Ticaret Markaları Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır.
Ticari marka bir varlığın mal veya hizmet kaynağını tanımlayan ve yasal olarak bir diğerinden farklı kılan bir kelime, sembol, ifade, tasarım, renk veya başka bir özelliktir.
Ticari marka, bir ürünün kaynağını tanımlayan ve onu diğer ürünlerden ayıran kelime, sembol veya kombinasyondur. Ticari marka; bir şirket veya başka bir tüzel kişi tarafından yasal süreç yoluyla alınır. Alınan ticari marka, sahibine söz konusu mallarla ilgili ticari marka kullanımı için münhasır haklar sağlar.
Hizmet markası ise; 1995 yılında uygulanmaya başlanan 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiş olan ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin sundukları hizmetleri kapsayacak şekilde tescilini aldıkları marka türüdür.
İlgili 20 soru bulundu
Marka denildiğinde pek çok insanın aklına ürün veya hizmet satan işletmeler gelir fakat marka tanımı bununla sınırlı değildir. Bir ürün veya hizmet sunan insanlar da marka olarak tanımlanır. Örneğin Şeyma Topaloğlu; Halkla ilişkiler, pazarlama, markalaşma, sosyal medya gibi konularda hizmet veren bir markanın adıdır.
Ticaret Markası
Markaların korunması ile ilgili 556 sayılı kanun hükmünde kararnamenin uygulanma şeklini gösteren yönetmelikte yer alan 8. maddeye göre üretici ve dağıtıcı markalar “Ticaret Markası” şeklinde gruplanmıştır. Bu yüzden de kullanım amacına göre markaları ticaret markası çatısı altında 2'ye ayırıyoruz.
Aynı zamanda imalatçı markası olarak da adlan- dırılan üretici markası, üretici tarafından markalanan ürünlerdir. Bunlara örnek olarak, Knorr, Ülker, SEK markaları verilebilir.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Daha sonra bu kuruluş, markayı kullanan işletmeleri denetler ve kalite standartlarını yerine getirip getirmediklerini doğrular. Örneğin, ISO 9001 ile Garantili bir marka, bir ürünün belirli kalite standartlarına uygun olduğunu belirtir. Bu, müşterilere ürünün kalitesi hakkında güvence verir.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Marka hakkı sahibinin izni olmaksızın, markayı kullanmak, taklit etmek, markanın taklit edildiği ürünleri satmak, ticari alanda kullanmak gibi marka hakkına tecavüz oluşturacak fiillerin gerçekleştirilmesine marka hakkının ihlali denir.
Ürün Markası (Product Brand): Ürün markaları, özel bir ürün veya hizmeti tanımlamak ve pazarlamak amacıyla kullanılır. Bu tür markalar, bir ürünün kalitesini, özelliklerini veya menşeini temsil eder. Örnekler arasında Nike, Apple, Coca-Cola gibi ünlü ürün markaları yer alır.
Hizmet markaları, bir organizasyonun sunduğu hizmetin kimliğini ve müşterilere nasıl algılatmak istendiğini yansıtır. İşte hizmet markalarının temel özellikleri: Somut Olmayan: Hizmetler, genellikle fiziksel bir ürün olmadan sunulur. Bu nedenle hizmet markaları somut olmayan deneyimleri temsil etmelidir.
Markalar özet bir tanımla; bir ticari işletmenin sunduğu ürün ya da hizmetleri başka bir ticari işletmenin ürün ve/veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Markalar bir yönüyle “bir işletmenin parmak izidir.” denilebilir.
Sınai mülkiyet açısından “Marka”: bir işletmenin ürettiği ya da sattığı mal ve hizmetleri diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmek için kullanılan her türlü; sözcük, şekil, renk, harf, sayı, sesler, hareket, koku veya ambalajdan ibaret olabilen İŞARETTİR.
Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir. Malların üzerinde veya ambalajında kullanılan markalar ticaret markalarıdır. Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Ürün, fabrikada; marka ise, zihinlerde üretilen benzersiz bir fikir ya da konsepttir. Ürün, rakipçe kopyalanabilir; marka ise benzersizdir. Bir ürünün modası çabucak geçebilir; başarılı bir marka ise sonsuzdur.
Bir marka oluşturulurken “marka adı, URL, logo ve sembol, karakterler, slogan, jingle ve ambalaj” olmak üzere altı önemli unsur vardır ve bu unsurların uygun seçimi yapılarak sağlam marka varlıkları oluşturulur (Keller, 2012).
Holding şirketlerini; üretim ve satış gibi faaliyetlerde bulunmayan, şirketlere iştirak eden ve çoğunlukla iştirak ettiği şirketlerin büyük ortağı durumunda olan veya başka yollarla hakimiyetini elinde bulunduran şirketler olarak tanımlanmak mümkündür.
Jenerik markalar (veya Ürün adı olmuş markalar) bir ticari markanın adının bir süre sonra ürünün adının yerine geçmesi durumudur.
Bilindiği üzere 35.05 sınıfı, aslında kime ait olduğuna bakılmaksızın, başkasına ait markayı taşıyan veya kendisine ait markayı taşıyan malların, öyle veya böyle bir araya getirilerek satışa sunulduğu bir hizmet modelini kapsar.
Türkiye'de Kaç Çeşit Marka Vardır ? diye araştırma yaptığımızda sizler için isimleri Ticaret Markası, Hizmet Markası, Ortak Marka, Garanti Markası, Ses Markası, Koku ve Tat Markası, Renk Markası, Hareket Markası ile 3 Boyutlu Marka başlıklarına ait aşağıdaki bölümde açıklamalarıyla mevcuttur.
Bir işaretin marka olarak değerlendirilebilmesi için şu koşullar vardır: Ayırt edici özelliği olmalı, çizimle görüntülenebilmeli, baskı yoluyla çoğaltılabilmeli. Bu koşullara uyan, kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar marka olarak tescil ettirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri