Ayna ışık kaynağı değildir. Ancak ayna ışığı iyi yansıtan bir cisimdir. Işık kaynağı olan cisimler bir enerjiyi ışığa çeviren cisimlerdir. Buna örnek olarak çeşitli malzemelerden yapılmış lambalar örnek verilebilir.
Işığın Yansıması
Yani kendi görüntülerini yansıtırlar. Aynalar, su ve bazı metaller gibi pürüzsüz ve parlak yüzeyler de görüntüleri yansıtırlar. Bunun sebebi ışık ışınlarının düz çizgiler halinde yayılmasıdır. Düz aynalarda ışık ışınları geri yansıtılır ve oldukları gibi gösterilir.
Birçok ayna, %90-95 verimlilik ile yansıtır; yani ışığın %5-10 civarı soğurulur. Dolayısıyla gerçekte bu sistem sonsuza kadar parlaklaşamayacaktır ve aynalar ile ışık kaynağının fotonları soğurma hızı ile ışık kaynağının foton üretme hızı arasında bir denge sağlanacaktır.
Ayna, alüminyum folyo, metal kaşık gibi varlıklar ışık kaynağı değildir. Ama aydınlatıldığında ışık yayıyormuş gibi görünürler.
Ayna Yapay Işık Mıdır ¿
Ayna yapay ışık değildir nedeni ise yansıma olduğundan dolayı cisimlerden aldığı ışığı yansıtır ve bu sebeblerden ötürü ayna yapay ışık kaynağı değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Ancak aynalar için durum biraz daha farklıdır. Karşısına koyulan cisim hangi renkteyse ayna o renkte görünür. Çünkü aynalar yüzeylerine çarpan ışığı aynı şekilde yansıtır, yani aynaya çarpan ışığın gelme ve yansıma açısı aynıdır.
Çukur ayna gelen ışınları toplar, tümsek ayna dağıtır. Düzlem ve tümsek aynalarda daima sanal görüntü oluşur, gerçek görüntüsü oluşmaz. Ama çukur aynada odak noktasının dışındaki cisimlerin gerçek görüntüsü oluşur.
Ayna ya da gözgü, ışığın %100'e yakın bir kısmını yansıtan düzgün olarak cilalı yüzeydir.
Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz. Ancak hem gündüz hem de gece görebilmemiz için ışık kaynakları ikiye ayrılır.
Ay ışığı da Ay'ın koyu gri yüzeyinden yansıyan güneş ışığıdır. Ay'ın yüzeyi bir ayna ya da buz kadar yansıtıcı değildir. Diğer bir taraftan ay çok büyüktür ve tüm bu devasa kütleye büyük miktarda ışık düşer. Bu nedenle ay, parlak görünecek kadar ışığı yansıtır.
Diğer maddelerin yüzeylerinden farklı olarak, aynaların gelen ışığı aynı frekansta yansıtması sebebiyle mükemmel bir yansıma oluşmuş olur. Yansıma genel olarak şöyle olur: ışık parçacığı yani foton bir atomun elektronuna çarptığında elektron fotonu yutar ve kazandığı enerji ile bir üst enerji düzeyine geçer.
Aynalar yüzeylerine çarpan ışığı, renklerini (dalga boylarını) değiştirmeden aynı şekilde yansıtır. Bu yüzden cisimlerin renklerini ayna üzerinde gerçekte olduğu gibi görebiliyoruz.
Işık, mercekler ve teleskoplar
Işık iyi ki sudan ve camdan geçerken kırılır. Kırılmasaydı ne miyop gözlükleriniz ne dürbünler ne de teleskoplar çalışırdı. O zaman biz insanlar da yıldızlarla öte gezegenleri görerek evreni keşfetmemizi sağlayan teleskopları kullanamazdık.
Düzlem aynalarda yansıma, saydam ortamda hareket eden ışığın herhangi bir yüzeye çarpıp geri dönmesi olayıdır. Yansıma olayında ışığın hızı, frekansı, rengi yani hiçbir özelliği değişmez. Sadece hareket yönü değişir. Ses biliminde (akustik) yansıma, ekonun oluşumuna neden olur ve bu da sonar cihazlarında kullanılır.
Genelde aynaların arka kısmı alüminyum ya da gümüş içerikli bileşiklerle kaplanır. Arka yüzeyi parlatılan bu camlar dışında parlak ve düz yüzeyler de ayna işlevini görebilmektedir.
Tümsek aynaya gelen ışının aynaya temas ettiği noktaya, merkezden yardımcı bir çizgi çizilir. Merkezden çizilen bu yardımcı çizgi yüzeyin normali olduğundan yansıma kurallarına göre ; gelen ışının normalle yaptığı açı ile yansıyan ışının normalle yaptığı açıya eşit olur prensibinden, ışın yansıyarak yoluna devam eder.
Işık olmadığı zaman varlıklar aydınlanmadığı için gözümüze ışık gelmez ve göremeyiz. Gündüzleri güneş yardımıyla çevremizdeki bütün nesneleri görebiliriz. Çünkü güneş dünyamızı aydınlatır ve gündüzleri her yere ışık yayar. Fakat gece olduğu zaman güneşten faydalanamayız.
Ay'ın kendi ürettiği bir ışık olamaz. Çünkü ay dediğimiz cisim, bir uydu, yani yıldız değil. Bir gökcisminin ışık üretebilmesi için çekirdeğinde nükleer tepkimelerle foton (ışık) salması gerekir. Ama gezegenlerde ve uydularda böyle bir nükleer reaksiyon (hidrojen-helyum)olayı yok.
Ay doğal bir ışık kaynağı değildir. Ay, geceleri parlamasından dolayı bir ışık kaynağı sanılabilir ama Ay, güneşten aldığı ışığı dünyaya yansıtmaktadır. Tıpkı bir ayna gibi çevresinden aldığı yansıtır.
Düzlem aynalara baktığımızda algıladığımız görüntüler de sanaldır. Aynaya baktığımız zaman sanki aynanın arka tarafında bir cisim varmış gibi görürüz. Ancak gördüğümüz cisim aslında aynanın arkasında değil önündedir.
Öncelikle aynalar sanıldığı gibi negatif enerjinin yönünü değiştirmez veya engellemez. Binanın dışında veya içinde direk gelen negatif enerji kaynağını yok etmez, aksine gelen enerjiyi güçlendirererek yayar. Yanlış yerde yerleştirilen ayna negatif enerjiyi mekanın heryerine yayabilir.
Çok fazla ancak sonlu sayıda görüntü oluşacaktır. Aynaların birbirine paralelliği az da olsa bozulduğu için görüntü belli bir sayıda oluştuktan sonra aynaların dışına çıkmış olacak.
Bir yönü gündüz sürüş modunda kullanılır. Diğer yöne çevirdiğinizde gece sürüş moduna geçer. Yansıma daha loştur. Yani en özet haliyle dikiz aynasının altındaki mandal ile aynayı karartabilir ve karanlıkta arkanızdaki arabaların ışıklarından gözlerinizin kamaşmasını önleyebilirsiniz.
Sonsuzluk aynası ya da sonsuz ayna bakıldığı açıya göre değişik bir derinlik hissi veren aynalardır. Dekoratif aydınlatma amaçlı kullanabileceğiniz sıradışı bir ayna çeşididir. Aynaya bakarken aynanın zemininden derinlere doğru uzanan binlerce ışık kaynağı varmış gibi görünür.
Bir küreyi ikiye ayıralım.Bu yarı kürenin dış kısmından ışığı yansıtan aynaya tümsek ayna denir. Bu aynanın eğrilik yarıçapı R, merkezi M ve odak noktası F'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri