Devir Sözleşmesinin Ticaret Siciline Tescil ve İlan Şartı Devir sözleşmesi ticaret siciline tescil ve ilan edilmelidir. Bu tescil kurucu niteliktedir. Yani tescil olmaksızın devirden bahsedilemez.
TBK ve TTK hükümleri birlikte değerlendirildiğinde, ticari işletmenin devri, devir sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve ticaret siciline tescil edilmesi ile kurulur. TBK tahtında malvarlığı ve işletmenin devrinde devre konu unsurlar kanunlarda öngörülen şekil şartlarına uygun olarak devredilecektir.
Ticari işletmenin devri, 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda iki veya daha fazla ticaret şirketinin birbiri ile birleşerek yeni bir şirket kurmaları, yani ticaret şirketlerinin birleşmesi veya bir ya da daha fazla ticaret şirketinin mevcut diğer bir ticaret şirketine katılması, devralma düzenlenmiştir.
Bu tarihte, -devre ilişkin- envanterde belirtilen tüm aktif ve pasifler, kanunen devralana geçer) . 39) 'Ticari işletmenin devri, devir sözleşmesinin tümünün tescili ile hüküm ifade eder . '
Ticari işletmenin devri 1 Temmuz 2012 itibariyle hem TTK'da hem de 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda17 (“TBK”) düzenlenir.
İlgili 22 soru bulundu
Ticari işletmenin devri TTK'nın 11/3 maddesinde düzenlenmektedir. İlgili hüküm; ''Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün hâlinde devredilebilir ve diğer hukuki işlemlere konu olabilir.
Ticari işletmelerin devri, yazılı bir devir sözleşmesi marifetiyle gerçekleştirilir. Devir sözleşmesinin; duran malvarlığını, işletme değerini, kiracılık hakkını, ticaret unvanı ile diğer fikrî mülkiyet haklarını ve sürekli olarak işletmeye özgülenen malvarlığı unsurlarını içerdiği kabul olunur.
Bir başka deyişle, ticaret unvanı, gerçek veya tüzel kişiyi, ticari işletmenin sahibi olarak belirtir. Ticaret unvanı, ticari işletmenin zorunlu bir unsuru olup, işletmeden ayrı olarak devir edilemez(Tasarı m.49). Ticaret unvanı ile ilgili olarak bazı sistemler öngörülmüştür.
Borçlardan Devredenle Devralanın Birlikte Sorumluluğu İlkesi. TBK 202'nin devamında ticari işletme devri sonucunda devredenin de devralanla birlikte bu borçlardan iki yıl süreyle müteselsilen sorumlu olarak kalmaya devam edeceği düzenlenmiştir.
DEVİR SENEDİ (Noterden – Asıl Suret)Yönetmelik gereği noterde ruhsat devir işlemiyapıldıktan sonra 3 (Üç) ay içerisinde ruhsat işlemlerinin sonuçlandırılması gerekmektedir.
TİCARET UNVANI
Taciri tacirden ayıran isimdir. Tek başına devredilemez, işletmeyle devredilir. Unvan, işletmenin devri kapsamında tutulabilir. Ticaret unvanı, tüm Türkiye çapında korunur.
Bu hükümler arasında ticaret unvanının devrini düzenleyen 49. madde yer almamaktadır. Dolayısıyla işletme adları, ticaret unvanından farklı olarak, işletmeden bağımsız bir şekilde devredilebilir. Bir başka deyimle, işletme adının, ticari işletmeden ayrı olarak devri mümkündür.
Ticari işletme tanımının unsurları: 1) Esnaf faaliyeti sınırlarını aşma, 2) Gelir sağlama amacının bulunması, 3) Devamlılık, Page 9 63 4) Bağımsızlık. Bu dört unsurun tamamı bulunmazsa işletme bir ticari işletme değil esnaf işletmesi olarak nitelendirilir.
Bir ortağın ortaklık payını diğer ortakların rızası ile bir başkasına devri, işveren tüzel kişi- liğinde bir değişiklik meydana getirmediği için, işyeri devri olarak nitelendirilmemektedir.
Ticari işletme devri ile beraber, esasen kanun uyarınca işletmenin borçları da devralana geçmektedir ancak bu devrin alacaklılara bildirilmesi ve ilan edilmesi gibi hususlar, ileride sorumluluk konusunda uyuşmazlık yaşanmaması için önemlidir.
Nitekim TBK m.202/II hükmüne göre, ticari işletmeyi devreden tacir iki yıl süre ile devralan ile birlikte sorumlu tutulmuştur. Bundan anlaşılması gereken, alacaklılar devre rağmen öngörülen bu süre içerisinde devredene de başvurabilecek ve alacaklarını devreden kişiden talep edebileceklerdir.
İşyerinin devri halinde devreden işverenin sorumluluğu İK md.6/III 'te düzenlenmiştir. Devredenin sorumluluğu devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlarla sınırlandırılmıştır. Bu sorumluluğun süre bakımından kapsamı devir tarihinden itibaren azami 2 yıl olarak belirlenmiştir.
DEVREDEN İŞVERENİN SORUMLULUĞU SINIRSIZ SÜRELİ BİR SORUMLULUK MUDUR? Devreden işverenin sorumluluğu kıdem tazminatı dışındaki alacaklar yönünden devir tarihinden itibaren iki yıl süre ile sınırlıdır.
1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girecek olan YTTK m. 13/III uyarınca: “Ticari işletme, içerdiği malvarlığı unsurlarının devri için zorunlu olan tasarruf işlemlerinin ayrı ayrı yapılmasına gerek olmaksızın bir bütün halinde devredilebilir ve diğer işlemlere konu olabilir.
- Şirketin başka birine devri için çıkarılan envantere "Devir Envanteri", - Şirketin kapatılması amacıyla düzenlenen envantere “Tasfiye Envanteri", - İflasın sonunda (Şirketin batması) düzenlenen envantere "İflas Envanteri" denmektedir.
Devralan bildiği borçların yanısıra işletmeye ait bilmediği borçlardan da sorumlu olur. Devreden ile devralan, devralanın belli borçlardan sorumlu olmayacağı konusunda bir anlaşmaya varsalar bile bu sorumsuzluk anlaşması ancak iç ilişkide geçerli olur, devredilen şirketin alacaklılarına karşı ileri sürülemez.
Küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsilci, tacir sayılmaz. Tacir sıfatı, temsil edilen küçük veya kısıtlıya aittir. Ancak, yasal temsilci ceza hükümlerinin uygulanması yönünden tacir gibi sorumlu olur.
Şube tek başına devredilemez. Şayet devir sözleşmesi yapılmışsa bile bu sözleşme şubenin devredildiği anlamına gelmez. Devir gerçekleştirilirken şube devrin kapsamı dışında bırakılabilir fakat artık bu şube olmaktan çıkar.
Devir sözleşmesi; sözleşmeden çıkan (ayrı- lan), devralma iradesine sahip olan devralan (katılan) ve kalan taraf arasın- da yapılan ve temel sözleşmedeki taraf değişikliği sonucunu doğuran söz- leşmedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri