İnternetten Satış (E-Ticaret) Yapmak için Şirket Kurmak Zorunlu Mudur? Kural olarak internetten satış (E-ticaret) yapılan ürünlerin vergiye tabi olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle vergi mükellefliği nedeniyle internetten satış yapmak ya da e-ticaret sitesi kurmak için bir şirket kurma şartı aranır.
E-ticaret için fiziksel bir ofise ihtiyaç duyulmasa da ticaret faaliyetlerinin yürütülmesi için bir şirkete ihtiyaç vardır. İnternet üzerinden satış yapılması durumunda Gelir Vergisi Kanunu ticaret kazançları hükümleri kapsamında vergi talep edilmesi gerekir. Bu nedenle e-ticarette de şirket kurmak zorunlu tutulmuştur.
Şirket kurmadan e-ticaret yapmak mümkün olmadığı için internetten ürün satmak isteyen kişilerin bir şirket kuruluşu gerçekleştirmesi gerekir.
Hacmi her geçen gün artan e-ticaret, gelişen teknolojiler sayesinde artık daha kolay yapılıyor. Öyle ki günümüzde evden bile e-ticaret yapabilmek mümkün. Evden e-ticareti, fiziksel bir dükkân ya da mağaza sahibi olmadan internet üzerinden ürün ve hizmet satışı yapmak şeklinde tanımlayabiliriz.
Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
İlgili 39 soru bulundu
Yapılan yasal değişiklikle, 1 Ocak 2021'den itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere evlerde üretilen malların internetten satışında esnaf muaflığı tanındı.
E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir.
Başlangıç için minimum gerekli sermaye halka açık şirketler için 50.000 TL, halka açık olmayanlar için 100.000 TL'dir. Anonim şirketin payları borsada işlem görebilir. Şirkette pay sahibi olanlar, şirkete yalnızca sahip oldukları pay kadar sorumlu olurlar. Anonim şirket açma prosedürleri daha uzun ve detaylıdır.
Aktif satış sonrası gelirinize göre değişkenlik gösteren e-ticaret vergileri bulunur. Ayrıca evrak işlemlerinden doğan vergiler ve beyanname süreçlerinde ödenen bazı giderler de vardır. Vergi ödemeleri üç aylık veya yıllık olarak yapılır.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
Türk Ticaret Kanunu'na göre devlet memuru statüsünde çalışan kişilerin şahıs şirketi kurması, tacir veya esnaf olarak çalışması mümkün değildir. Fakat özel sektör çalışanları iş sözleşmeleri çerçevesinde şahıs şirketi kurabilmekte ve iş sözleşmesi tarafından engellenmedikleri takdirde ticari faaliyet yürütebilmektedir.
Limited şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş olan ve borçlarından yalnızca malvarlığıyla sorumlu olan şirkettir. Tek ortaklı limited şirket kurulabilir.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Böyle durumlarda ev adresinizi kolayca gösterebilir ve şahıs şirketinizi açabilirsiniz. Home ofis şeklinde kurulan bir şirket, normal bir şahıs şirketi ile aynı işleve sahiptir. Yapılan işler, fatura kesmek ve beyannameleri yerine getirmek gibi çeşitli uygulamalar normal şirket ve home ofis şirketlerinde aynıdır.
İsterseniz bu işlemleri sizin adınıza vekalet verdiğinizi Muhasebeci veya Mali Müşaviriniz gerçekleştirebilir, isterseniz de e-Devlet üzerinden şirket kuruluş işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi
Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır. Basit usulde yıllık gelir vergisinin, iki taksit şeklinde ödenmesigerekir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise Haziran ayında ödenir.
Sermayesiz E-Ticaret Nasıl Yapılır? Sıfır bir sermaye ile değil ama sermayesiz ticaret denilebilecek kadar az bir sermaye ile e-ticaret yapılabilir. Günümüz koşullarında az bir bütçe ile farklı iş modellerinde büyük işlere imza atabilirsiniz.
e-Ticarette e-Fatura kesmek zorunlu mudur? e-Ticarette e-Fatura kesme zorunluluğu yoktur.
Ya da hangi durumlarda depolama yapmalısınız? Hemen cevaplayalım: E-ihracata başlamak için yurt dışında depo tutmanıza ya da depolama hizmeti almanıza gerek yok. Ürünlerinizi yurt dışı kargo hizmet veren lojistik firmaları üzerinden gümrük vergileri ödendikten sonra rahatlıkla ulaştırabilirsiniz.
E-ticaret Siteleri; Mobil duyarlı olarak tasarlanan e-ticaret siteleri üzerinden mobil e-ticaret yapabilmek mümkündür.
Soruya net bir cevap gerekirse e-ticaret göründüğü kadar kolay bir iş değildir. Genel manada normal ticaret ne kadar zorsa e-ticaretinde kendine göre farklı farklı zorlukları bulunuyor. Tabii ki her sorunun bir çözümü olduğu gibi e-ticaretin içerisinde bulunan sorunlarında çözümleri bulunuyor.
E-ticaret Şirketi Kuruluş Maliyeti
Yaklaşık olarak belirtecek olursak bir şahıs şirketi kurmanın maliyeti, 400 TL'dir. Limited şirket kurmanın yaklaşık maliyeti, 1.800TL civarındadır. Anonim şirket kurmanın yaklaşık maliyeti ise sermaye blokajını saymazsak 2.500 TL civarındadır.
E-ticareti, bir mal veya hizmet üreten tüzel kişiler yapabilmektedir. İmalat sektöründeki firmalar ucuz ve sürekli satış getiren bir pazar olarak e-ticareti seçerler. Yurt dışından mal getirenler, getirdikleri malların az bulunur olması ve sınırlı sayıda olması şirketler için önemlidir.
Satışı yapan tarafların fatura düzenlemeleri gerekir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 353. maddesine göre, fatura kesilmesi ve alınması gerektiği halde, bu yükümlülüğün yerine getirilmemesi durumunda hem satışı yapan hem de satın alan tarafa cezai işlemler uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri