Ahlak felsefesi; "ahlak" iyi, kötü, erdem, özgürlük, ödev, mutluluk, ahlaki sorumluluk gibi kavramlar çerçevesinde inceleyen bir felsefe disiplinidir.
Ahlaktan ya da ahlaki sorumluluktan söz edebilmemiz için özgürlüğün gerekli koşul olduğunu iddia eder ancak bu özgürlük, bireyin keyfine göre davranması, isteklerini, içgüdülerini dilediğince doyurma olanağı bulması anlamına gelmez. Özgürlük keyfilik olmadığı gibi, nedensiz bir davranış hiç değildir.
Sorumuzun cevabı D seçeneği olacaktır. Erdem - fazilet ahlak felsefesinin temel kavramlarından biri değildir.
Sorumluluk da tıpkı irade gibi, ahlak felsefesinin temel kavramlarından biri olan özgürlük ile yakın bağlantılı bir kavramdır. Sorumluluk kişinin kendi karar ve davranışlarının sonuçlarını üstlenmesine ve doğacak olumlu ve olumsuz etkilere katlanmaya hazır olmasına işaret etmektedir.
Etik veya ahlak felsefesi doğru davranışlarda bulunmak, doğru bir insan olmak ve insani değerler hakkında düşünme pratiğidir.
İlgili 43 soru bulundu
Sözlük anlamı olarak etik; töre bilimi, ahlak bilimi, ahlaki, ahlakla ilgili olarak biçiminde tanımlanmaktadır. Etik, ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran bilim, insan davranışları ile ilgili problemleri inceleyen felsefe dalı olarak tanımlanmaktadır. Etik, ahlak felsefesidir.
Ahlâkî kavramları, yargıları ve davranış standartlarını, felsefenin bir dalı olarak açıklayan ve çözümleyen etik, ahlâk problemleri, ahlâkî yargılar ve ahlâklılık hakkındaki felsefi bir düşüncedir. Bu anlamda etik, ahlâkî düşünüşün bize kazandırdığı bir bilinç durumudur.
Özgürlük, insanların iradesiyle gerçekleştirdikleri ve arzuladıkları şeyi yapmasıdır. Sorumluluk ise insanların yapmak zorunda oldukları ve yapmadıkları ceza aldıkları şeylerdir. Özgürlükte ise bir işin yapılmadığı zaman cezaya gerekmez. Bu nedenle özgürlük ve sorumluluk birbirinden ayrılır.
Aristoteles felsefesinin önemli kavramlarından biri olan mutluluk, özellikle ahlak felsefesi söz konusu olduğunda, İslam ahlakçıları tarafından da benimsenen ve kullanılan kavramların başında gelmektedir.
Özet: Aristoteles felsefesinin önemli kavramlarından biri olan mutluluk, özellikle ahlak felsefesi söz konusu olduğun- da, İslam ahlakçıları tarafından da benimsenen ve kullanılan kavramların başında gelmektedir.
Özgürlük ve ona bağlı olarak sorumluluk, ahlâk felsefesinin konu edindiği en önemli kavramlardandır.
Ahlak felsefesinin temel kavramları iyi, kötü, vicdan, ahlak yasası, kural, etik, irade ve ahlaki eylemdir.
Bir başka ifadeyle, ahlak felsefesi, insan yaşamındaki değerler, ilkeler ve yargıları inceleyen felsefe dalıdır. Ahlak kuralları “evrensellik” açısından da “objektif ahlak” ve “subjektif ahlak” olmak üzere ikiye ayrılır.
Özgürlük genel anlamıyla, belirli sınırlar dahilinde diğerlerinin özgürlüklerini kısıtlamadan kişinin dilediğini yapabilmesidir. Sorumluluk ise kişinin tüm yapıp ettiklerinin ürettiği sonuçlarıyla birlikte sahiplenmesi ve sonucuna rıza göstermesi durumudur.
Demokritos'un mutluluk ahlakı anlayışı, Kirene Okulu'nun kurucusu Aristippos ' da daha net bir şekilde görülebilir. Aristippos'e göre “haz” (hedone) veren şey iyi, acı veren şey kötüdür. Kirene Okulu'nun bu Haz Ahlakı anlayışına (Hedonizm) adı verilir.
Özgürlük, erkinlik veya hürriyet, birinin engellenmeden ya da sınırlandırılmadan istediğini seçebilmesi, yapabilmesi ve hareket edebilmesi durumudur. Felsefede, determinizm karşıtı özgür irade fikrini içerir.
Ahlak felsefesinde iyi, eylem olarak ortaya çıktığında erdem olarak tanımlanmış ve erdemler mutluluğun kaynağını oluşturmuştur. Bu açıdan erdem ve mutluluk, toplumların düzenine de yön veren iki unsur olarak tanımlanmıştır. Erdemler yalnızca iyi olan ile değil aynı zamanda bilgi ile de mutluluğa kaynaklık etmiştir.
İslam ahlak felsefesinin önemli simalarından olan İbn Miskeveyh'e göre ise mutluluk, tıpkı Fârâbî'deki gibi, nefsin iradesiyle gerçekleştirdiği aklî ve rûhî bir yetkinlik sonucu ulaştığı bilgi ve eylem bütünlüğü hali olarak tanımlanmaktadır (Saruhan, 2010, 96-103).
Aristo'ya göre mutluluk insanın kendisine bağlı bir olgudur. Mutluluk anlık heveslerden oluşmaz, mutluluk nihai bir hedeftir. Hayatımız boyunca bizim besleyip yeşerttiğimiz bir duygudur. Başkaları bize onu hediye etmez yalnızca bunu kendimiz yücelterek doruk noktasına ulaşabiliriz.
Varoluşçuluk, bireyselliğin ön plana çıktığı ve insan varlığının tüm yönleriyle incelendiği felsefi bir sistemdir. Bu akımda, özgürlük ve sorumluluk kavramları ön plana çıkar. İnsan, yeryüzüne adeta fırlatılmıştır. Bu nedenle, önce kendi varlığına sonra diğer insanlara sorumludur.
Sorumlulukta mecburiyet vardır, özgürlükte serbestiyet. Özgürlük ve sorumluluk arasında doğrudan bir ilişki vardır. Kişiler özgür yaşamadan, özgürlükleri olmadan sorumluluklarını yerine getiremeyebilir veya hiç getiremez. Kişi yapmış olduğu yasalara aykırı davranışla da özgürlüğünü kaybedebilir.
HAK= kişilerin hukuk düzenince korunan menfaatleridir. Kanun ve hukukla alakalı bir durumdur daha çok. ÖZGÜRLÜK= Vereceğin kararlarda yada davranışlarda, dışarıdan herhangi bir baskı, zorlama, kısıtlama gibi etmenlerin olmamasıdır.
Etik, ahlak felsefesidir. Etik, insanın bütün davranış ve eylemlerinin temelini araştırır. Günümüzde etik kavramı, daha çok i ş hayatı içersindeki davranış biçimlerini irdeleyen, düzenleyen bir disiplin olarak görülmektedir.
Etik, genelde ahlak bilimi ya da töre bilimi isimleri ile de bilinir. Etik bilimi aslında ahlak ile ilgili olan bir kavramdır. Ayrıca etik Felsefenin bir dalı olarak da bilinmektedir. Etik bilimi, ahlakın özünü anlamayı ve bunun yanında ahlakın hangi temellere dayandırıldığını araştırmaktadır.
Etik genellikle töre bilimi adıyla bilinmektedir. Felsefenin ise dört ana dalı bulunmaktadır. Etik de felsefenin bu dallarından bir tanesidir. Etikte ise amaç doğru ve yanlışı birbirinden ayırmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri