Yüksekova, Hakkâri ilinin en büyük ilçesidir. Ülkenin güneydoğu ucunda, Türkiye-İran-Irak sınırlarının kesiştiği nokta yakınlarında yer alan ilçe, İran'a açılan (Esendere sınır kapısı) ve Irak'a ileride açılacak sınır kapılarıyla Türkiye'nin stratejik öneme sahip ilçelerinden biridir.
Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılırken, Cizre ve Yüksekova'nın il olacağı bildirildi. Hakkari'nin adı Çölemerik, Şırnak'ın adı da Nuh olacak. Bugün Meclis'e iki yasa tasarısı getirildi. Bunlardan biri bireysel emeklilikle, diğeri varlık fonuyla ilgili.
Doğusunda İran ve güneyinde Irak ile komşu olan Hakkâri'nin batısında Şırnak, kuzeyinde ise Van ili vardır. En yüksek noktası 4.150 metreye ulaşan Cilo Dağı, Hakkâri sınırları içerisindedir.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
Yüksekova I.Dünya Savaşı sonunda Rus işgaline uğramış, ilçenin milis kuvvetleri ve ordunun başarısı sonucu 5 Mayıs 1918'de düşman işgalinden kurtulmuştur. 19.yy'da Van Vilayetine bağlı Hakkari Livası'nın kazası olan Yüksekova 1936'da ilçe durumuna getirilmiştir. İlçe merkezin eski adı Dize'dir.
İlgili 20 soru bulundu
Damadın amcası, depremzede ailelerin 1 yıl boyunca tüm masraflarını karşılayacaklarını açıkladı. HAKKARİ'nin en büyük aşiretlerinden Pinyanişi aşiretine mensup Yüksekova'nın Büyükçiftlik Beldesi Belediye Başkanı İsmail Rüştü Zeydan, oğlunu Iraklı ailenin kızıyla evlendirdi.
Günümüz Yüksekova'sında halkın sosyal yapısı halen aşiretçiliğe dayanmakta olup, ilçede Pinyanişi, Doskri, Diri, Oramar ve Ertoşi aşiretleri çoğunluğu teşkil etmektedir.
Hakkâri, (Kürtçe: Colemêrg) Hakkâri ilinin merkezi olan şehirdir.
Hakkâri ilinin eski adı Çölemerik'tir. Bu ad, Kürtçe'de "sahipsiz yeşillik" anlamına gelir. Hakkâri adı ise, Arapça'da "Hakkarlar'ın Şehri" anlamına gelen Hakkariye kelimesinden gelmektedir.
Şehrin simgesi haline gelmiş Hakkari kebabı, tattığınız kebaplardan çok çok başka bir lezzete sahip. İçerisinde kıyma, kuyruk yağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar yer alan lezzeti, kentin çeşitli yerlerindeki restoranlarda denemelisiniz. Hakkari'de günlük olarak tüketilen en meşhur yiyeceklerden birisi otlu peynirdir.
68.000 Müslüman, 7000 Nesturi, 1328 Yahudi, 2200 Yezidi, 800 Ermeni şeklindedir.
Esendere Sınır Kapısı Türkiye'nin İran'a açılan sınır kapısıdır ve Hakkari Yüksekova'ya 40 km uzaklıkta bulunmaktadır.
Tahran-Hakkari arası uçuş mesafesi toplam 717 kilometre. İki şehir arasındaki uçak yolculuğu 1 saat 20 dakika sürüyor.
YÜKSEKOVA KEBABI
Yüksekova kebabı, bu ilçenin simgesi haline gelmiş bir lezzettir. Kıyma, kuyruk yağı, maydanoz ve çeşitli baharatlar gibi malzemelerin kullanıldığı Yüksekova kebabı, normal kebaplardan çok farklı bir lezzete sahiptir.
Yüksekova Belediye Başkanı BDP'li Ruken Yetişkin, başkanlığında toplanan Yüksekova Belediye Meclisi, ilçenin adının Kürtçe'de 'büyük ganimet' anlamına gelen 'Gever' olarak değiştirilmesine karar verdi.
Hakkari adı, eskiden Van gölünün güneyinde ve bir bölümü de İran'a doğru uzanan yörelere yerleşmiş “Hakkar” kabilesinin isminden gelmektedir. Arap dili, coğrafyası ve tarihlerinde bölge adı “Hakkariye” olarak geçmekte olup, “Hakkarlar'ın Şehri” anlamına gelmektedir.
Yüksekova, Hakkâri ilinin en büyük ilçesidir.
Cumhuriyet'in başlarında sahası eskisine göre daralmış ve bir kısmı sınırlarımız dışında kalmış olan vilâyet için Hakkâri, bu vilâyetin merkezi için Çölemerik adı kullanılmış, fakat zamanla Çölemerik adı unutularak hem ile hem de merkezine Hakkâri denmiştir.
Hakkâri'nin merkez ilçeyle beraber 5 ilçesi bulunur. Hakkâri'nin ilçeleri: Merkez, Çukurca, Derecik, Şemdinli, Yüksekova.
Merkezi: Türkiye'de, Suriye'nin Haseke ilinde, Irak'ın Sincar bölgesinde, Ermenistan'da, Gürcistan'da, Azerbaycan'da, Rusya'da, Lübnan'da ve İran'ın Batı Azerbaycan ilinde konuşulur.
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
"Kürtçe ve Farsça, İranî dillerdir. Aynı dil grubunda yer alıyorlar. Haliyle ortak kelimeleri olduğu gibi ortak dil kuralları da var.
Hakkari'nin en büyük aşiretlerinden Pinyanişi aşiretine mensup Yüksekova'nın Büyükçiftlik Beldesi Belediye Başkanı İsmail Rüştü Zeydan, oğlunu Iraklı ailenin kızıyla evlendirdi.
Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi. İzolluların yaşadığı 15 ilden temsilcilerin katıldığı toplantıda, Türkiye İzollu Platformu'nun kurulmasına karar verildi.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri