Temiz olan ve temizliğe dikkat eden, edilen bir yerde bu hastalık yaşayamaz. Çünkü hastalık bit ve pireler vasıtasıyla bulaşır.
Hastalık, öksürme ve hapşırma sırasında havaya karışan damlacıkların solunmasıyla insandan insana bulaşabilir. Vücudun enfekte olmasının ardından, belirtiler birkaç saat içerisinde ortaya çıkabilir.
Tifüs, bakteriyel bulaşıcı bir hastalıktır: Bakteriler, enfekte insanların dışkısı yoluyla bulaşır.
Tifüs hastalığına rickettsie ve prowezekil adında olan bir bakteri türü neden olmaktadır. Tifüs bitler, pireler veya akarlar tarafından yayılan bulaşıcı bir enfeksiyondur. Tifüs hastalığı özellikle çocukların bağışıklık sisteminin zayıf olmasından dolayı etkilerini çocuklarda daha fazla göstermektedir.
Bu madde tifo hastalığı hakkındadır. İlişkisiz bir hastalık olan tifüs ile karıştırılmamalıdır.
İlgili 20 soru bulundu
Hastalık insandan insana bitlerle bulaştırılır. Enfekte bit, insanlardan kan emerken Rickettsiaları saçlı deri üzerine bırakır. Bu kişiler kaşıma ve ovalama ile Rickettsiaların tahriş olmuş cilt yüzeylerinden içeri girmesine neden olurlar ve böylece infeksiyon meydana gelir.
Dünya Savaşı ve Milli Mücadele yıllarında asker kıtalarında salgın yapan tifüs virüsü Cumhuriyet'in ilk yıllarında da Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde görülmüştür.
Sıtma,Hepatitler (bulaşıcı sarılıklar), Sarı humma, parazitler, ishaller, grip, tifo, kolera, menenjit, AIDS ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardır.
Tifo, Salmonella typhimurium (S. typhi) isimli bakterinin neden olduğu bir enfeksiyondur. Bakteri insanların bağırsaklarında ve kan dolaşımında yaşar. Enfekte bir kişinin dışkısına maruziyet yoluyla bireyler arasında yayılır.
İçme suyuyla birlikte el yıkama alışkanlığının az olduğu, en fazla tifo vakası olan ve salgın meydana getiren bölgeler Afrika ve Güney Asya olarak kabul edilir. Daha sık görülen bu bölgelerdeki tifo vakaları özellikle çocuklar için ciddi bir tehlike oluşturur.
Geçmişte, tifüs genellikle savaşta veya teknelerde erkeklere eşlik ediyordu çünkü bu hastalık, konakçıları çoğunlukla sıçanlar ve farelerde olan enfekte bitlerdir. Yüksek ateş, döküntü, baş ağrısı, titreme, öksürük, kusma tifüsün başlıca semptomlarıdır.
Tifo ve paratifoda 14 gün süreyle antibiyotik tedavisi uygulanırken, kronik taşıyıcılığın giderilmesinde ve lokal organ enfeksiyonlarında ise tedavi 4-6 hafta sürdürülür. Hastalıktan korunmak için çeşitli aşılar olmasına rağmen, bunların koruyucu etkisi %100 değildir.
Ülkede hastalıkların yok olmasıyla 1971'de tifüs, 1980'de çiçek aşısı üretimi sonlandı. 1976`da Kuru BCG aşısının deneysel üretimi başlarken, 1983`te bu aşının üretimine geçildi. 1996'da DBT ve kuduz aşısı, 1997'de ise BCG aşı üretiminin kesilmesiyle sona erdi.
Veba bakterisi, yani yersinia pestis, önceden enfekte olmuş hayvanların üzerinde bulunan pirelerin insana geçmesi, ve insanları ısırması yolu ile insanlara bulaşır. Bu taşıyıcı hayvanlar arasında yaygın olarak fareler, köpekler, sincaplar, sıçanlar, ve tavşanlar bulunur.
Kara Ölüm olarak da bilinen veba, 1347-1352 yıllarında Avrupa'yı yerle bir eden, yaklaşık 25-30 milyon kişinin ölümüne sebep olan bir veba salgınıydı. Kemirgen hayvanlardaki pirelerle taşınan hastalık, ilk olarak Orta Asya'da ortaya çıkmış, Moğol savaşçı ve tüccarlar aracılığıyla Kırım'a yayılmıştır.
Pandemi ya Orta Asya'da ya da Doğu Asya'da ortaya çıktı. Ancak ilk kesin görünümü 1347'de Kırım'da olmuştur. Kırım'dan, büyük olasılıkla Ceneviz gemilerinde seyahat eden ve siyah farelerde yaşayan pireler tarafından taşınmıştır.
Etken mikroorganizma genellikle Salmonella typhi isimli bakteridir. Enfeksiyon sıklıkla kontamine yiyeceklerden ve içme suyundan bulaşır ve el yıkamanın daha az olduğu yerlerde daha yaygındır. Peki Tifo hastalığı nedir, belirtileri nelerdir?
Bu hastalık tıp ilminde “tifüs” denilen ve halk dilinde “lekeli humma” tabir olunan kötü hastalıktır. Bu hastalığın tedavisi yoktur. Buna yakalananların yüzde doksanı nihayet bir hafta zarfında vefat eder. Olağanüstü bulaşıcı bir hastalıktır.
Tifo, sağlıksız ve pis içme suları ve yetersiz hijyen şartlarında hazırlanan gıdalar yüzünden bulaşmaktadır. Tifo, salmonella ismindeki bir bakteri yüzünden bulaştığı da uzmanlar tarafından belirtilmektedir. Tifonun başlangıcı ateş ile beraber baş ağrısı, karın ağrısı ve iştahta azalmaya yol açabilmektedir.
“UÇUK, ÖPÜCÜKLE DE ÇATAL KAŞIKLA DA BULAŞIR“
Dr. Selim Kum yine öpüşme ile bulaşan sreptokokal farenjitin de boğaz yollarının bakteriyel iltahabi hastalığı olduğunu söyledi. Dr.
Cinsel temas sadece cinsel ilişki olarak da algılanmamalıdır. Öpüşme, oral, anal temaslar ve bazı cinsel nesneler (vibratörler gibi) cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılmasında rol oynamaktadır. Prezervatifler cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde çok etkili olabilmektedir.
Frengi, etkin bulaştıncı bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakterinin bulaşması için üreme organlarının mukozasında ufak sıyrıkların bulunması bile yeterlidir. Öpüşme ve ısırma, hamilelik veya kan nakli de bulaşma yollan arasında yer alır.
Tifüs hastalığına rickettsie ve prowezekil adındaki bir bakteri türü sebep olmaktadır. Tifüs hastalığı bitler, pireler yahut akarlar aracılığıyla yayılım gösteren bulaşıcı bir enfeksiyon olma özelliği taşımaktadır.
İbrahim Refik Saydam (8 Eylül 1881, İstanbul - 8 Temmuz 1942, İstanbul), Türk hekim ve siyasetçi.
8) Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Tifüs salgını
1914 - 1918 yılları arasında Tifüs bakterisini taşıyan bitlerin neden olduğu salgın savaşın beraberinde getirdiği bir olguydu. Avrupa ve Asya'da 25 milyon kişi hastalandı ve özellikle Sovyetler Birliği ülkelerinde 3 milyona yakın insan hayatını kaybetti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri