Ticari araç kullanan şoförler için yaş sınırı 65'ten 68'e yükseltildi. Bu gelişmeden sadece ticari taksi kullanan şoförler yararlanabilecek. İstanbul'da bulunan 18 bine yakın ticari taksiyi ilgilendiren gelişme yaşandı. Bundan sonra azami şoför olma yaşı 65'ten 68'e çıkarıldı.
0-1 yaş aralığında hususi C segmenti otomobillerin ticari taksiye girmesine yönelik yaş sınırı 0-3'e, mevcutta taksi olarak hizmet veren araçların da yaş sınırı 0-6'dan 0-8'e yükseltildi.
Ticari araç kullanan şoförler için yaş sınırı 65'ten 68'e yükseltildi. Düzenlemeden sadece ticari taksi kullanan şoförler yararlanabilecek.
Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü 2021 yılında yeni düzenlemeye göre karayolu yük ve yolcu taşıyan ticari araç kullanan şoförlerde araç kullanımı yaşını 65'ten 69'a çıkardı. Kişilerin 69 yaşından yaş almamış olması yani 69 yaşından küçük olması şart koşul olarak biliniyor.
Yolcu taşımacılığında asgari kapasiteyi sağlayacak taşıt yaş şartı 12'den 15'e çıkarıldı. Yolcu acenteliği hizmeti yürütenlerin hizmet verebilecekleri firma sayısı 10'dan 20'ye yükseltilerek uluslararası yolcu acenteliği hizmeti verenlerin yurt içi taşımacılara da hizmet vermelerine imkan sağlandı.
İlgili 17 soru bulundu
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
Yönetmeliğin iptalleri düzenleyen maddesinde yapılan değişikle ise mesleki yeterlilik belgeleri ölüm veya vatandaşlık kaydının silinmesi ve sürücüler için 63 yaşının doldurulması hallerinde iptal edilecek.
Ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek. 69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi.
Ticari taksi plakası almak için kişinin geçim kaynağının şoförlük olduğunu kanıtlaması gerekir. Geçim kaynağı taksicilik olmayan kişilere ticari taksi plakası verilmez. Ticari taksi plakası almak için Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü'ne başvuru yapmak gerekir.
TİCARİ TAKSİLERİN ÖMRÜ MAKSİMUM 6 YIL
Ticari taksiye sıfır veya 1 yaşında olan, C segmenti otomobiller girebiliyor.
Ülke içerisinde dolmuş, taksi şoförlüğü ya da okul servisi kullanmak isteyen sürücülerin SRC 2 belgesi alması gerekmektedir. SRC 1 belgesi sahiplerinin SRC 2 almasına gerek yoktur. SRC 1 belgesine sahip olan sürücüler aynı zamanda SRC 2'ye de sahip olur.
Sürücü belgelerinin ticari araç şoförlerinde 5 yılda bir, hususi araç kullananlarda ise 10 yılda bir sağlık raporu alınarak yenilendiğini aktaran Kutlu, “Ancak bu süre çok uzun. Örneğin, 65 yaşındaki biri, 75 yaşına kadar herhangi bir kontrolden geçmeden araç kullanabiliyor.
Bilindiği üzere maalesef ki Türkiye Cumhuriyetinde alınan ehliyet Hollanda'da geçersiz sayılmakta. Bu sebeple Türk vatandaşlarımız yeniden sürücü kurslarına başvurmak zorunda kalmaktalar. Hollanda'ca bilmeyenler için ehliyet almak çok tabii olarak dahada zor bir süreç.
B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl C sınıfı ehliyetin 5 yıl olduğunu belirtmiştik. Siz eğer C sınıfı ehliyetinizi kullanmayacaksanız sadece B sınıfı ehliyetinizi kullanacaksanız bu durumda ehliyet yenilemenize gerek kalmıyor.
Trafik Karayolları Kanunu'na göre, her türlü ticari araç kullanan sürücüler için yaş sınırı bulunuyor. Ticari araç kullanan sürücülerde 5 yılda bir sağlık raporu çıkartmak zorunluluğu var. Kanuna göre 65 yaşını dolduran sürücüler, ticari araç kullanamıyor.
2018 yılı itibariyle, trafikte yer alan 16 yaş ve üstü araçların, trafikten çekilmesi ve hurdaya ayrılması esası üzerine kurulu bir yasadır Hurda Yasası. Otomobil, minibüs, panelvan, otobüs, kamyonet ve kamyonları kapsayan yasanın uygulanmaya başlaması ile pek çok avantajı da beraberinde getirdiği ortada.
2023 Engelli Araç Limiti Ne Kadar? 2023 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 122,9 olarak açıklanmıştır. Bu orana göre, 2023 yılında engelli araç limiti 1.004.200 TL olmuştur . Bu fiyatın altında ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmeyen araçlar, engelli vatandaşlar tarafından ÖTV muafiyetiyle satın alınabilmektedir.
B sınıfı ehliyet ile kullanılamayacak araçlar; 125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
D1 Sınıfı Ehliyet
16+1 kapasiteli minibüsler içindir. Geçerlilik süresi 5 yıldır. 21 yaşını doldurmuş olma zorunluluğu vardır. D1 sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin B sınıfı ehliyete sahip olması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri