Tifüs çok eski devirlerden beri bilinen, insandan insana bitler aracılığı ile bulaşan, savaş, kıtlık ve sefalet dönemlerinde salgın halinde seyreden, ateşli bir hastalıktır. Hastalığa sebep olan Rikketsiya Prowazeki adlı bakteri ancak canlı hücre içerisinde üreyebilir.
Hastalık insandan insana bitlerle bulaştırılır. Enfekte bit, insanlardan kan emerken Rickettsiaları saçlı deri üzerine bırakır. Bu kişiler kaşıma ve ovalama ile Rickettsiaların tahriş olmuş cilt yüzeylerinden içeri girmesine neden olurlar ve böylece infeksiyon meydana gelir.
Tifüs bitler, pireler veya akarlar tarafından yayılan bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Bu madde tifo hastalığı hakkındadır. İlişkisiz bir hastalık olan tifüs ile karıştırılmamalıdır.
Afrika'nın ortası ve doğusunda, Amerika'nın ortası ve güneyi, Asya'nın soğuk bölgelerinde (dağlık) görülür. Tifüse, aşırı kalabalığın ve kötü hijyen koşullarının hakim olduğu cezaevleri ve mülteci kampları gibi yerlerde de rastlanır.
İlgili 16 soru bulundu
Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
Tifo, Salmonella typhimurium (S. typhi) isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteri insanların bağırsaklarında ve kan dolaşımında yaşar. Enfekte bir kişinin dışkısına maruziyet yoluyla bireyler arasında yayılır.
1877-1878 Osmanlı Rus Harbi, Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında asker kıtalarında salgın yapan tifüs virüsü Cumhuriyet'in ilk yıllarında da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görülmüştür.
Tifo hastalığında belirti olarak baş ağrısı, halsizlik, kırıklık ve yavaşça yükselen ateş ile sessiz bir başlangıç görülür. Genelde bir hafta sonunda sonunda ateş 39-39,5˚C'ye ulaşır. İkinci haftaya geçildiğinde hastanın ateşi yüksek devam eder ve hastanın şuuru bulanıktır.
Sonuç: Tifo ülkemizde epidemiler yapabilen endemik bir enfeksiyon hastalığıdır. Erken tanı ve tedavi komplikasyonları ve mortaliteyi azaltırken, tanıyı engelleyen en önemli faktör hastalara tanı konulmadan antibiyotik tedavisi başlanmasıdır.
En zehirli böcek isimleri arasında sivrisinek, Afrika katil böceği, tekerlek böceği, siyah korsan böceği, bot fly, kedi tırtılı ve çeçe sineği bulunmaktadır. Ateş karıncası, pireler ve bal arıları da oldukça zehirli böcek türleri arasında yer almaktadır.
İkinci Dünya Savaşı sırasında bir aşı keşfedilmeden önce, tifüs insanlar için yıkıcı bir hastalıktı. Bugün hala Afrika, Asya, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın dağlarında ve soğuk bölgelerinde yaygındır.
Günümüzde tifüs kolaylıkla tedavi edilebilmektedir ve tedavisinde Kloramfenikol, Ampisilin ve benzeri ilaçlar kullanılmaktadır. Aşısı da bulunmaktadır; ancak %51-67 koruyuculuğu vardır, kesin koruyucu değildir.
Vaka sayısı 1935-1936-1937-1938 senelerinde ortalama 485 olduğu halde 1939-1940- 1941-1942 senelerinde ortalama 764'tür. 1943 senesinin ilk aylarında çoğalmaya başlayan tifüs Mart ve Nisan aylarında salgın halini almıştır16.
8) Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Tifüs salgını
1914 - 1918 yılları arasında Tifüs bakterisini taşıyan bitlerin neden olduğu salgın savaşın beraberinde getirdiği bir olguydu. Avrupa ve Asya'da 25 milyon kişi hastalandı ve özellikle Sovyetler Birliği ülkelerinde 3 milyona yakın insan hayatını kaybetti.
İbrahim Refik Saydam (8 Eylül 1881, İstanbul - 8 Temmuz 1942, İstanbul), Türk hekim ve siyasetçi.
İçme suyuyla birlikte el yıkama alışkanlığının az olduğu, en fazla tifo vakası olan ve salgın meydana getiren bölgeler Afrika ve Güney Asya olarak kabul edilir. Daha sık görülen bu bölgelerdeki tifo vakaları özellikle çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturur.
Bulaşma. S.typhi bakterisi sadece insanda hastalık yapar. Tifo hastasının kan dolaşımında ve barsaklarında bakteri bulunur. Hastalığı geçiren bazı kişiler iyileştikten sonra bakteriyi taşımaya devam eder ve taşıyıcı olarak hayatlarını sürdürürler.
Giriş: Tifüs Nasıl Bir Hastalıktır? Tifüs çok eski devirlerden beri bilinen, insandan insana bitler aracılığı ile bulaşan, savaş, kıtlık ve sefalet dönemlerinde salgın halinde seyreden, ateşli bir hastalıktır.
Veba bakterisi, yani yersinia pestis, önceden enfekte olmuş hayvanların üzerinde bulunan pirelerin insana geçmesi, ve insanları ısırması yolu ile insanlara bulaşır. Bu taşıyıcı hayvanlar arasında yaygın olarak fareler, köpekler, sincaplar, sıçanlar, ve tavşanlar bulunur.
Bulaşıcı bir hastalık olan tifo, insanlara su ve yiyecek yoluyla geçiyor. Tifo, özellikle temiz su sıkıntısının yaşandığı Güney Asya ve Afrika'da oldukça yaygın şekilde görülüyor. 'Salmonella Typhi' adındaki bir bakterinin yol açtığı tifo hastalığı, halk arasında 'kara humma' olarak da biliniyor.
Hastalık, öksürme ve hapşırma sırasında havaya karışan damlacıkların solunmasıyla insandan insana bulaşabilir. Vücudun enfekte olmasının ardından, belirtiler birkaç saat içerisinde ortaya çıkabilir.
Örneğin sonbahar ve yaz mevsimlerinde tifo daha sık bulaşmaktadır. Tifo sanılanın aksine sıradan ve basit bir hastalık değildir. Kişinin vücuduna tifo virüsü bulaştığında akciğerleri, karaciğeri, gözleri, kulakları, beyni ve kalbi önemli şekilde etkilenmektedir.
Başta kanser ilaçları olmak üzere bazı ilaçlar ve kimyasal maddeler, tifo gibi yüksek ateşli, ağır seyreden ve uzun süren hastalıklar, tiroid bezinin guatr gibi hastalıkları böyle dökülmelere neden olabilir.
TİFO ve PARATİFO
Taşıyıcıların gıda ve su ile ilişkili işlerde çalışmaları engellenmelidir. Tifo hastalarının kullandığı tuvaletlerin dezenfekte edilmesi, bu hastalarla temastan sonra ellerin yıkanması da korunmada çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri