Bir cümleyi noun clause şeklinde sanki bir isim gibi özne olarak veya bazı fiillerin tümleci olarak kullanabiliriz. Böyle cümleler genellikle that ile yapıldığından that-clause diye adlandırılır.
Which kelimesi, cümle içinde özne ve nesne yerine kullanılır. İki cümlede nitelenmek istenen hayvan ve nesne ise which kullanılır. Cümle içinde which kelimesinden önce isim gelmektedir. Relative pronoun which kelimesini, hangi anlamına gelen which kelimesiyle karıştırmamak gerekir.
Clauses In English - İngilizcede Cümlecik Yapıları, yan cümlecik veya yan cümle, bileşik cümlelerde ana cümlenin anlamını tamamlayan yardımcı cümle olarak tanımlanabilir.
Özellikle soru ve sıfat kelimeleriyle Noun Clause yapıldığında that çoğunlukla atılır ama Noun Clause özne konumunda ise that' i atamayız. Bu cümleler zaten that veya it ile başlar.
Such…that: “Such” arkasından sıfat tamlaması alır; yani bir sıfat ve arkasından bir isim olmalıdır. “that”ten sonra yine sonuç cümlesini yazarız.
İlgili 43 soru bulundu
Which Bağlacı Nasıl Kullanılır? Who ve whose bağlaçlarından farklı olarak which bağlacı, kişiler için değil, durumlar ve nesneler için kullanılır. ''She has a dog which is very smart.'' kelimesindeki kullanımı ile Türkçe olarak; ''Onun çok akıllı bir köpeği var.'' anlamı çıkmaktadır.
Nesneleri ifade etmek için kullanılan this ve that kelimelerinin farkları bulunuyor. This kelimesi her zaman yakında bulunan nesneleri ifade edebilmek için kullanılıyor. Uzakta bulunan nesneleri ifade edebilmek için ise, that kelimesi kullanılıyor.
İşaret zamirleri konuşmacının nesne veya insanla olan münasebetini bildirirler ve Türkçe'de "bu, şu, bunlar, şunlar" anlamında kullanılır. This (bu) and these (bunlar) nesne veya insanın konuşmacıya yakın olduğunu bildirir. That (şu) and those (şunlar) nesne veya insanın konuşmacıya uzak olduğunu bildirir.
Noun clause'lar, kısa olarak da söylenebilir:
I don't know what I should do. = I don't know what to do. (Ne yapacağımı bilmiyorum.) They don't know when to leave. (Ne zaman gideceklerini bilmiyorlar.)
If clause: Type 0
Type 0 ile cümle kurmak istiyorsanız “If” dedikten sonra koşulunuzu simple present tense ile belirtmeli, sonrasında ise bu koşulun sonucunu da yine aynı şekilde herhangi bir yardımcı fiil kullanmanıza gerek kalmadan simple present tense ile kurmalısınız.
İki tür ilgi tümceciği (relative clause) vardır; kısıtlayıcı (restrictive) ve serbest (nonrestrictive).
İlgi cümlecikleri (Relative Clauses), ana cümlede (main clause) bahsedilen kişi ya da nesne hakkında gerekli veya ekstra bilgi vermek için kullanılırlar. İlgi cümlecikleri betimledikleri cümlenin öznesi veya nesnesinin hemen arkasından kullanılmalıdır.
If clause'da iki tür cümle bulunur. Biri 'if' ile başlayan ve şartı belirten hipotezli yan cümle, diğeri de koşulun gerçekleşmesi hâlinde oluşacak durumu ve sonucu belirten ana cümledir. Yan cümleye if-clause, ana cümleye de main clause adı verilir.
Defining ve Non-Defining Relative Clauses
Eğer “that” ten önce “,” veya “on”, “at”, “in” gibi bir preposition gelmişse “that” kullanılmaz.
Kullanıldığı cümleye göre “o halde” anlamı da ifade eder. 2. In that way: “O şekilde” anlamında kullanılmaktadır.
varsa who ve which yerine that kesinlikle kullanılamaz. Eğer cümlede who ve which yerine that kullanmak istiyorsak relative pronounun sol tarafında virgül ve preposition olmadığına dikkat edelim.
Adjective Clauses (sıfat cümlecikleri ), cümle içerisinde özne (subject) ya da nesne (object) olarak yer alan isimleri nitelemek, yapısal ve anlamsal açıdan genişletmek için kullanılır.
If Clause Türkçedeki koşul-şart cümlelerine karşılık gelir. Bir olayın gerçekleşmesi için gereken koşul ve sonucu bu tarz cümlelerde verilir. “If” eğer anlamı taşır ve “if” ile başlayan cümleciğe “If Clause” deriz. Bu cümlecikte “Eğer …” diye başlayarak koşul olan olay verilir.
Adverbial Clauses of Manner (Tarz Zarf Cümlecikleri), temel cümleye hem gerçeğe uygun hem de gerçek dışı anlam katabilirler. Bir kişinin konuşulan şey üzerine fikrini göstermenin yanında, cümleye “-mış gibi”anlamı kazandırabilirler. Bu yapılar, dilbilgisel olarak kısaltılmış cümleciklerin başlarında bulunabilirler.
“So that” ifadesi neden-sonuç ilişkisini ifade ettiği için, cümledeki diğer öğelerin zaman uyumu da önemlidir. Eylem, amaca ulaşmak için geçmişte yapılacaksa, cümlede geçmiş zaman kullanılmalıdır.
this sıfatının çoğulu, bu. (Türkçe'de bu sıfatı hem tekil, hem çoğul varlıklar için kullanılır.)
İngilizcede “Could” kip belirteci, geçmiş zamanda “can” kip belirtecinin yerine kullanılır. “Can” şimdiki zamandaki yeteneği anlatırken, “Could” geçmiş zamandaki bir yeteneği ifade eder.
These, this kelimesinin çoğuludur ve sadece yakındaki nesneler ve özneler için kullanılır. Örneğin These things / Bu eşyalar. That kelimesinin çoğulu olan those ise ''şunlar'' anlamına gelir.
yakındakiler için this (tekil) ya da these (çoğul), uzaktakiler içinse that (tekil) ya da those (çoğul) kullanmanız beklenir.
This ve That Kullanımı ve Farkları
Aralarındaki fark ise, This yakın nesneleri ifade ederken kullanılır. That ise daha uzak mesafedeki nesneleri ifade ederken kullanılır. Yani elinizdeki elmaya “Bu elma” derken, ağaçtaki elmaya “Şu elma” demeniz gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri