2022 yılı ilk 6 ayında e-ticaretin genel ticarete oranı %18,5 iken bu oran geçen yılın aynı dönemine göre %3,2 artarak %19,1 olarak gerçekleşmiştir.
Ticaret Bakanlığı'nın "Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)" 2022 yılı verilerinden yaptığı derlemeye göre, Türkiye'de e-ticaret faaliyetinde bulunan 548 bin 688 işletme bulunuyor.
Aynı dönemde dünya perakende e- ticaret hacminde ise yıllık ortalama %20'nin üzerinde artış gerçekleşmiştir. 2015 yılında küresel e-ticaret hacmi 1,5 trilyon dolar olarak gerçekleşirken, 2021'de 4,9 trilyon doları aşmış ve 6 yılda 3 kattan fazla artmıştır.
E ticaret para kazandırır mı? Evet, e ticaret sektöründe başarı basamaklarını bir bir tırmanmak mümkün. Günümüzde pek çok işletme sadece e ticaret faaliyetleri ile kazanç sağlamaktadır. Ancak bunu da her işte olduğu gibi uygulanması gereken disiplini uygulayarak başarıyorlar.
2023 yılına ait listenin ilk üç sırasında Türkiye'nin en büyük iki e-ticaret pazar yeri Trendyol ve Hepsiburada var! Listede e-ticaret odaklı 20 farklı e-ticaret platformu yer alıyor.
İlgili 29 soru bulundu
Çin, e-ticaret konusunda dünyanın bir numaralı ülkesidir. Amerika Birleşik Devletleri ise henüz Çin'in gerisindedir. Çin'de e-ticaret hacmi yaklaşık 700 milyar dolar civarındayken, Amerika Birleşik Devletleri'nde bu rakam 350 milyar dolar civarındadır.
Çevrimiçi alışveriş yaptığınızda, banka veya kredi kartı bilgileri, iletişim bilgileri ve adres gibi hassas bilgileri satıcılarla paylaşmış olursunuz. Bilgisayar korsanları bir e-ticaret web sitesine yetkisiz erişim elde ederse bir veri ihlali durumunda bilgilerinizin açığa çıkma riski vardır.
Bu yıl dünyada kaç tane e-ticaret sitesi olduğunu merak ediyorsanız, cevabı; dünyada yaklaşık 24 milyon e-ticaret sitesi var!
Dünyada E-Ticaret İle İlgili Bazı Veriler
Online alışveriş yapanların sayısı ise 2,8 milyar kişidir. ABD nüfusunun %65'i, Çin nüfusunun %46'sı, Birleşik Krallık nüfusunun %73'ü, Japonya nüfusunun %59'u, Almanya nüfusunun %70'i ve Türkiye nüfusunun %49'u online alışveriş yapmaktadır.
Dış Ticaret İstatistiklerine göre, 2024 yılında Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke 1.761.989.000 dolar ile Almanya oldu.
Kullanıcıların en sık paylaştığı maaşlar 42.500 TL ile 47.500 TL arasında değişmektedir. Paylaşılan en düşük E-ticaret Müdürü maaşı 36.500 TL iken, en yüksek ise 112.500 TL'dir.
Evet sermayesiz e-ticaret yapılabilmektedir. Şirket açma, kargo gönderim ücretleri, vergiler gibi başlangıç masraflarını liste dışında tutarak dropshipping, ikinci el ürün satışı, el yapımı ürünlerin satışı gibi farklı iş modellerinden yararlanabilirsiniz.
Soruya net bir cevap gerekirse e-ticaret göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Genel manada normal ticaret ne kadar zorsa e-ticaretinde kendine göre farklı farklı zorlukları bulunuyor. Tabii ki her sorunun bir çözümü olduğu gibi e-ticaretin içerisinde bulunan sorunlarında çözümleri bulunuyor.
E-ticaret ve Pazarlama bölümü mezunları elektronik ortamda satış gerçekleştiren firmalarda içerik yöneticisi olarak da görev alabilirler. E-ticaret ve pazarlama alanında bir kariyer hedefleyenler Kariyer.net'te yer alan iş ilanlarını inceleyerek kendilerine uygun seçenekleri bulabilirler.
İnternetten satış yapmak firmanıza düşük maliyetlerle yüksek kazançlar elde etme olanağı sağlar. E-ticaret, müşteriler için ise uygun fiyatlarla ve herhangi bir mağazaya gitmek zorunda kalmadan alışveriş yapmak anlamına gelır. Bu açıdan, online mağaza açmanın iyi bir iş fikri olduğunu söylemek mümkündür.
Görevleri arasında web sitesi yönetimi, SEO, SEM, içerik pazarlaması, sosyal medya kampanyaları ve müşteri ilişkileri yönetimi bulunur. E-ticaret uzmanı olmak için genellikle dijital pazarlama, işletme veya iletişim alanında lisans veya yüksek lisans derecesine sahip olmak ve çeşitli sertifikalar almak gereklidir.
En sevilen alışveriş sitesi: Trendyol
Verilere göre, Trendyol, Türkiye e-ticaret pazarının yüzde 27'sini elinde bulunduruyor. İkinci sırada yer alan Hepsiburada onu yüzde 17'lik pazar payıyla izliyor. N11 yüzde 9 payla üçüncü sırada bulunuyor. Gittigidiyor'un yüzde 4, Migros'un yüzde 2 pazar payı bulunuyor.
E-ticaret sektöründe moda ve giyim üzerine çalışmaya başladı. Trendyol Grup içerisinde faaliyet gösteren markalar Modagram.com ve Milla by Trendyol. Kısa zamanda bu kadar büyüyen firma, yerli ve yabancı bir çok yatırımcının dikkatini çekmeyi başardı. Çinli Alibaba Trendyol'un yüzde 75'ini 728 milyon dolara satın aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri