Dünya'da Yerçekimsiz Ortam Oluşturma Yöntemleri Yerçekimini yok eden bir şey olabilir mi? Malesef yeryüzünde yerçekiminin yok edilebildiği bir ortam oluşturmak mümkün değil.
Yer çekimi, normalde gelgit etkileri olarak açıklanan Ay ve Güneş'in kütleçekim etkisini içermez.
Kütleçekim ivmesi, Dünya merkezinden yükseklik ve belli bölgelerde kütlenin yoğunlaşmasına bağlı olarak yaklaşık olarak en fazla %0.7 oranında değişir. İvmenin en düşük olduğu yer, Peru'daki Nevado Huascarán dağının tepesindeki 9.7639s2 m'lik değerdir. En yüksek ise Arktik Okyanusu'nun dibindeki 9.8337s2 m değeridir.
Dünya'nın Ekvator hizasındaki çapı kutuplardakinden yaklaşık 40 kilometre daha uzundur. İki cisim arasındaki kütleçekim kuvveti aralarındaki uzaklığın karesiyle ters orantılı olduğundan, kutuplardaki bir cisme etki eden kütleçekim kuvveti Ekvator'dakinden %0,66 daha fazladır.
Örneğin uzay boşluğunda yerçekimi yoktur, dolayısıyla ağırlığınız yoktur ve tartıya çıksanız 0 kg gelirsiniz. Ancak, uzayda ve her yerde kütleniz vardır. Uzay istasyonundaki bir astronot olarak Dünya yörüngesinde dönerken bile aslında yerçekimsiz ortamda değil, mikro yerçekimi ortamında olursunuz.
İlgili 38 soru bulundu
Türkiye'nin ilk yer çekimsiz ortamı Flyzone Türkiye Mall of İstanbul'da açıldı!
Yerçekimini yok eden bir şey olabilir mi? Malesef yeryüzünde yerçekiminin yok edilebildiği bir ortam oluşturmak mümkün değil.
Gezegenimizin yerçekimsel alanından kaçabilmesi için cismin 11.2 km/s'lik bir kurtulma hızına ulaşması gerekir. Cismin, Güneş'in kurtulma hızına ulaşıp, Güneş Sistemi'ni terk edebilmesi için ise 42.1 km/s'lik sürate ulaşmalıdır.
Yerçekimini ortadan kaldırmak, ipi bırakmakla aynı şeydir. Dünya üzerine yapışık olmayan her şey, atmosfer, okyanuslar, göller, nehirler uzaya fırlayacak, uzayda kaybolacaktır. Yerçekimsizliğin bir süre sonra dünyayı parçalaması ve bu parçaların uzayda dağılması da söz konusu elbette.
Ay ve diğer yapay uydular dünya etrafında öyle hızlı dönerler ki kütle çekim kuvvetiyle merkezkaç kuvvetleri eşitlenir uydular ve ay dengelenmiş kuvvetlerin etkisinde oldukları için düşme gerçekleşmez.
Dünyanın merkezinde ise kütle çekimi sıfırdır.
Kütleçekim kuvveti, çekim merkezinden uzaklaştıkça azalacağından Dünya'nın geoit şeklinden dolayı kutuplara gidildikçe artar, ekvatora gidildikçe azalır. (Kutuplar Yarıçapı:6357 km. Ekvator Yarıçapı: 6378 km.) .
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Aslında Dünya da uzayın bir parçası. Ancak “uzay” ifadesi ile çoğunlukla uzayın Dünya ve onun atmosferinin dışındaki kısmı kastedilir. Atmosferin en dış katmanı Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 960 kilometre yüksekte biter.
Dünya'nın aksine uzayda bir atmosfer yoktur, dolayısıyla sesin üzerinde ilerleyebileceği bir madde veya ortam da yoktur.
1687'de İngiliz matematikçi Isaac Newton evrensel kütleçekiminin ters kare kuralını hipotez haline getirdiği Principia'yı yayınlamıştır. Newton'un teorisi en büyük başarısını, Uranüs'ün diğer gezegenlerin etkileriyle açıklanamayan hareketleri kullanılarak Neptün'ün keşfini sağlamasıyla yaşamıştır.
Yani 5 saniye içinde 2.3 kilometre uçabilirsiniz! Havada yalnız da olmayacaksınız, sizinle birlikte diğer insanlar, eşyalar ve hayvanlar da uçacak. Tabii ağaçları, toprağı ve derelerden, denizlerden gelen suları da unutmamak lazım.
Bunun yanında, her deprem aynı zamanda yerkürenin kendisinde de dalgalar üretir. Bu da kayaların yoğunluğunu ve dolayısıyla yer çekimini kısa bir süre için değiştirir.
Ayda yer çekimi dünyanın altıda biri kadardır. Kütle değişmese bile ağırlık bulunduğu yer çekimi kuvvetine göre değişkenlik gösterir.
Uzay düşüncülerin aksine tamamıyla boş bir alan değildir; düşük yoğunluklu parçacıklar, ağırlıklı olarak hidrojen, helyum ve plazma, ayrıca elektromanyetik radyasyon, manyetik alanlar, nötrinolar, Kozmik toz ve kozmik ışınlar içeren sert vakumsu bir alandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri