bilgiye veri denir. İşlenmemiş kanıtlardır. Gözlenen ve kaydedilen 'şey'lerdir.
Nicel araştırmalar, mevcut durum ve olgular hakkında bilgi sahibi olmak için sayısal değerlerin objektif ve sistematik bir şekilde gözlemlenerek ölçüldüğü ve yapılan ölçümlerin tekrarlanabildiği süreci kapsayan araştırmalardır (Burns ve Grove, 1993).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri