Tedavide ampisilin, trimetoprim-sulfametoksazol, ciprofloksasin gibi antibiyotikler kullanılır. Uygun antibiyotik tedavisi almayan kişilerde haftalarca veya aylarca ateş devam edebilir ve komplikasyonlar gelişebilir ve enfeksiyon komplikasyonlara bağlı ölümle sonuçlanabilir.
Typhoid, azitromisin, seftriakson ve florokinolonlar gibi antibiyotiklerle tedavi edilir. Antibiyotik tedavis ile birlikte hastanın bol miktarda su tüketmesi de çok önemlidir.
Enterik ateşin tedavisinde (Salmonella enterica serovar Typhi veya serovar Paratyphi A, B ve C tarafından oluşturulan Tifoid ateş veya Tifo ve Paratifo) siprofloksasin, ofloksasin, seftriakson, ko-trimoksazol, ampisilin, amoksisilin, azitromisin veya kloramfenikolden biri kullanılır.
Tifo hastalığı yüksek ateş, ishal ve kusmaya yol açan ve ölümcül olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır.
Tifo ve paratifoda 14 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanırken, kronik taşıyıcılığın giderilmesinde ve lokal organ enfeksiyonlarında ise tedavi 4-6 hafta sürdürülür. Hastalıktan korunmak için çeşitli aşılar olmasına rağmen, bunların koruyucu etkisi %100 değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Tifonun kesin tanısı kan, kemik iliği, dışkı veya idrardan S. typhi'nin üretilmesi ile konur (2). Olgulara antibiyotik başlamadan önce alınan kan kültürlerinde bakterinin izolasyon olasılığının %73-97, antibiyotik tedavisi alan hastalarda ise % 40'a kadar düşebilir (9, 10).
Tifo acil tedavi edilmezse ciddi sorunlara neden olabilir ve ölümcül olabilir. Bağırsak kanaması veya bağırsakta delinmeler, tifonun sebep olabileceği en ciddi sorunlardandır. Bu durumda, ince bağırsak veya kalın bağırsakta bir delik oluşur.
Tifo ya da Karahumma, kirli içme suları ve pis yiyeceklerle bulaşan bakteriyel bir hastalıktır. Hastalık etkeni Salmonella typhi adlı bir bakteridir.
ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ (İNTANİYE) BÖLÜMÜ
Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları böyle dökülmelere neden olabilir.
Örneğin, güçlü mide asidi birçok Salmonella bakterisini öldürebilir. Ancak bazı tıbbi problemler veya ilaçlar bu doğal savunmaları bozabilir. Örneğin; Antasitler midenin asitliğini düşürerek daha fazla Salmonella bakterisinin hayatta kalmasını sağlar.
Sürüngenlere, kuşlara ya da evcil hayvanlara dokunmakta bakterinin yayılmasının bir başka nedenidir. Yemekleri yüksek ateşten pişirme veya sütün pastörizasyonu Salmonella bakterisini öldürür.
Salmonella bakterisi suların iyi klorlanması, kaynatılması, gıdaların iyi pişirilmesi ve pastörizasyona dayanıksızdır. Bu nedenle korunma amacıyla; Kaynağını bilindik temiz içme suyu kullanın. Zorunlu durumlarda en az 10 dakika kaynattıktan sonra kullanın.
Sağlıklı insanların çoğu, belirli bir tedavi olmadan birkaç gün içinde iyileşir. Salmonella ile enfekte olursanız, bu belirtiler tipik olarak bakterilere maruz kaldıktan 12 ila 72 saat sonra ortaya çıkar. Semptomlar genellikle dört ila yedi gün sürer ve tedavi olmadan kendiliğinden düzelir.
Giriş: Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır? Tifüs çok eski devirlerden beri bilinen, insandan insana bitler aracılığı ile bulaşan, savaş, kıtlık ve sefalet dönemlerinde salgın halinde seyreden, ateşli bir hastalıktır.
Tifoyu önlemek için iki aşı vardır. Biri inaktif (öldürülmüş) aşı ve diğeri canlı, atenüe (zayıflatılmış) aşıdır. Sağlık uzmanınız, hangi tip tifo aşısının sizin için en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir. aşısı kapsülleri bir buzdolabında (dondurulmadan) saklanmalıdır.
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Hangi Hastalara Bakar? - Sepsis adı verilen kan ve vücut iltihaplarına enfeksiyon hastalıkları bölümü ve klinik mikrobiyoloji bölümü bakmaktadır.
İntaniye (Enfeksiyon Hastalıkları) uzmanı, hastanelerin ilgili departmanlarında; virüs, parazit, bakteri ya da mantar gibi mikroorganizmaların sebep olduğu hastalıkların tedavi ve tanısı ile ilgilenen uzman doktora verilen mesleki unvandır.
Paratifo, kanatlılarda Salmonella pullorum ve Salmonella gallinarum dışında kalan hareketli Salmonella'ların oluşturduğu enfeksiyon hastalığı. Bu etkenlerle bulaşık hayvansal ürünlerin tüketilmesi, insanlarda gıda kaynaklı enfeksiyonlara sebep olmaktadır. Hastalık vertikal yolla bulaşabilmektedir.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
Tifo, sağlıksız ve pis içme suları ve yetersiz hijyen şartlarında hazırlanan gıdalar yüzünden bulaşmaktadır. Tifo, salmonella ismindeki bir bakteri yüzünden bulaştığı da uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
TİFO ve PARATİFO
Hastalık enfekte insanların idrar ve dışkıları ile kontamine olmuş gıda ve suların alınması ile bulaşır. Kanalizasyon sularının, içme ve kullanma sularına karışması sonucunda tifo salgınları görülür.
Türkiye'de halen tifo tanısında serolojik bir tanı yöntemi olan Gruber-Widal tüp aglütinasyon testinin (GWT) rutin olarak kullanıldığı bilinmektedir. Salmonella infeksiyonları beş değişik klinik formda izlenir. Buna karşın serolojisi pozitif tüm olgular tifo tanısı ile tedavi edilmektedir.
Tanım: Tifo, S.typhi ; paratifo ise S.paratyphi A, B, C isimli basil türü bakterilerin neden olduğu hastalıklardır.
Bulaşıcı bir hastalık olan tifo, insanlara su ve yiyecek yoluyla geçiyor. Tifo, özellikle temiz su sıkıntısının yaşandığı Güney Asya ve Afrika'da oldukça yaygın şekilde görülüyor. 'Salmonella Typhi' adındaki bir bakterinin yol açtığı tifo hastalığı, halk arasında 'kara humma' olarak da biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri