Akıllı lensler için erken yaşlarda takılmayacağını belirtmiştik. Çünkü en az iki açıdan (yakın ve uzak) görme bozukluğunuzun olması gerekiyor. Ancak yine de en erken takılabilecek yaş sorulduğunda buna 45 yaş yanıtını verebiliriz. Orta yaş olarak geçen 45 yaş ve üzeri kişilerin ihtiyacı halinde akıllı lens takılabilir.
Bu lensle takıldıktan sonra ışıklarda uzama, genişleme gibi rahatsızlıklar sık görülmektedir. Bu nedenle uzun yol sürücülerinde akıllı lens kullanımı uygun değildir. Ayrıca 45 yaşının altındaki kişilere akıllı lens uygulanması genellikle doğru değildir.
Trifokal GİL'ler, katarakt nedeniyle görme sorunları olan hastalarda yada ileri derecede gözlük numarasına sahip olup yüksek numaralı kalın camlar nedeniyle görme kalitesi düşük olan yada gözlüğün ağırlığından gözlüğü taşıyamayan ve gözlükten kurtulmak isteyen ancak lazer cerrahisine uygun olmayan genç hastalar için de ...
Akıllı lens uygulanması için normal şartlarda ilk uygulama yaşı kırk olarak önerilmektedir.
Kontakt lens kullanmak için belirlenmiş minimum bir yaş sınırı yoktur. En önemli soru, çocuğunuzun lenslerin kullanımını ve bakımını doğru şekilde gerçekleştirecek kadar olgun ve motive olup olmadığıdır çünkü kontakt lensler özellikle iyi bir hijyen ve bakım gerektirir.
İlgili 35 soru bulundu
Özellikle, renkli lenslerin kaç yaşında takılması gerektiği konusu, son dönemlerde oldukça sık sorulmaya başlanmıştır. Öncelikle, kontakt lens ve diğer lenslerin kullanımı için yaş sınırı bulunmamaktadır.
Kontakt Lens Kullanımına Ne Zaman Başlanılır? Kontakt lens kullanımı açısından herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Sadece gözlüklerin atılması amaçlı bu ameliyatların yapılması durumunda ise özellikle yüksek miyop hastalarında sıradan katarakt ameliyatlarına göre daha fazla retina dekolmanı ve koroid kanaması gibi komplikasyonlarla karşılaşıldığı bilinmektedir. Bu durumlar, hasta ile mutlaka konuşulmalıdır.
Katarakt yani hastanın gözünün içinde görüntü odaklamasını sağlayan doğal merceğinin ömrü 65-75 sene arasıdır.
Çok sert bir katarakt değilse, üçüncü günden itibaren görmenin netleşmeye başlaması beklenir. Birinci haftada artık görmenin netleşmesi beklenir. Ancak bu dönemde tam oturmayan gözlük numarası nedeniyle hasta hala bulanık hissedebilir, muayenede deneme camları ile iyi görüyorsa bir sorun yok demektir.
Sonuç olarak, akıllı lensler, çok iyi sonuç veren ve yüksek hasta memnuniyeti sağlayan lenslerdir ancak her göze uygun değildirler. Uygun olmayan gözlere takılmaları durumunda hastaya faydadan çok zarar verebilmektedirler.
Ameliyat sonrası göz bir gece kapalı kalır ertesi gün göz pansumanı yapılır ve göz açılır. Tamamen iyileşme ortalama 3-7 gün arasında değişir. Bir göz yapıldıktan 3 gün sonra diğer göz ameliyatı yapılır.
Hasta ömrü boyunca bu lensi kullanmaktadır.
Burada kullanılan merceğin numarası ve türü (akıllı lens, astigmatlı lens gibi) her hasta için ayrı hesaplanır ve değerlendirilir. Damla ile uygulanan anestezi altında dikişsiz bir şekilde uygulanır. Başarılı bir cerrahi müdahale ile yerine konulan yeni merceğin kendiliğinden kayması söz konusu değildir.
Akıllı Lensler ömürlüktür ve kalıcıdır, kontakt lensler gibi tak-çıkar olayı bulunmamaktadır. Göz doktorları tarafından göz içine yerleştirilen lensler ömür boyu kullanılır.
Tıbbi bir hastalık olmadıkça göz içi lenslerin tekrar değiştirilmesi önerilmez. Bu nedenle katarakt ameliyatı öncesi hangi lensin konulacağı kararı önemli ve bir kez alınacak bir karardır. Akıllı lens uygulaması her hastaya uygun değildir.
Akıllı lens ameliyatı sırasında hastanın gözü damla ile uyuşturulur ve operasyon sırasında hasta ağrı ya da acı hissetmez. Her bir göz için yaklaşık 5-10 dakikada işlem tamamlanır ve aynı gün içerisinde yalnızca tek göze akıllı lens takılabilir.
Akıllı Lensleri Devlet, SGK Karşılıyor mu? Ne yazık ki, ne ülkemizde ne de diğer ülkelerde akıllı lensler devletler ve SGK gibi kurumlar tarafından karşılamamaktadır.
Ameliyatlı göz, su ve sabunla temas etmemelidir. Boyundan aşağı duş alabilirsiniz. Bu nedenle ilk 1 (bir) hafta göze su teması olmamalıdır. Saçınızı kuaför usulü geriye doğru yıkayabilirsiniz.
Akıllı lens tedavisi kimlere uygulanmaz? Bu lensler tek açılı görme bozukluğu sorunu yaşayan kişilere takılmamaktadır. Çünkü uzağı ya da yakını görmekte zorlanmayan kişilerin görüş açılarını lens bozabilir, yaşam kalitesini düşürür. Dolayısıyla görme bozukluğu olan tüm hastalara uygulanmaz.
Katarakt ameliyatı genelde ağrısız bir ameliyattır. Hem ameliyat sırasında hem de ameliyat sonrasında bir ağrı hissi olmaz. Ancak hastaların önemli bir bölümünde batma veya yanma gibi şikayetler görülebilir. Bu şikayetler herhangi bir görme azlığına neden olmaz.
Akıllı lens ameliyatı damla anestezisi ile yapılır. Tecrübeli ellerde 7-8 dakika kadar süren bir işlemdir. Ağrısız bir işlemdir. Ameliyat sonrası hasta kalkıp evine gidebilir, ertesi sabaha kadar gözün bandajlı kalması uygun olur.
Gözlük, kontakt lense göre çok sayıda fayda sağlarlar. Çok az temizlik ve bakım gerektirirler, takmak için gözlerinize dokunmanız gerekmez (göz enfeksiyonları riskinizi azaltır) ve de gözlük, sık sık değiştirilmesi gerekmediğinden uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur.
Kontakt lens ya da gözlük kullanırken yapılacak olan kontrolde her iki gözün görme derecesinin toplamı en az 16/20 olması gerekir.
Kadının süslenmesi caizdir. Ancak bunu kocasına veya kendine nikah düşmeyenlere gösterebilir. Göze takılacak olan lensin renkli ve dikkat çekici olması doğru değildir. Normal ve göz renginize uygun bir lens takmanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri