Aseton ve buharları aşırı derecede yanıcıdır. Asetonun parlama noktası olan -20 °C'den yüksek sıcaklıklarda %2.5-12.8 konsantrasyonlarda hava-aseton karışımları parlayabilir. Statik elektrikten aseton yanması nadiren gerçekleşir.
Oje çıkarıcı aseton, propanon ve dimetil keton isimleri ile de bilinen bir kimyasaldır. Bu kimyasal karışım renksiz, keskin ve yanıcı özelliklere sahiptir.
Aseton (C3H6O) Gazının Zararları Nelerdir? Aseton gazı solumak organlarda doku yıkımına sebep olabilir; kalp, akciğer, böbrek gibi organların işlevlerini bozabilir. Son derece yanıcı patlayıcı bir gaz olan aseton, ısınma durumunda yangın, yaralanma riskini arttırır.
Kimyaca ismi, propanon veya dimetil ketondur. Çözücü özelliklere sahip olduğundan çok kullanılır. Birçok yağları, reçineleri, selüloz nitrat ve selüloz asetatı çözer. Bu özelliğinden dolayı aseton, patlayıcı Madde ve sentetik iplik fabrikasyonunda geniş ölçüde kullanılır.
Aseton (propanon, dimetil keton, 2-propanon, propan-2-on ve β-ketopropan olarak da bilinir), ketonlar olarak bilinen kimyasal bileşikler grubunun en basit temsilcisidir. Aseton renksiz, uçucu, yanıcı bir sıvıdır.
İlgili 42 soru bulundu
Aseton; su ile iyi karışması, yüksek evaporasyon özelliği ve düşük viskoziteli olması nedeniyle iyi bir organik çözücü olarak kabul edilmektedir [15].
Aseton, propanon ya da dimetil keton, (CH3)2CO formüllü organik kimyasal bileşiktir. Keskin, yanıcı, zehirli olmayan renksiz bir sıvıdır.
Aseton ayrıca 2-propanolün (izopropil alkol) dehidrojenasyonuyla hazırlanır. Ketonlar sınıfının ilk üyesi dimetil ketondur. Aseton'un kapalı formülü C3H6O'dur, Aseton'un kaynama noktası 56 °C'dir. Aseton su, etanol ve eter ile her oranda birleşir.
Aseton alkol, aseton ve etil alkolün bir karışımıdır. Aseton, formülü CH3COCH3 olan, suda çözünen, keskin kokulu, renksiz bir sıvıdır. Etil alkol, formülü CH3CH2OH olan, suda çözünen, karakteristik kokulu, renksiz bir sıvıdır. Aseton alkol, laboratuvarlarda ve tıbbi uygulamalarda kullanılan bir çözücüdür.
Etanol, ya da etil alkol, renksiz, hoş kokulu ve yanıcı, hafif bir sıvıdır.
Bilgisayarınızın ekranını aseton içeren temizleyicilerle silmeyin. Yalnızca ekran veya monitör temizliğinde kullanılmak amacıyla üretilmiş bir temizleyici kullanın. Temizleyiciyi asla doğrudan ekrana püskürtmeyin. Temizleyici, ekranın içine girerek hasara neden olabilir.
Çünkü, asetonlar yanıcı özelliklere sahip olan malzemelerdir. Bu nedenle de yaraya denk geldiğinde zarar verebilir.
Aseton koklamak uçucu madde bağımlılığına neden olabilir. Bu maddeler kimyasal gaz içerdiğinden vücutta kalp, karaciğer, böbrek gibi hayati organların işlevlerini bozabilir. Ayrıca aseton koklamak bu organlarda doku yıkımına neden olabilir. Belli süre aseton koklamak sonucunda kalp atımları düzensizleşebilir.
Aseton çeşitleri, renksiz, keskin bir kokuya sahip uçucu bir kimyasal olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle seçimi ve kullanımı sürecinde dikkatli davranmakta yarar olacaktır. Asetonlar kimyasal madde olmalarına rağmen cilde herhangi bir zarar vermemektedir.
Aseton, gözlük camı ya da çerçevesi için kesinlikle uygun bir temizlik malzemesi değildir. Aseton, hem gözlük camlarına hem de çerçevelerine uzunca bir süre temas ettiği takdirde büyük hasarlar oluşturabilir.
Votka en az kokan içkidir, çünkü yapımında kokulu maddeler kullanılmaz.
Aseton ilk olarak tırnak ve tırnak köklerinde olumsuz etkilere sebep olmakta ve buna bağlı olarak kırılma ve yumuşamanın önünü açmaktadır.
Aseton araç boyalarına bile zarar verebiliyor.
Çok kolay alevlenir madde : 0 °C´den düşük parlama noktası ve 35 °C´den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz haldeki maddelerdir.
Kozmetik sektöründe çözücü olarak kullanılır (oje çıkarıcı). Boya sektöründe inceltici ve çözücü olarak kullanılır. Sanayide çoğu kimyasal maddenin üretimi için kullanılır. Asetonun dünya üretiminin neredeyse yarısı methylmetacrylate üretiminde öncü olarak kullanılır.
Yok bi zararı tahriş edici bir kimyasal değil .
Evde asetonsuz oje çıkarma işlemi yapmak isterseniz ilk olarak, limon ve sirke önerilir.
Ilık su dolu bir kap içine sıvı sabun ekleyin ve tırnaklarınızı bu suyun içinde 5 dakika tutun. Ardından yumuşayan tırnaklarınızı limonla ovalayarak ojeleri çıkarın. Diş macunu da yeri geldiğinde aseton yerine geçebiliyor.
Kolonya Kullanın
Kâseyi tırnaklarınızı örtecek kadar kolonya ile doldurun. Tırnaklarınızı 5 dakika kadar kolonya içerisinde bekletin. Kolonya sayesinde yumuşayan ojelerinizi çıkarmak için pamuk yardımıyla tırnaklarınızı güçlü bir şekilde silin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri