Tibetçenin bir lehçesidir. Tibet dili
Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi Qinghai, Doğusunda Sichuan, Güneyinde Hindistan ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır (Kıçanov, Melniçenko, 2005: 3). Tibet, 27-37 kuzey enlemleri ile 79–99 doğu boylamları arasında yer alan, günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti'nin idaresi altında bulunan bir ülkedir.
Çin-Tibet dilleri, 40'ı aşkın farklı alt gruba sahiptir. Ancak genellikle Çin dilleri ile bu gruba ait olmayan tüm farklı grupları tanımlamak için kullanılan Tibet-Birman dilleri şeklinde ayrılmaktadır. Ailenin en çok konuşulan üyeleri Çince, Tibetçe, Dzongka ve Birmanca olmaktadır.
Çin'in güneybatısında yer alan Tibet, Çin Halk Cumhuriyetine bağlı olan özerk bir bölgedir. 1965 senesinde resmi olarak kurulan bu bölgenin sınırları aslında 18. yüzyılda belirlendiği şekilde kalmaktadır.
Tibet'te yaşayan halkın % 92,77, Qinghai eyaletinde % 22,53, Gansu eyaletinde % 1,76 ve Siçuan eyaletinde % 1,54 Tibetlidir. Tibetliler, Tibet ve Himalaya bölgesinde göçebe bir yaşam sürdürürler.
İlgili 26 soru bulundu
Bunlardan en yaygını Tibet Budizmi (Lamaizm) adıyla günümüze ulaşan Budizm'dir. Diğeri ise Tibet'te yerleşik olan, en genel anlamıyla Budizm öncesi hâkim dinî yapıyı ve Budizm'in bölgede üstünlük kurmasından sonra Budist olmayan inanç ve uygulamaları ifade eden ve Bön adıyla bilinen dinî gelenektir.
Tibet ismi, Türkçe kökenli bir isimdir ve "kuvvetli", "güçlü" anlamlarına gelir.
Ortalama 4.900 metrelik yükseltisiyle "Dünyanın Çatısı" diye tanınır. Kuzeyinde Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi ve Qinghai, doğusunda Sichuan, güneyinde Hindistan, Nepal ve Bhutan vardır. Başkenti Lhasa'dır. 1912 ile 1950 yılları arasında Tibet bayrağı.
Hükümet yapısı ve siyasî coğrafya
Tibet Özerk Bölgesi, Çin Halk Cumhuriyeti'ne bağlı eyalet düzeyi bir varlıktır. Çin hukuku, eğitim ve dil politikası alanlarında belli bir seviyede özerklik temin etmektedir.
Ethnologue verilerine göre Çin'de toplam 298 yaşayan dil konuşulmaktadır. Bu dillerin birçoğu, Çin'deki tanınmış etnik gruplar tarafından konuşulur. Çin'deki en yaygın dil yedi ana lehçe grubuna bölünür ve Hanyu (Basitleştirilmiş Çince: 汉语; Geleneksel Çince: 漢語; pinyin: Hànyǔ) olarak bilinir.
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır.
Kürt dilleri veya Kürtçe (Kürtçe: Kurdî, کوردی), Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
Tibet maskesi, Tibet bıçağı, thangka nakışları gibi birçok hediyelik eşya bölgeye özgü olarak dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ilgi odağında yer almaktadır. Tibet geleneğinin hala hüküm sürdüğünün en büyük kanıtları olan değerli eşyalar ve zanaatkarlık eserleri, gözler önüne serilen güzellikler arasındadır.
Türkiye'den Tibet'e gitmek için pasaportunuzun olması ve Çin'e vize almanız gerekir. Tibet'e gitmek için Çin vizesi de yeterli değildir. Vize alırken Büyükelçilikte Tibet'e gitmek istediğinizi de belirtmeniz gerekir. Bu sayede vizenin yanı sıra Tibet'e özel izin belgesi de almış olursunuz.
Tibet, Çin'de otonom bir bölge. Gelmeden vize alınması gerekiyor. 2.500.000 nüfusu var. Başkenti Lhasa.
Tibetliler, şeytanlara, ruhlara, cadılara inanmaya büyük önem verirler. Dünyada belki de en geniş ve en büyük panteon Lamaizm'de bulunmaktadır. Tibet'te tabiatın bütün güçleri tanrılaştırılmıştır. Tibet'te türbe, kutsal emanet ve kalıntıları ziyaret etmek çok yaygındır.
Tibet dilleri; Tibet Platosu ve Hindistan Yarımadası'nın kuzeyinde konuşulan, Eski Tibetçenin (7-9. yüzyıl) soyundan gelen dillerdir. Tibet'in üç kültürel bölgesi olan Ü-Tsang, Amdo ve Khams. Aynı zamanda Tibetçe'nin geleneksel lehçeleridir. Yaklaşık 6 milyon civarında kişi tarafından konuşulurlar.
Günümüzdeki Uygurların çoğu, Hanefi mezhebine bağlı Sünni Müslümanlarıdır. Çin'de Uygurlar, Huilerden sonra çoğunluğu Müslümanlardan oluşan en büyük ikinci etnik grubu teşkil ederler.
Türklerin en çok yaşadığı üç ülke Almanya, Fransa, Bulgaristan, İngiltere ve Hollanda'dır. Türk halkları bakımından ele alındığında en büyük nüfus Türkiye'den sonra sırayla Özbekistan, İran, Rusya, Çin ve Kazakistan'da yaşar.
Listede bulunan 152 ülkede toplam 5 milyon Türk vatandaşı yaşıyor. Yaşamadıkları üç ülke ise Butan, Tonga ve Tuvalu.
Tibet yüksek bir platoda yer almaktadır. Bu sebeple soğuk ve rüzgârlı olabilmektedir. Kış mevsimi kasım ayından mart ayına kadar sürmektedir. Kış aylarında gündüz sıcaklığı ortalama 1 derecedir.
Devlet, içinde Tibet ve Uygur'un da bulunduğu beş otonom bölgeyle yönetiliyor. Azınlık nüfusu 2013'teki sayıma göre 113 milyondur ve yoğun olarak ülkenin kuzey, güney ve batı sınırlarında yaşar. Ülkenin yeraltı zenginliklerin %85 i de bu topraklardadır. 1984 Otonom Yasası yürürlüktedir.
Tibet erkek ismi olarak tercih edilmektedir ve sık sık erkek bebeklere Tibet ismi koyulmaktadır. Tibet, Çin'in batısında yer alan özerk bir bölgenin ismidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri